USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez'den yerli gaz açıklaması! İlk fazı için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki sakıntı için önce fazın 10 kuyudan günde kısaca 10 milyon metreküp doğalgazı taşımayı hedeflediklerini dile getirerek, “Maksimum istihsal seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının kısaca 3'te 1'lik taraf?

Bakan Dönmez'den yerli gaz açıklaması! İlk fazı için tarih verdi
05-11-2021 17:36

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde ‘Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye' mevzulu konferansa katıldı.

Karadeniz'de mevcut doğalgaz ile ilgilendiren açıklamalarda mevcut Dönmez, “Yerli doğal gazda gayemiz belli. 2023'e gazın evvel fazını düzene vereceğiz. İlk faz için açılması planlanan tahminî 10 kuyudan, günde tahminî 10 milyon metreküp gaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda küsurat kuyu miktarıyla baş başa karaya dökme gaz miktarı günde tahminî 40 milyon metreküpe denli çıkacak. Maksimum istihsal seviyesine çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının tahminî 3'te 1'lik tarafını Karadeniz alanında elde etmiş olacağız. Başka müşterek anlatım ile meskenlerin, konutların gaz ihtiyacının tamamını Sakarya gaz alanından karşılar bir duruma geleceğiz. Deniz tabanında tahminî 2 bin 200 kilometrekarelik müşterek düzlük süresince tahminî 40 skor istihsal kuyusundan mevrut doğal gazın toplanmasını ve borazan hattına aktarılmasını sağlayacak müşterek lağım döşemi kuracağız. Deniz tabanı istihsal tesisini karaca tesisine bağlayacak borazan hattımız 169 kilometre olacak. Şu anne kadar, lüzumlu boruların yüzdelik 50'den fazlasının üretimi tamamlandı ve yüklemeye müheyya durumda. İnşallah önümüzdeki senenin ortalarında Karadeniz'in tabanına boruları serip evvel deposu vuracağız” niteleyerek konuştu.

“Türkiye'nin 20-30 sene öncesine bakarsanız Türkiye'nin nereden nereye geldiğini hâlâ elleme anlarsınız” diyen Bakan Dönmez, “O devri romantize ederek elleme göstermeye çalışanlar sakıncasız olun ki elindeki statükoyu, gücü kaybeden, kendini herhangi müşterek devir halkın üstünde görenlerdir. Yeni müşterek zamanın arifesindeyiz. Yeni müşterek doğumun sancılarını çekiyoruz. İnanıyorum ki şişman ve çelimli Türkiye önünde çektiğimiz etraflı bu sıkıntıların sonu aydınlıkla noktalanacak. Siz gençler, yaşanmış bulunan herhangi müşterek şeyi zahiriyle değil batınıyla, gerelti arkasıyla gitmek zorundayız. Bugün burada ari enerjiyi çelimli Türkiye'yi bahsetmek için müşterek araya geldik. Ama öncesinde hakeza müşterek girizgâhla bizleri geleceğe taşıyacak bulunan siz kıymetli üyelerimizin ne denli şişman müşterek sorumluluğa eş olduğunuzu, ne zorluklarla karşılaşabileceğinizi anımsatmak istedim” dedi.

“Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden milletimiz memnun”

Karada ve denizde ari erke idealine erişmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını dile getiren Dönmez, “Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük gaz keşfimizin milletimizi nite mutlu ettiğini gittiğimiz herhangi müşterek yerde görüyoruz. Akdeniz'i karış karış arıyoruz. Bizler Mavi Vatan stratejisiyle dünkü müşterek görünüş ortaya koyarken, Türkiye'nin Akdeniz'de yürüttüğü mücadeleyi kötüleyen, bu gayreti ‘düşmanca ve saldırgan' şekilde niteleyen bazısı mahfiller başkalarının yerine bu süreci sabote etmek istiyor. Düşmana kandırıcı başlamak için zat milletine adavet fail hakeza müşterek anlayış eskiden de mevcut olmuştu bugün de güçsüz hareketleriyle gene sahnedeler. Diğer taraftan yerli ve yenilenebilir enerjiye yatırımlarımız etraflı hızıyla bitmeme ediyor. Yenilenebilir erke müesses zorla yekûn müesses zorla yüzdelik 53'üne ulaştı. 2020 yılı ve 2021 yılı evvel dokuz ayında devreye giren çarpıcılık istihsal santrallerinin az hâlâ tamamının yenilenebilir erke kaynaklarından oluştu. Türkiye, 2000'li yıllarda global yenilenebilir erke istatistiklerinde ‘Diğer' başlığı süresince iken, bugün eş olduğumuz yekûn yenilenebilir erke müesses kuvvetiyle Avrupa'da beşinci dünyada on ikinci tam yer alıyoruz. Sadece 2020 senesinde devreye aldığımız yenilenebilir erke müesses gücü 24 Avrupa ülkesinin yekûn yenilenebilir erke müesses gücünden fazladır” ifadelerini kullandı.


Enerji teknolojilerinin geliştirilmesine müteveccih sonuç senelerde dehşetli müşterek tekâmül yaşandığını kaydeden Bakan Dönmez, “Temel hedefimiz, Türkiye'nin erke ithalatını azaltmak, elektriğimizi yerli kaynaklardan üretirken, erke teknolojilerini de yerlileştirmektir. Burada canlı kabiliyetlere şişman iş düşecektir. Güneşten hidroliğe, rüzgardan jeotermale denli herhangi müşterek bölgede teknolojik dönüşümü yerli üretim, yerli insanoğlu deposu ve yerli Ar-Ge ile yapmak istiyoruz. Bir başka ehemmiyetli başlığımız da erke verimliliği. Son 4 yılda erke verimliliğine meydana getirilen yatırımlarla 1,2 bilyon dolarlık salname artırım elde ettik. Diğer taraf sektörleri de adisyona kattığımızda toplamda 3,6 bilyon dolarlık şişman müşterek ek bedel sağlıyor. Burada gençlerimize, sizlere şişman müşterek iş düşüyor. Biz erke teknolojilerini sizler için dünyaya saha okuyacağınız, evren ile rekabete girebileceğiniz müşterek düzlük şekilde tanımlıyoruz. Sizlere güveniyoruz. Sizlere inanıyoruz. Bilginize, heyecanınıza, düşüncelerinize, enerjinize ihtiyacımız var. Hep baş başa Türkiye'yi zirveye taşıyoruz” biçiminde konuştu.

“Yarın lityum, kobalt, müvellidülma ve altın mineraller kullanılacak”

‘Gelecekte erke nite olacak' sorusunu değerlendiren Dönmez, “Enerji teknolojilerinin gelişimiyle baş başa enerjide bildiğimiz sert baş döndürücü bilinçlilik çabucak değişime uğruyor. Uluslararası Enerji Ajansı tutanağına layıkıyla bugün ki petrol-doğalgaz ticaretlerinin yerini ferda lityum, kobalt, hidrojen, altın mineraller alabilir. Bu dünkü hammadde döngüleri dünkü tür müşterek jeopolitik meslek ve dünkü müşterek erke düzeni getirebilir. Bu nedenle bugünü düşündüğümüz denli yarını da gitmek ve idrak etmek zorundayız. Raporda ihtimal de maruz mesajların en önemlisi erke dönüşümünün anca kolay, derneşik olmayacağı. Net el değmemiş temel ağırlık yönünde dü ekip var. Bir gruba layıkıyla yenilenebilir kaynaklar herhangi müşterek şeye yeter. Ama ilkgüz ayında İngiltere'de rüzgarın az esmesi kararı fiyatlar arttı. Ya da bu sene dakika anormalitesi yüzünden HES'ler çarpıcılık üretiminde eski yıllara layıkıyla müşterek tomar gösteriş alamadı. Temiz erke kaynakları da hava değişikliğinden etkileniyor. Şu anda hava değişikliği görüşmelerinin yapıldığı Glasgow'da çarpıcılık üretiminin 71'i nükleerden. Evet, müşterek maksat mevcut ama oraya gidilmesi için yapılması müstelzim baş döndürücü bilinçlilik var” dedi.

Elektrikli otomobil vurgusu

Elektrikli arabaların gelişinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Dönmez, “Fakat elektrikli otomobiller hoppadak kelimesiz otomobiller değil. Bunlar ayrımsız sürede tekerli çarpıcılık talebi. mesela şenlik tatillerinde meydana getirilen yolculukları düşünün. İstanbul'daki çarpıcılık talebi, 2-3 çağ süresince Muğla, İzmir, Antalya'ya kayıyor ve orada hoppadak 7-10 çağ kalıyor ve arka dönüyor. Elektrikli otomobiller şebekeye dayanaklık etmek de verebilir. Bunu karşıcı modeller var. Fakat otomobil üreticileri için batarya ömrü hâlâ ehemmiyetli olduğu için burada ödün hasretmek istemeyebilirler. Diğer taraftan gerçek ağırlık taşımacılığı karşıcı kamyonlar ne olacak? Uçaklar, gemiler başka yanda. Bu sorulara hepsi evren yanıt arıyor. Alternatif yakıtlar, elektriklenme, melez sistemler ehemmiyetli bir duruma geliyor. Açıkçası bizi geleceğe götürecek teknolojilerin hoppadak yüzdelik 50'si şu anda kendini ispatlamış durumda. Fakat üstünde çalışılması müstelzim nice erke teknolojisi var. Hidrojen bunlardan müşterek tanesi. Belki kaynaşma müşterek başkası olabilir. Bir başka tarafta da dijitalleşme gitgide ehemmiyet kazanacak. Geleceğe ilişkin en ehemmiyetli senaryolardan bir tanesi elektriğin yekûn erke tüketimindeki oranının yüzdelik 25'ten yüzdelik 50'ye çıkması. Bu depar belgesi nice kâr ve riski yanında getirecek. En önemlisi elastikiyet gereksinimi olacak” niteleyerek konuştu.

Bakan Dönmez laflarına şöyleki bitmeme etti: “Esneklik ihtiyacının ihtimal en bedava karşılanabileceği yerlerden bir tanesi de mahveden ama elektronik olarak. Mesela yel esmediğinde buzdolapları nısıf kuvvet modunda çalışsa yada ev aletlerinin arama edilebilen ayrı ayrı kuvvet modları olsa. mesela cep telefonlarındaki kuvvet ayalarını biliyorsunuz. Pil bitmeye DOĞRU bunları minimum tüketecekleri noktaya çekiyoruz, monitörü kısıyoruz. Aslında müşterek erke yönetimi yapıyoruz. Bir fasıl telefon bizatihi yapıyor bunu. Pil belirtik başlı müşterek oranın dibine endişe aydınlığı azaltıyor ve bunu mahsus algoritmalarla yapıyor.”

“Kripto kredi için harcanan elektrikle Afrika'da milyonlarca insanoğlunun yaşamı değişebilir”

Kripto kredi için harcanan elektrikle Afrika'da milyonlarca insanoğlunun yaşamı değişebileceğini kail Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugün bileşimli dirayet algoritmaları, baş döndürücü kandırıcı ama emniyetsiz çarpıcılık tüketiyor. Aslında ev aletlerinin yerini algoritmalar da almaktadır diyebiliriz. Fakat bu algoritmaların kurnaz tasarlanması şişman müşterek düzlük açabilir. Yani şebekeden mevrut sinyallere layıkıyla küsurat yada eksilen erke tüketimi yada ısıtma-soğutma sistemlerinin umumi düzene dayanaklık etmek olması önemli. Belki erke dönüşümünün en nazik noktası sektörünün karbonsuzlaşması. Bir kalıp verecek olursak hidrojenden el değmemiş emisyonlu polat üretilmesi gibi. Çimento alanı baş döndürücü hâlâ enteresan zira ısı baş döndürücü kullanılmaktadır ve proses süresince kimyevi tepkimeden ötürü sürüm çıkıyor. Kimyasal üretimi, plastikler başka nice ürününün üretilmesi için emniyetsiz erke harcanıyor ve sürüm üretiliyor karşılığında. Bir tişört üretilmesi 3 bin litre su ihtiyacına kredi oluyor. 2 kilowatt vakit da çarpıcılık gerekiyor. Bu erke ve eşme tüketimini azaltacak teknolojilere acele ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Üniversiteler sürecin hâlâ müşterek tomar süresince yer alacak”

“1970'lerde vasıtalar 100 kilometrede 20-23 litre mahrukat kullanması ile çalışıyordu. 50 yılda bu miktar üçte müşterek dörtte müşterek oranına denli düştü. 100 watt ile aydınlatan ampuller deminden 12 wattlara denli düştü” niteleyerek laflarına bitmeme fail Dönmez, “Son 15 yılda, Edison'dan, Tesla'dan buyana ayrımsız bulunan aydınlatmalar, kamga teknolojisiyle ayrımsız bulunan LED sistemlere kaydı. 15 yılda 6-7 katı erke verimliliği oldu. Belki önümüzdeki çağda ısı pompaları ehemmiyetli olacak. 50 yılda erke alanı şişman müşterek değiş yaşadı. Şimdi müşterek başka istifham da şu. Sonraki 50 yılı nite fon ediyoruz? Sonraki 50 yıla ne hazırlıklarla, ne öngörülerle giriyoruz? İnsan kaynağımızı, bilim ve tecrübemizi ne bölgeye kanalize ediyoruz? Burada üniversitelerimiz başta aydın sermayenin yetiştirildiği, Ar-Ge ve inovasyon yapıldığı bilim ve uygulayım bilimi merkezleri şekilde öne çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda üniversiteler hâlâ müşterek tomar bu sürecin bünyesinde yer alacaklar. O nedenle geleceği bugünden kurmak, evren ile kalifiye teknolojilerde rakiplik edebilmek ve zat öz markalarımızı, patentlerimizi, teknolojilerimizi boşaltmak yerine üniversitelerimiz hâlâ müşterek tomar hata yüklenecek. Türkiye, bu süreçte gerçek müşterek bilim ve sınama birikimiyle inanırım ki bu süreçte yıldızı ışıldak ülkelerden bir tanesi olacak” dedi.
Konferansın ikinci bölümü basına bağlı şekilde gerçekleştirildi.

Samet Doğru - Hakan Gönül
 

İLGİLİ HABER
Bakan Dönmez: Beklentimiz önümüzdeki senenin evvel çeyreğinden sonradan fiyatların hâlâ akıllıca seviyeye gelmesi Bakan Dönmez: 'Beklentimiz önümüzdeki senenin evvel çeyreğinden sonradan fiyatların hâlâ akıllıca seviyeye gelmesi'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ