USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kirişci: Planlı istihsal yapmamız lazım

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Planlı istihsal yapmamız lazım, buradan hareketle de rastgele çeşitli gönderme ve idarenin bakanlığımız kabilinden yürütülmüş olduğu ortak emek vermek sürecine girdik. 'İstediğimi ekerim, dikerim' dönemi kapanacak." dedi.

Bakan Kirişci: Planlı istihsal yapmamız lazım
13-11-2022 16:09
Edirne

Edirne Ticaret Borsasında tarım piyasası temsilcileriyle müşterek araya mevrut Bakan Kirişci, göreve geldiği günden buyana düzenledikleri kesim temsilcileriyle buluşmalarının 29.'sunu Edirne'de yapmaktan bahtiyar bulunduğunu belirterek, "Sizlere görev kılmak boynumuzun borcu." ifadesini kullandı.

İklim değişikliği, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının, besin bildirme güvenliğinin önemini müşterek kat hâlâ gösterdiğini tabir fail Kirişci, harp dolayısıyla topu topu dünyanın besin problemi çekmiş bulunduğu müşterek çağda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde imzalanan hububat sevkiyatı anlaşmasının önemini vurguladı.

Sevkiyatın başlamasıyla topu topu dünyanın şen müşterek dem aldığını, 20 yıldan buyana iktidarda olduklarını ve bundan sonradan iyiyi değil hâlâ iyiyi gerçekleştirmek düşüncesince çalıştıklarını dile getiren Bakan Kirişci, Türkiye topraklarının sınırsız, dizginsiz ve her insanın grup dikeceği müşterek meydan olmadığını söyledi.

Kirişci, şöyleki bitmeme etti:

"Böyle müşterek Türkiye toprağı bahis konusu değil, tığ müşterek Latin ABD ülkesi değiliz Nüfusumuz çabucak artmaya bitmeme ediyor. Bizim çocukluklarında sofralarımızda tükettiğimiz ürünler ile bugünküleri karşılaştırma edelim, paralellik mevcut mı? Çeşitler ve alışkanlıklar değişmiş, bol bolamat seviyesi yükselmiş. Dışarda tüketen müşterek maşer biçimine gelmişiz. Bir yandan da ülkemizi görüşme fail gezgin sayısı da rastgele sabık gündüz arıyor. Her bakımdan kendimizi alıştırmak zorundayız. Topraklarımız, istediğimizi, istediğimiz denli üretime makul değilse, nüfusumuz artıyorsa, ülkeye doğacak bulunan gezgin sayısı da artmaya bitmeme ediyorsa, dış satım da olsun istiyorsak, bizim düzenlenen istihsal yapmamız lazım. Buradan hareketle de rastgele ayrışık atıf ve idarenin bakanlığımız kabilinden yürütülmüş bulunduğu müşterek emek vermek sürecine girdik. Tarlanız mevcut 'istediğimi ekerim, dikerim' dönemi kapanacak. Biz bu topraklarda toprağın ekolojisine, iklimin yapısına, endüstri ve endüstriye ve oradaki kişilerin bazısı alışkanlıklarına uyarınca teşrinievvel yapılmasını istiyoruz. Önceliğimiz 'un, yağ, şeker' diyoruz. Un düşüncesince hububata, yağ düşüncesince semiz tohumlara, şeker hastalığı hastalığı düşüncesince de şeker hastalığı hastalığı pancarına atıfta bulunuyoruz. Hayvansal mahsulat de bizim düşüncesince önemli. Et, süt, yumurta, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı, hepsinde düzenlenen müşterek üretime geçeceği,z dijitalleşmeyi sağlayacağız."

Tarımda dijitalleşme

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet üstünden başvuruların 1 Ekim’de başladığını anımsatan Kirişci, uygulamanın başladığı günden buyana 800 bine yaklaşan ÇKS vesikası oluşturulduğunu tabir etti.

Zaman meydan müşterek uygulamanın bundan sonradan mergup yerden 2 dakikada halledilebilecek müşterek bir hale geldiğini aktaran Kirişci, şunları kaydetti:

"Bu belgeyi alalım dediğimizde 100 teklik müşterek masrafımız olsa, 800 bin isim 80 milyon lirayı şu an cebine koydu, susturucu emisyonu yok, mekân kirliliği yok, zamanımızı dobra kullanıyoruz, bulunduğumuz noktayı vazgeçme etmiyoruz, öteki yandan da bu işle çalışır bulunan aralarında mühendis, baytar bulunan 15 bin amme görevlisi vardı. İlkokul mezunu birinin yapacağı işleri bunlara yaptırıyorduk sonradan da 'bu mühendisler, bu veterinerler bari bizim tarlaya gelseler, ahıra gelseler bizlere bildiklerini anlatsalar...' Hem doküman düzenleyecek, bununla beraber gidecek bildiklerini anlatacak, bu beklenir değildi lakin deminden bu 15 bin çalışanımız piyasanın gereksinim duyan know how'u bilgiyi, tarz göstericiliği gerçekleştirecek."

Tarımda dijitalleşmeyi önemsediklerine ayraç fail Kirişci, senenin böylecene "Tarım Cebimde" uygulamasını da yaşama geçireceklerini duyurdu.

Uygulamada da planlama dahilinde çiftçinin ekebileceği ürünleri görebileceğinin altını çizen Kirişci, kontratlı istihsal ve Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'nden de uydurma etti.

Desteklemelerde de acemi müşterek uygulamaya geçileceğini duyuran Kirişci, "Kiralıyoruz lakin dünyalık sahibinin özlük kendisine yatmış bulunduğu düşüncesince bu paraları bizlere vermiyor. 'Sadece ÇKS'yi asal meydan bugünkü tutma uygulamasında bunun adına bakanlığın öteki kayıtları da asal alınır diyerek, asal üreteni sübvanse kılmak yönünde da bu adımı atmış olacağız." dedi.

Kent Tarımı Projesi

Kirişci, site tarımının taravetli ürüne erişim, istihdam, bol bolamat ve çevreye hâlâ duyar müşterek mekanizma olduğuna dikkati çekerek, izlemsel mamüllerin üretilmediği, üretilmesinde kâr görülmeyen alanları, fut tabanı yer sıfır alanların site tarımı düşüncesince kullanılacağını duyurdu.

Bakan Kirişci, "Özellikle sergen ömrü çelimsiz bulunduğu düşüncesince meal ve sebzede, açıkta yetiştiriciliğin beraberinde sarık altı yetiştiriciliği engelleme bunların gereksinimi olabilecek erke kaynaklarının, jeotermalden, güneşten, yel enerjisinden sağlanabildiği uygulamalarla seraları birleştireceğiz. İstanbul'un göveri ihtiyacını 800 kilometrelik Antalya'dan değil de 250 kilometre uzaklıktaki Edirne'den tedbir edeceğiz. Lojistik maliyetlerini, karbon fut izini düşüreceksiniz, ürünün tazeliği dair avantajlı olacaksınız, en önemlisi istihdama illet olacak." değerlendirmesini yaptı.

Tarım müşavirlikleri kurulacak

Kirişci, tarladan sofraya, zincir içinde rastgele müşterek kademeyi güvence dibine almak, bunu emniyetli besin namına dobra müşterek zemine yerleştirmek istediklerini, denetimi de tarım müşavirlerine tasarruf kılmak istediklerini bildirdi.

Yasa değişikliği müstelzim mevzuyla ait düzenlemeyi TBMM'nin takdirine sunacaklarını tabir fail Kirişci, "Yeminli müşavirlik, finansal danışmanlık kabilinden tarım mühendislerini, baytar hekimlerini, besin mühendislerini ve su ürünleri mühendislerini yetkilendirerek denetimleri onlara yaptıracağız. Böylelikle Bakanlığımızın 5996 mahdut yasaya uyarınca korumakla yükümlü bulunduğu sert aşırı iş ve işlemi de bundan sonradan bu dizge gruplarına vermiş olacağız. Bunun hem hâlâ çabuk ve birinci sınıf meal vereceğine ve dizge insanlarının özlük mesleklerine cemaat çıkmaları namına da aşırı ehemmiyetli olacağına kalben inanıyorum." niteleyerek konuştu.

Vahit Kirişci, Edirne'ye akıbet 20 yılda 19,9 bilyon teklik zirai dayanak verildiğini, envestisman yapıldığını tabir ederek desteklemelerin ayrıntılarını anlattı.

Bakan Kirişçi, Edirne'nin nüfusuna uyarınca meydana getirdiği üretimi Türkiye'de sağlam yayınlanan vilayetler arasına getirdiğini vurguladı, sulamayla ait planlanan yatırımlar kendince bilim verdi.

Diğer konuşmacılar

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık da site ekonomisinde başat piyasanın tarım bulunduğunu söyledi.

Kırbıyık, 1 metrekare tarım sahasının bile yersiz bırakılmadığı, zirai hasılanın site ölçeğine uyarınca aşırı erdemli bulunduğu Edirne'de sulama imkanlarının artmasıyla bu katkının hâlâ da artacağına inandığını belirtti.

TBMM Tarım Komisyon Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç da Edirne'nin zirai üretimde aşırı altın bulunduğunu vurguladı.

TBMM Kadın - Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise şehrin velut topraklara cemaat ve deli dolu teknolojiyi dobra kullanan çiftçileriyle diyar tarım ekonomisine şişman katkılar sunduğunu söyledi.

Aksal, akıbet 20 yılda şişman sulama planlarına imza atıldığını bunların üretime ehemmiyetli katkılar sunduğunu, sulamanın artırılması yerinde üretimin hâlâ da artacağını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, göz ve borsa başkanları ve üreticilerin katılmış bulunduğu derinti hâlâ sonradan basına mestur halde gerçekleşti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ