USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kurum: 'İklim dostu' planlara 2022 içinde 37 bilyon teklik pınar aktaracağız

Kurum, İller Bankası marifetiyle belediyelerin "iklim dostu" planlarına 2022 senesinde 37 bilyon TL pınar aktaracaklarını ve belediyelere çevreyi kirletmeyen, vatandaşın sağlığına dokunca vermeyen elektrikli ve melez motorlu anahtar bağış edeceklerini söyledi.

Bakan Kurum: 'İklim dostu' planlara 2022 içinde 37 bilyon teklik pınar aktaracağız
06-02-2022 15:34
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Vizyonu" kapsamında, bakma tarz ve dışarlık teşkilatı ile bağlı, dayalı ve münasebetli şirketlerin katılımıyla "Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye" temasıyla Antalya Belek'te planlı danışma toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

Kurum, konuşmasına Kovid-19 testleri artı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve benzeri Emine Erdoğan'a aceleci şifalar dileyerek başladı.

Doğaya dokunurken insicamlı ve hesapçı davranılması, kalkınmaya ilişkin kararlarda çalışan ve en velut yolun yeğleme edilmesi icap ettiğini tamlayan Kurum, "İşte bunun düşüncesince bizim kalkınma davamızın pusulası doğadır, ekseni çevremizdir, çevre dulda merkezli yeşil kalkınmadır. Bir taraftan tabiatın cemaat bulunduğu kâffesi güzellikleriyle muhafazası, başka taraftan ise doğayla arkadaş eş büyümedir. Bugün geldiğimiz noktada etraflı dünyamız ve memleketimiz toy eş eşiktedir. Bu eşiği buyurmakyürümek doğrusu hava değişikliğinin gözdağı etmiş bulunduğu dünyamızın geleceğini idare etmek düşüncesince yeşil kalkınma devrimi biricik ilaç şekilde karşımızda durmaktadır." diyerek konuştu.

Kalkınma hedeflerini yabani eş iktisat anlayışıyla değil, milletin ve tabiatın refahını sağlayacak yeşil kalkınma prensipleriyle sürdüreceklerine dikkati çekici Kurum, dikkatli eş çalışmanın ve kuma aklın ürünü bulunan sonuç bildirgesinde anons edecekleri kararların "Yeşil kalkınma devriminin şef ülkesi Türkiye" hedefine ulama sağlamasını dilek etti.

81 ile facia er uyartı sistemleri kurulacak

Daha sonraları Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye Sonuç Bildirgesi'ni okuyan Kurum, 11 maddeden oluşan bildirgenin evvel maddesini şöyleki açıkladı:

"İklim değişikliğiyle uğraş kapsamında limonluk gazı azaltım, uzlaşma faaliyetleri, yasalı organizasyon ve facia önleme çalışmalarımıza evleviyet vereceğiz. Son senelerde yaşadığımız afetler, vatanımızda yaşanmış bulunan sel, fırtına, taşma ve yangınlar içten etkileyen eş facia süreci yaşattı. canlarımızı kaybettik, şehirlerimiz dokunca gördü. İklim değişikliğiyle mücadelemize görev edecek, ülkemizin en baş döndürücü gerekseme duyduğu çalışmalardan bir tanesi bulunan İklim Kanunu'na altlık oluşturacak çalışmalarımızı inşallah 6 ay içinde tamamlayacağız. Bu çerçevede gerçekte 2053 gösterimi ile baş başa İklim Kanunu'yla kâffesi sektörleri dayalı emek harcamaları yapacağız."

Yine bire eş hedeflerle ülkenin henüz bembeyaz eş evren düşüncesince inanca şekilde gösterdiği eylemleri içeren 2030 Ulusal Katkı Beyanını da bu sene bitmeden güncelleyeceklerini tamlayan Kurum, "İklim kriziyle çalışan uğraş düşüncesince geliştireceğimiz Türkiye Ulusal İklim Portalı'yla 81 ilimizin tamamında, kâffesi katıksız alanlar ve kent merkezlerinde hava uyartı sistemleri kuracağız. Bu sistemle mümkün facia sahalarına yaklaşan yerlerde canlı yurttaşlarımızın dirilik ve mülk güvenliğini sağlayacağız." dedi.

Şehirlerin yeşil finansman olanakları artırılacak

Sonuç bildirgesinin ikinci maddesini, "İklim değişikliğiyle uğraş kapsamında şehirlerimize yeşil finansman imkanlarını artıracağız." diyerek açıklanan Kurum, bu kapsamda yapılacakları şöyleki anlattı:

"İller Bankası Genel Müdürlüğümüz marifetiyle 'iklim dostu' planlara 2022 yılı içinde 37 bilyon liralık eşme aktaracağız. Emlak Katılım Bankamızla vereceğimiz çelimli eş maddesel destekle de çevre dostu ikametgâh ve vasıtaların yaygınlaşmasını iletmek düşüncesince lüzum domestik yönetimlerimizi gerekse vatandaşlarımızı heveslendirme edeceğiz. Belediyelerimize çevreyi kirletmeyen, susturucu gazı üretmeyen, vatandaşımızın sağlığına dokunca vermeyen elektrikli ve melez motorlu araçları bağış edeceğiz, gine bu aşamada belediyelerimize, domestik yönetimlerimize finansman desteği vereceğiz."

Kirletenden elde edilmiş gelir, bembeyaz istihsal eden sanayiye heveslendirme olacak

Kurum, Hava Emisyon Yönetim Portalı kapsamında 8 bin endüstri tesisinin 20 bin bacasının pırtı dibine alınıp, izlendiğini belirterek, "Bu sistemle kirletenden elde edilmiş gelirleri, kuracağımız Emisyon Ticaret Sisteminin de altlığı olacaktır. Elde edilen gelirleri bembeyaz istihsal teknolojilerini kullanan endüstri tesislerine heveslendirme şekilde vereceğiz." dedi.

Tarımda ve enerjide yeşil kalkınma hesabına yapılacak yatırımları da açıklanan Kurum, "Tarımda ve enerjide yeşil kalkınma hesabına yeşil düzlük üreten, sürdürülebilir ekincilik eden yurttaşlarımız ve bembeyaz erke yatırımı planlayan yatırımcılarımız düşüncesince 50 milyon metrekare hazne taşınmazıyla sektörlerimizi destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yeşil yatırımcıyı doğrulamak hesabına domestik ve ulusal zeki kent ürünlerini, millî ve arsıulusal alıcılarla buluşturan "Akıllı Şehir Dijital Expo" buluşmasını da gerçekleştireceklerini aktaran Kurum, "akıllı verim pazarı" şekilde nitelendirecekleri "Dijital Expo"yu 365 gündüz çalıştıracaklarını ve yeşil yatırımcıların iş yapmasını ve kazanmasını elde etmiş olacaklarını söyledi.

Kurum, Yenilenebilir Enerji Yatırım Portalı'nı da bu sene içinde tamamlayacaklarını duyurdu.

Depozito Yönetim Sistemi 81 il ve 972 ilçede yaygınlaştırılacak

Sonuç bildirgesinin üçüncü maddesini, "Dönüşümü ve tasarrufu esasi düzlük kâffesi sektörlerimizde baştan kullanması bilgili kılacak döngüsel iktisat modeline geçeceğiz." diyerek açıklanan Kurum, Döngüsel Ekonomi Ulusal Eylem Planını 2021'de çalıştıklarını ve bu sene içinde emek harcamayı paylaşacaklarını söyledi.

Kurum, tekstilden plastiğe, inşaattan imalat endüstrisine denli onlarca değişik sektörde analizleri tamamlayacaklarını, döngüsel iktisat eylemlerini titizce gerçekleştireceklerini söyledi.

Döngüsel Ekonomi Modelinin eğer olmazsa olmazının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "Sıfır Atık Hareketi" olduğuna dikkati çekici Kurum, "Sıfır atılmış uygulamalarının kâffesi sektörlerde artması düşüncesince mukteza desteği vermeye bitmeme edeceğiz. Böylelikle Sıfır Atık kapsamında yüzdelik 22,4'e ulaştırdığımız art avantaj oranımızı 2022'de yüzdelik 30'a, 2023'te yüzdelik 35'e çıkaracağız. 2035 yılı düşüncesince hedeflediğimiz yüzdelik 60 art avantaj oranıyla, ekonomimize 90 bilyon liralık ulama sağlayacak, 200 bin kardeşimize toy istihdam sahası oluşturmuş olacağız." dedi.

Döngüsel iktisat ve Sıfır Atık Hareketi'nin eş başka uygulaması bulunan ve bu sene Kızılcahamam'da tayyareci çalışmasını başlattıkları, baştan kullanılabilen ambalajlar düşüncesince geliştirilen Depozito Yönetim Sistemi'ni 81 il ve 972 ilçede yaygınlaştıracaklarına dikkati çekici Kurum, "Vatandaşımızın düzene birlik desteğini aldığımızda vatanımızda İstanbul'un salname erke tüketiminin tahminî yüzdelik 10'u denli erke tasarrufu, Türkiye'nin günce yer yağı tüketiminin dü sert petrolden artırım elde etmiş olacağız. Yine bu gelişim planı kapsamında, biricik kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltıyoruz. Plastik atıkların art dönüştürülmesi düşüncesince geliştirdiğimiz toy eylemleri kararlılıkla yaşama geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

Atık su ayıklama tesisleri, biyorafineri tesislerine dönüştürülecek

Atık su ayıklama tesislerini, sağlık getiren iktisadi eş kaynağa dönüştürecek adımlar atacaklarını da vurgulayan Kurum, "Atık su ayıklama tesislerimizi, eş yeşil uygulayım bilimi ürünü bulunan biyorafineri tesislerine dönüştüreceğiz. Böylece pres maliyetlerimizi şişman miktarda düşürecek, atılmış suyun baştan kullanımını da artırmış olacağız. Bunlarla da yetinmeyip, atılmış sudan hidrolik enerji, ayıklama çamurundan gübre gazı elde edeceğiz ve vatandaşımızın hizmetine vereceğiz." bilgisini paylaştı.

Çevre Etiketi Sistemi, 2023'te 12 piyasaya çıkarılacak

Kurum, sonuç bildirgesinin dördüncü maddesini ise şöyleki açıkladı:

"Çevre etiketi sistemini yaygınlaştıracak, çevre dostu verim ve görev sektörlerinde rakiplik gücümüzü artıracağız. Yeşil kalkınmanın eş okazyon bulunduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede geliştireceğimiz teknolojilerle baş başa dünyada uydurma sahibi eş dünyalık olma amacında çalışmalarımızı yapacağız. Şu anda seramik, tekstil, mertlik kağıdı, hasiyet deterjanı, gezinsel konaklama tesisleri, kozmetik ve cıncık kabil 7 verim ve görev kolunda yürüttüğümüz Çevre Etiketi Sistemi'ni, 2023 senesinde 12 piyasaya çıkaracak ve çevre dostu sanayilerimizin rakiplik enerjisini artıracağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ