USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: '2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapattık'

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapatarak geride bıraktık. 2022 yılıyla ait iddialı bir hedefle yola çıkmak bulunuyoruz. Önümüzdeki çağda Türkiye ihracatını bırakmak yoluyla akan bir tomar sağlayan yurt hedefine nail olacaktır.

Bakan Muş: '2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapattık'
07-01-2022 19:44

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda mütekellim Bakan Muş, Türkiye'nin akıbet 20 yılda kazançlı ve politik bakımdan iri ve güzel dönüşümlerden geçtiğini vurgulayarak, "AK Parti iktidarı devrinde altyapıdan sanayiye, lojistikten ulaşıma, öğrenimden sağlığa derece nice bölgede dev planlar yaşama geçirildi. Nitekim bu özellik akıbet 20 yılda Türkiye'ye ağırbaşlı bir ıslah süreciyle önemli bir dönüşümü gerçekleştirdi. Sağlam temellerde kurgulanan azimkâr bir dalavere ile Türkiye akıbet senelerde yaşanmış bulunan toptan çaptaki olumsuzlukların etkilerini en organ indirdi" ifadelerini kullandı.

"2021 yılı Türkiye düşüncesince kâffesi dünyada kopan fırtınaya karşın önemli bir ara büküm edilen bir yıl olmuştur"

Dünya ekonomisinin pandemiyle beraberce aynısı benzeşim yepyeni incelmemiş molekül ve tedbir sorunlarıyla çabalamak durumunda kaldığına nazarıitibar çekici Bakan Muş, "Bu ağır proses politika ve iş dünyasını sonsuz saklık şeklinde olmaya, dünkü ve seçenek stratejiler üretmeye zorlamaktadır. Türkiye kâffesi bu menfi şartlara karşın akan bir tomar sağlayan bir diyar olma maksadı doğrultusunda yatırım, üretim, istihdam, dış satım ve denge temelinde sakıncasız adımlarla ilerlemektedir. Makro göstergeler çerçevesinde bakılınca 2021 yılı Türkiye düşüncesince kâffesi dünyada kopan fırtınaya karşın önemli bir ara büküm edilen bir yıl olmuştur. Devam fail kapalılık ortamına karşın Türkiye, atık akla yatkın adımlarla bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı durumuna gelmiştir. Zorlu şartlar altında bile faaliyetlerini sürdürmeyi başaran Türk iş dünyası 2021 senesinde ülkemizin ortaya koyduğu faiz ve dış satım performansının mimarı olmuştur. İş dünyamızın gösterdiği bu erdemli başarım ile faiz ve ihracatta önemli başarılar elde edilmiştir" sanarak konuştu.

"2022 yılıyla ilgilendiren iddialı bir hedefle yola çıkmak bulunuyoruz"

Aşılamadaki hızlanma ve kazançlı faaliyetlerdeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla 2021 yılına çelimli bir baş karşıcı Türkiye ekonomisinin yılın ön 3 çeyreğinde erdemli biçimli kararlı ve ayrıntılı bir faiz performansını ortaya koyduğunun altını çizen Bakan Muş, "İhracat artışının büyümedeki yansımasını; istihdam, uran üretimi, sığa kullanma payı kabil makroekonomik göstergelerden izlemekte mümkündür. Türkiye ekonomisi 2021 yılı Ekim kocaoğlan sebebi ile pandemi önceleri çağa mucibince 2 milyon arttırma istihdam oluşturmuştur. Böylece uran üretiminde çelimli toparlanma sağlanmış, sığa kullanma oranlarında pandemi önceleri seviyelerin üstüne çıkılmıştır. Böylece 2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapatarak geride bıraktık. 2022 yılıyla ilgilendiren iddialı bir hedefle yola çıkmak bulunuyoruz" açıklamalarında bulundu.

"Çok düşüt bir akan açıkla 2021 yılının kapanacağını düşünüyoruz"

Bakan Muş, Türkiye'de elde edilecek büyümenin yarısından fazlasının kupkuru ihracattan geldiğini belirterek, "Önümüzdeki çağda Türkiye ihracatını bırakmak aracılığıyla akan bir tomar sağlayan diyar hedefine başarmış olacaktır. Ekonomimizin yüzdelik 9'un üstünde bir faiz gerçekleştireceğini bekliyoruz. Böyle bir faiz rakamıyla aşırı düşüt bir akan açıkla 2021 yılının kapanacağını düşünüyoruz. Ortaya çıkma bulunan akan belirgin Türkiye düşüncesince akçalanmış edilemeyecek, döndürülemeyecek bir numara değildir. Çünkü döviz yatırım hesaplarındaki rakamın aşırı altında bir rakamla kapatmış olacağız" şeklinde konuştu.

"Nakliyedeki maliyetlerin aşağılık çekilmesiyle hâlâ kompetitif e-ihracatçı olabileceğiz"

E-ihracat hakkında bir enfrastrüktür meydana getirmeye çalıştıklarını kail Bakan Muş, "E-ihracatta firmalarımızın başına gelebilecek en önemli sorun, bunların nakliyesinde ve lojistiğindeki maliyetler. Bu maliyetlerin aşağılık çekilmesiyle hâlâ kompetitif e-ihracatçı olabileceğiz. Bunun üstüne birtakımı çalışmalarımız var. Nakliye harcamalarını hâlâ aşağıya çekebilirsek e-ihracatta gideceğimiz ağırbaşlı bir ara bulunduğunu düşünüyoruz. Bizim şimdiye derece konuştuğumuz dünyalık ihracatı 250 bilyon dolar. Bunun indinde Türkiye'nin ağırbaşlı bir misyon ihracatı var. Cumhurbaşkanımızın akıbet katılmış olduğu görüşmede endamsız bir müddet içinde misyon ihracatında 100 bilyon dolarlık bir rakama ulaşacağımızın müjdesini verdi. Pandemi koşulları bizi gezim gelirlerimizde geriye itmesine karşın toparlamaya gidiyoruz. Bunun indinde afiyet turizminden eğitime, yazılım ihracatından siber güvenliğe, üstencilik hizmetlerinden danışmanlık dizayn hizmetlerine, gastronomiden geri misyon hizmetlerine derece nice bölgede Türkiye kupkuru misyon ihracatçısı yerine öne çıkmaktadır. Dolayısıyla 250 bilyon doların indinde esasen misyon ihracatınızı da koyduğunuz devir aşırı hâlâ yukarılarda bir mecmu dış satım rakamına başarmış olacağız. Yine yeşil uyuşma ile ilgilendiren ağırbaşlı bir çalışmamız var. Bununla ilgilendiren Cumhurbaşkanlığı genelgesi gösterildi ve 82 aksiyon planı açıklandı. Bu işin dış satım tarafı ve iktisat ile ilgilendiren bölgesini Ticaret Bakanlığı yerine tığ düzenli ediyoruz. Burada ne aşırı önde ne de aşırı geride eğlenmek istiyoruz. Diğer devletlerin atacağı adımlar ile koordine görmek istiyoruz. Burada hem bu işin finansman boyutunda birtakımı adımların atılması gerekiyor, bununla müşterek şirketler bunu içselleştirerek dönüşümün içine girmemiz gerekiyor. Bunu yakından strateji ederek ilgilendiren paydaşlar ile eş güdüm içinde bu süreci götürmeye çalışıyoruz" dedi.

"Türkiye'nin sağlam, ileriye çevrilmiş dış satım performansını gerçekleştirecek istatistikler ve madun yapıya başarmış durumdayız"

Bakan Muş, "Türkiye'nin akan dengedeki rakamları, faiz rakamları, bütçe sayıları ve mecmu amme açıklık rakamlarına baktığımız devir hayattaki en metin devletlerin başlangıcında geldiğini ferah ferah anlatım edebiliriz. Dolayısıyla eski dönemler ile kıyas edilmeyecek halde buradaki kocaman rakamların Türkiye'nin metin ve sert bir ileriye çevrilmiş dış satım performansını gerçekleştirecek istatistikler ve madun yapıya başarmış durumdayız. Buradan bir ileti hasretmek istiyorum. Herkes işine odaklansın. Türkiye'nin 2022 hakkında hedefleri kupkuru ve açık. Bunları soruşturma hakkında en ıvır zıvır bir tereddüdümüz yok. Kara bulutlar meydana getirmeye çalışanlara katiyen ve katiyen kulak asmayın. Rakamlar ile baktığınız devir Türkiye'nin zat içindeki rakamlarına baktığınız devir evren ile de kıyas ettiğinizde ne derece metin bir yapıda bulunduğunu görürsünüz. Tek yapmamız müstelzim işinize kilitlenmek çıkmak ve ürettiğimizi ihraç etmek" sanarak konuştu.

Muhammed Fırat Aksoy - Furkan Serttaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ