USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kirişci: Türkiye Yüzyılı'nda da ekincilik ve orman anne ekseni oluşturacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dünyanın ekincilik ve orman sektörüne ilgi kesilmesi ve üstünde hassasiyetle durması icap ettiğini belirterek, "Türkiye Yüzyılı'nda da ekincilik ve orman anne ekseni oluşturacak." dedi.

Bakan Kirişci: Türkiye Yüzyılı'nda da ekincilik ve orman anne ekseni oluşturacak
05-02-2023 18:09
Ankara

Kirişci, Beypazarı Belediyesini, belediyenin misal Meyve Bahçesi, Tohum Eleme Tesisi ve Sera Kompleksi'ni ziyaret etti, yetkililerden bilgelik aldı.

Daha sonradan çiftçilerle buluşan Kirişci, buluşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kirişci, Bakanlık namına 31 ilde kol temsilcileriyle ortak arada olduklarını, bu buluşmaların Bakanlık düşüncesince de yararları bulunduğunu söyledi.

Bütün paydaşların ortak arada olmasının konuların değerlendirmesi açısından ehemmiyet bildirme ettiğini vurgulayan Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

"Tarım ve orman sektörüne dünyanın uyanıklık kesilmesi ve üstünde hassasiyetle durması gerekiyor. Cumhuriyetimizin 100 yılını 29 Ekim bakımından geride bırakacağız. Türkiye Yüzyılı akıbet 20 yılda Türkiye'nin katettiklerinden hareketle bundan ahir yüzyılda ne yapabileceğini ve bunu elbette yapabileceğinin işaretlerini bizlere yayınlayan ortak proses olacak. Türkiye Yüzyılı'nda da ekincilik ve orman anne ekseni oluşturacak. Tarımı susuz katiyen düşünemeyiz. Yeni teknolojiler ergin olsa da suyu asliye sebep namına dikkate alıp, ona gereğince üretimle dayalı planlamaları yapmamız gerekiyor."

Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayelerinde, "suda bakir kayıp" mottosuyla su verimliliği seferberliğini başlattıklarını anımsatarak, bu mevzuda yurt namına her kişinin bulunduğu denli sektörlerin de yapması gerekenler bulunduğunu belirtti.

"Kayıp gümrüksüz bildirme edilebilmektedir ortak nesne değil"

Türkiye'de, yılda 58 bilyon metreküp su kullanıldığını bildiren Kirişci, şöyleki konuştu:

"112 bilyon metreküp suyumuz var. Bunun yüzdelik 77'sini ve arslan payını zirai sulamalar oluşturuyor. Tarımsal sulamalarda suyun dişi kullanması ve amma velakin suya gereğince tarımı aşırı önemsiyoruz. Bunu cezaevi arkası ettiğimiz ortak tarımı katiyen tek kardeşimizin düşünmemesi gerekiyor. Buralarda da bizim zat takvimlendirmelerimiz çerçevesinde, sulamada ve içmece suyunda bereket dair adımlar atmamız gerekecek. İkinci tam içmece ve istimal suyumuz geliyor. Burada da nicelik yüzdelik 12'ler mertebesinde. Burada da katetmemiz müstelzim sefer bulunduğunu görüyoruz. Büyükşehirlerimiz özellikle peyda etmek az daha topu topu şehirlerimizde averajı yüzdelik 33,5 bulunan zayi gümrüksüz oranını hâlâ aşağılara çekilmesi kaslı yurt statüsü namına ortaya konuluyor. Kayıp gümrüksüz bildirme edilebilmektedir ortak nesne değil. Buna bağlı her belediyenin alması müstelzim tedbirler var."

Kirişci, yüzdelik 33,5 bulunan zayi kaçağın yüzdelik 25'e indirilmesi hedefini koyduklarını tabir ederek, bunun hâlâ da aşağıya çekilmesi icap ettiğini belirtti.

Endüstriyel bölgede da yüzdelik 10 su kullanması bulunduğunu özetleyen Kirişci, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Burada da sınai üretimde koyu su tüketen yahut geçer not kimyasallardan ötürü ak pak su kaynaklarını kirleten çalışmalar adına bunların teknolojisini geliştireceğiz yahut hâlâ akıllıcasına sanayide üretimle dayalı kendimize acemi ortak meydan tanımlayacağız. Hepimizin suda alabileceği dümdüz tedbirlerle, erler namına tercih ettiğimiz sulara uyanıklık etmemiz gerekiyor. Kendi, kültürümüzde de 'akan ortak nehirde abdest almaktadır olsanız güçlü tutumsuzluk etmeyiniz' hadis-i şerifine akıllıca ortak hayatımızın da olması gerekir. Yerel yönetimler namına zat projelerimizde, boz su namına adlandırdığımız suyun baştan kullanılabilmesine ve kazanımına ehemmiyet verelim. Bizim partiler namına bu mevzuyu halis muhlis kardeşlerimize anlatmamız ve ortak ibret denli okutuyor olmamız lazım. Bu mevzuda ortak yerden başlamamız lazım. Bireyler olarak, varken artırım edelim, kullanılmamış ortak şeyi artırım edemeyiz."

Türkiye'nin ürettiğini ve ürettikleriyle küsurat nüfusu, ülkeye 'güvenli limandır deyip' sığınanları doyurduğunu tabir fail Kirişci, "52 milyon gezmen geliyor. Onlara ikramımız oluyor. Onlar düşüncesince dışardan aşındırmak siparişi vermiyoruz. Ülkenin ürettiklerinden ikramda bulunuyoruz. Böyle üreten ortak ülkeyiz." diyerek konuştu.

Altılı masanın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"

Altılı masanın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"ne bağlı de mütekellim Bakan Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizi ilişik bölümü 229 başlıktan oluşuyor. Şöyle ortak baktık, acep bizim görmediğimiz, bilmediğimiz ortak nesne mevcut mı? diye. Tabii öbür bölümlerde de ego benzeri şeyler olabileceğini kestirim edebiliyorum. Bir dalgınlık en fevk noktada. Her şeyden önceki bizim yaptıklarımızı anlaşılan ki ortak zamanlar bizimle yöntem yapanlar güçlü izleme etmemişler. Kendilerinden ahir çağda de izleme etmemişler, görevde oldukları çağda olanları düşünmedikleri gibi. Bir 'kes-yapıştır' mantığıyla ortak yerlerden yapıştırmış. Kes-yapıştır, her devir düşüncesince analizin ortadan kalktığı, değerlendirmenin bulunmadığı ortak yaklaşımdır, kolaycılıktır ve özensizliktir. Onu da görüyoruz. Birbirleriyle çelişen uygulamalardan yalan ediliyor. Bir başlıkta söyledikleriyle ortak apayrı başlıkta söyledikleri aşırı iri aykırı düşünce oluşturuyor. Son namına da birtakım ifadeler mevcut ki uygulanması katiyen imkansız. 'Yüzde 1 de olsa mümkündür' denilecek ortak nesne değil, olanaksız durumda. Bunların çalakalem yazıldığı anlaşılıyor. Türkiye'de olanları izleme etmedikleri, dalgın oldukları ve kes-yapıştır mantığıyla da bunu ast alta fevk fazladan her partiden anlaşılan istem edilmiş her bunlar birleştirilmiş. Mesela diyor ki 'Ekim evveliyat mahsul fiyatı açıklanacak'. Ekim evveliyat ki değer elbette açıklayabilir? Mazot ve basma denli dü asliye girdi arsıulusal piyasalardan direkt etkileniyorsa siz bunu elbette namevcut sayar da ilk teşrin evveliyat değer açıklayacağız dersiniz? Bu ortak tanesi. Mesela ortak diğer, 'Cumhurbaşkanının ve külliyenin kullandığı uçakları ve helikopteri satacağız, düşkün düşüncesince kullanacağız. Yani bonjur diyoruz. Yine bizi izleme etmemişler. Geçtiğimiz sene 20 adet uçak, 55 adet helikopter, 8 adet İHA ve bileşimli zeka. Her muhtelif iş makineleri ki otomobil parkımızı da daima geliştiriyoruz. Bırakın zat yangınlarımızda kullanmayı gereksinim duyan apayrı devletlere de iane etmiş ortak Bakanlık ve yurt olduk. Tarım ve ormanla dayalı yazdıkları bu. Diğerlerinin de değişik bulunduğunu zannetmiyorum. Bizi yurttaşlarımız dobra tanıyorlar. Bu denli il dolaştık ve yurttaş memnuniyeti noktasında tek olumsuzlukla karşılaşmadık."

Türkiye'nin 2002'de depolanan 133 bilyon metreküp su bulunduğunu özetleyen Kirişci, bunu 186 bilyon metreküpe akıllıcasına çıkardıklarını tabir etti.

Kirişci, Beypazarı'nın site tarımı düşüncesince iri potansiyeli bulunduğunu kaydederek, bu mevzuda da üreticileri destekleyeceklerini laflarına ekledi.

Bakan Kirişci, Ayaş ve Beypazarı AK Parti İlçe teşkilatları ile Ayaş Belediye Başkanlığını da ziyaret etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ