USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: 'Rüzgar ekip enerji biçeceğiz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yel enerjisinin herhangi bir güzeşte çağ artarak enerji alanının asliye unsurlarından bir tanesi olmaya bitmeme edeceğini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçeceğiz.' ‘Bizim enerjimiz bizlere yeter' diyoruz. Yeter ki i

Bakan Dönmez: 'Rüzgar ekip enerji biçeceğiz'
15-12-2021 14:08

10. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde (TÜREK) Türkiye'nin en doğusunda toprak düzlük ve Türkiye'nin yel enerjisindeki müesses enerjisini 10 bin megavata ulaştıran Bağlama Rüzgar Enerji Santrali'nin resmi açılışı yapıldı. Ankara'da birlikte otelde Türkiye Enerji Birliği çeşidinden planlı kongreye ve santralin açılışına eklenmiş bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kongreye eklenmiş bulunan kol temsilcilerine teşekkürname ederek, TÜREK'in Türkiye'nin yel enerjisi zamanı düşüncesince denek taşı durumunda bulunduğunu kaydetti. Bakan Dönmez, Türkiye'nin yel müesses gücünde Avrupa'da sekizinci, dünyada ise 13. mükemmel bulunduğunu belirterek, 10 bin 500 megavata vasıl yel enerjisi müesses gücü ile bulunan yalıtım tüketiminin yüzdelik 10'unun rüzgardan karşılandığını dile getirdi. Dönmez, “Özellikle bu sene yel öylesine çelimli esti ki günce üretimde beş altı kat bütün tüketimin yüzdelik 20'leri aşan toy rekorlar kırdık” dedi.

Rüzgar enerjisi dalının Covid-19 salgınında yatırımlarına açıklık vermediğine aksan karşılayıcı Bakan Dönmez, “Ocak 2019'da 7 bin 591 megavat bulunan müesses gücümüz 2 sene içerisinde tahminî 3 bin megavat şimdi artarak, zaman 10 bin 500 megavatın dair çıktı” sanarak konuştu.

“Yaklaşık 15 bin insan yel enerjisi sektöründe istihdam ediliyor”

Bakan Dönmez, yel enerjisinde en ehemmiyetli hedeflerden birinin tüketicilere ilişik ekipmanların yerel imkanlarla üretilmesi bulunduğunu anlatım ederek, “Şu anda vatanımızda yel sektöründe çalışkanlık yayınlayan 16 yerel üreticimiz bulunuyor. Rotor kanadı, türbin kulesi, bağlanak elemanları ve yalıtım üreteci parçaları kabilinden sağlam aşırı takım bundan sonra vatanımızda üretiliyor. Yaklaşık 15 bin insan yel enerjisi sektöründe istihdam ediliyor” dedi.
Bakan Dönmez, bu sektörün yüzdelik 65 mertebesinde yerel istihsal oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çekici sektörlerden bulunduğunu söyledi.

“6 kıtada 45 ülkeye yel enerjisi ekipmanı ihraç fail firmalarımızın cirolarının yüzdelik 70-80'lik bölümü buradan geliyor”

Bakan Dönmez, Türkiye'nin şu anda 6 kıtada 45 ülkeye yel enerjisi ekipmanı ihraç etmiş olduğu bilgisini vererek, “Firmalarımızın cirolarının yüzdelik 70-80'lik bölümü dış satım gelirlerinden oluşuyor” dedi.
Dönmez, Türkiye'nin yel enerjisi ekipmanı ihracındaki gücünün ve potansiyelinin enine boyuna ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, “Çünkü yel enerjisi ekipmanları yapmacık birlikte teknolojiye eş ve eklenmiş altın dış satım kalemimiz içerisinde de ehemmiyetli birlikte kalemi oluşturuyor. Özellikle büyümeye ve ihracata mebni toy konuşu modelimiz içerisinde genel anlamda yenilenebilir enerji teknolojileri, özelde de yel enerjisi teknolojileri ehemmiyetli birlikte toprak tutacak” sanarak konuştu.

“2000'li senelerde yenilebilir enerjide Türkiye başka ülkeyken, şu an ölçüm ediliyor”

Bakan Dönmez, 2000'li senelerde hazırlanmakta bulunan global yenilenebilir enerji istatistiklerinde Türkiye'nin “diğer ülkeler” başlığı altında toprak almasına rağmen zaman değme birlikte yenilebilir enerji kaynağında Türkiye'nin gösterdiği performansın ölçüm edildiğini dile getirdi. Bakan Dönmez, yenilebilir enerjiye değme zamankinden şimdi değişik ve şimdi şişman birlikte vebal ortamında baktıklarını söyleyerek, evren çapında hava değişikliğiyle savaş edilen bu zamanda sürdürülebilir doğacak yapımı düşüncesince karbon kuvvetsiz enerji kaynaklarına şimdi birlikte tomar ehemmiyet ve bedel verdiklerini aktardı.

“Türkiye'nin rüzgarını yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize dört dörtlük minval bitmeme edeceğiz”

Yenilebilir enerji müesses gücünün bütün müesses kuvvet ortada yüzdelik 54'e yükseldiğini anlatım fail Bakan Dönmez, şunları söyledi:

“Ülkemizin ciharıyek tarafındaki yatırım, adım ve desteklerimizle çıtamızı değme devir şimdi da yükseğe çıkaracağız. Türkiye'nin rüzgarını yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize dört dörtlük minval bitmeme edeceğiz. Enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi, doğayla tümleşik ve uygulayım bilimi devamlı birlikte istihsal anlayışına akıllıcasına aceleci birlikte biçimde ilerliyor.”

“Rüzgar ekip enerji biçeceğiz”

Bakan Dönmez, yel enerjisinin değme sabık devir artarak enerji dalının asliye unsurların birisi olmaya bitmeme edeceğini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçeceğiz.' ‘Bizim enerjimiz bizlere yeter' diyoruz. Yeter ki inanalım ve bu doğrultuda mücahede gösterelim” dedi.

Konuşmaların peşi sıra Bakan Dönmez, Türkiye'nin en doğusunda toprak düzlük Bağlama Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışını gerçekleştirmek düşüncesince Van'ın Gevaş ilçesine deli dolu bağlanak yaptı. Bakan Dönmez, Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TÜREB Başkanı Arıcan ve TBMM Komisyon Başkanı Altunyaldız, yel enerjisinin müesses enerjisini 10 bin megavata ulaştıran santralin butonuna basarak açılışını yaptı. Bölgede bulunan Fiba Yenilenebilir Enerji'nin Genel Müdürü Koray Kıymaz ise 5 ay geçmiş faaliyete sabık ve zaman resmi açılışı meydana getirilen santralin Türk halkı düşüncesince iyi olmasını diledi.

Kongreye Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Ebru Arıcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da hatip namına katıldı. Açılışın peşi sıra TÜREB Başkanı Arıcan, Bakan Dönmez'e ve Altunyaldız'a onurluk ikram etti. Kongre, şişko anı fotoğrafı çekilmesi ile sonuç buldu.

Mustafa Cenik - Bayram Türüdü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ