USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: Türkiye, Umman'dan salname 1,4 bilyon metreküp doğal taş yağı lambası yağı alacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 10 sene süreyle Umman'dan salname 1,4 bilyon metreküp doğal taş yağı lambası yağı tedbir edeceğini bildirdi.

Bakan Dönmez: Türkiye, Umman'dan salname 1,4 bilyon metreküp doğal taş yağı lambası yağı alacak
30-01-2023 12:10
İstanbul

Dönmez, Albayrak Medya çeşidinden planlı Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi'ndeki konuşmasında, Karadeniz gazı, çekirdeksel enerji, tabii kavara depolama, kavara merkezi, yenilebilir enerji, eşsiz yer elementleri az daha konuların gelecekte ehemmiyetli gösteriş oynayacağını tabir etti.

Karadeniz'deki tabii kavara keşfine bağlı değerlendirmede mevcut Dönmez, "Karadeniz gazı şu anki rezerviyle tahminî 30 salname ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Yeni keşiflerle bu müddet hâlâ da uzayacak. Doğal kavara iletim, dağıtım, ambarlama işleri minimum 50 yıla ayrıca hâlâ fazlasına istikbal ediyor. Yenilenebilir erke hakeza, rastgele birlikte tesisin minimum 30-35 salname kullanma ömrü var. Biz bu anlayıştan yola çıkarak Türkiye Yüzyılı'nın gücünü doğacak yüzyıla taşıyacak ekranların yerine Yüzyılın Enerjisi dedik." diyerek konuştu.

"Karadeniz'de Faz-1'de etraflı kuyuların sondajı tamamlandı"

Dönmez, Karadeniz'de çokluk tabanına yekûn 42 ünitenin 33'ünü çokluk tabanına indirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Denizden doğacak gazı karada işleyecek Doğal Gaz İşleme Tesisimizin inşasının yüzdelik 90'ını tamamladık. Tesisin devreye katılması düşüncesince lazım işlev testlerine de etap basamak başladık. Yine hanuman ayında çokluk tabanındaki kurgu emek harcamaları tamamlanarak, orada da önce sınav çalışmalarına başladık. Fatih Sondaj Gemimiz Türkali-11 kuyusundaki sondajını tamamladı. Böylece Faz-1 düşüncesince müstelzim etraflı kuyuların sondajını tamamlamış olduk. Yavuz, Türkali-5 kuyusunda fevk tamamlama, Kanuni de Türkali-10 kuyusunda benzeyen vakitte ast bitirme operasyonlarını bitirecek. Çaycuma-1 kuyusundaki keşfin peşi esna o alanda de dünkü sondalama çalışmalarımız olacak. Tespit kuyuları açacağız. Bölgeye yandaki benzeri yapıdaki gayrı yer bilimsel sahalarda yapacağız bu sondajları. Oralardan da milletimize dünkü müjdeler vermeyi rüya ediyoruz. Bu müjdelerin devamı geldikçe ve hayattaki değer oynaklığı azalmaya başladıkça bunları iskonto şekilde yurttaşlarımıza da yansıtacağız."

Sanayinin kullandığı tabii gaza yüzdelik 13 ila 16 iskonto yapıldığını anımsatan Dönmez, "Serbest piyasadan canlılık düzlük şişman uran kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzdelik 15'e derece birlikte azalış olacak. Fiyatlarda azalış seyrederse mart kocaoğlan bünyesinde de birlikte iskonto olabilir." dedi.

"Üçüncü FSRU birlikte hafta içre Türkiye'de"

Dönmez, üçüncü FSRU gemisinin birlikte hafta bünyesinde Türkiye'de olmasını beklediklerini, geminin önce yükünü alarak seyre başladığını söyledi.

Geminin Saros FSRU terminalinde kullanılmak az daha orada demirleneceğini aktaran Dönmez, hassaten yazları düzene kavara kemre gereksinimi bulunmadığı zamanlarda bu gemilerle LNG nakil işini de yapabilme esnekliğini kazandıklarını dile getirdi.

Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye'nin dünkü FSRU gemisini hizmete alacaklarını vurgulayarak, "Saros FSRU ile tüketimin koyu bulunduğu Trakya sahasına dünkü birlikte antre noktası hâlâ kazandırmış olacağız. Daha da önemlisi, kavara tecim merkezi gayemiz doğrultusunda hassaten Balkanlar edinmek az daha diyalekt kavara ticaretinde hâlâ çalışan birlikte aktör olacağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, kavara tecim merkezi edinmek düşüncesince etraflı adımları atıyor"

Gaz ticareti merkezi düşüncesince derinlemesine süredir koyu birlikte erke diplomasisi yürüttüklerini de kaydeden Dönmez, sonuç 1 yılda Avrupa'dan Orta Asya ve Körfez'e derece 15 ülkeyi görüşme ettiklerini söyledi.

Dönmez, bu kapsamda önce adımın Bulgaristan ile atıldığına değinerek, "Bulgaristan ile 2035'e derece sürecek salname tahminî 1,5 bilyon metreküplük kavara hazırlık anlaşması imzaladık. Bu sığa Bulgaristan'ın salname kavara tüketiminin tahminî yüzdelik 30'una bedel geliyor. 13 salname müddette Bulgaristan'a yekûn 20 bilyon metreküplük birlikte kavara akışı olacak. Bulgaristan'ın beraberinde Kuzey Makedonya, Romanya ve Moldova ile de benzeri süreçleri yürütüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yatırımlarla semt ülkelerine baş döndürücü çelimsiz birlikte müddette 3 kata derece tabii kavara tedarikinde artım potansiyeli bulunduğunu kaydeden Dönmez, şu şekilde bitmeme etti:

"Buradan önce el duyuru edeceğim dünkü birlikte gelişmeyi sizlerle kırışmak istiyorum. Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman'da. Umman ile dünkü birlikte kavara alıntı anlaşması imzalıyoruz. Umman'dan salname 1,4 bilyon metreküplük kavara hazırlık edeceğiz ve mutabık olmamız 10 sene uygulanan olacak. Daha sonradan gine akla yatkın koşullar oluşursa anlaşmayı sürdürme imkanımız da uydurma konusu. Başta Avrupa edinmek az daha dünyanın kavara tedariki problemi çekmiş bulunduğu birlikte dönemde, Türkiye, kavara tecim merkezi edinmek düşüncesince etraflı adımları atıyor."

Dönmez, bundan ahir hedeflerinin yetiştirici ve mahveden devletleri birlikte araya iletmek ve alanda başvuru kavara fiyatının saptandığı kavara tecim merkezi durumuna doğmak bulunduğunu vurguladı.

Bu kapsamda, İstanbul'da 14-15 Şubat'ta İstanbul Gas Summit düzenleyeceklerini duyuran Dönmez, zirvede Orta Doğu, Akdeniz, Hazar ve Orta Asya'nın eşme ülkeleriyle, Avrupa'nın mahveden ülkelerinin birlikte araya getirileceğini bildirdi.

Dönmez, zirvenin mottosunu "Securing the Future Together (Geleceği Birlikte Güven Altına Almak)" şekilde belirlediklerine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Zirvede erke bakanlarının beraberinde amme kasıntı ve kuruluşlarının, hususi bu sektörün ve arsıulusal erke örgütlerinin fevk düzem temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede, global gelişmelerin erke sektörüne etkilerini, arz-talepteki değişimleri, fiyatlandırmaları ve global sunma güvenliği mevzularını ele alacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ