USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanı'mız ihracatta ulaştığımız şişman rekoru açıklaya

Bakan Muş, "Türkiye ihracatta ehemmiyetli müşterek değişimin ve dönüşümün eşiğindedir. Uzun zamandır aşamadığımız müşterek seviyeyi aşırı şükür bu sene aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız iri rekoru açıklayacaktır." dedi.

Bakan Muş: Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanı'mız ihracatta ulaştığımız şişman rekoru açıklaya
28-12-2021 15:44
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracatta ehemmiyetli müşterek değişimin ve dönüşümün eşiğinde bulunduğunu belirterek, "Uzun zamandır aşamadığımız müşterek seviyeyi aşırı şükür bu sene aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız şişman rekoru açıklayacaktır." dedi.

Muş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) planlı Birliğin Müşterek Konsey Toplantısı'na katıldı.

Bakanlık olarak, ticari yaşama bağlı kâffesi süreçlerde iş dünyasıyla istişareye şişman ehemmiyet verdiklerine ayraç fail Muş, bu istişareler sırasında mevrut talepleri çabucak değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Muş, Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklara karşın Türkiye ekonomisinin 2021 senesinde erdemli çoğalma oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, "Gerçekleşen erdemli düzgün büyümenin yüzdelik 92'si belirgin ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 senesinde kazançlı büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ciddiyet kazanmasıyla global ihracattaki payımız artmıştır." diyerek konuştu.

Kendilerinin de Bakanlık namına ihracatçılara arkalamak amacıyla dünkü zevahir ve stratejiler ortaya koyduklarını vurgulayan Muş, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu kapsamda, global ekonominin kestirmece üçte ikisini gerçekleştiren 18 ırak ülkeye ihracatımızı çoğaltmak amacıyla 'Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi'ni yaşama geçiriyoruz. Ayrıca, lazım bahse özellik stratejimiz gerekse e-ihracat dalında bitmeme fail gayrı çalışmalarımızı destekleyecek bulunan Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Projemizde de sona yaklaşmış bulunuyoruz."

2022'de ihracatçılara 5,2 bilyon liralık dayanaklık buyurmak verilecek

Muş, mülk ihracatına müteveccih bulunan destekleri sürdürerek bu sene 7 bin 200'ün üstünde şirkete dayanaklık buyurmak ödemesi icra ettikleri bilgisini vererek, "2022 yılı düşüncesince ihracatçılarımıza ayırdığımız dayanaklık buyurmak bütçesi 5,2 bilyon liradır. İnşallah, pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız henüz müşterek tomar çalışkanlık gerçekleştirecek, kılıç de onları henüz aşırı destekleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bilişim ve yazılım sektörlerine müteveccih e-Turquality Programı'nın hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran Muş, İhracatı Geliştirme AŞ'nin (İGE) faaliyete geçmesiyle ihracatçılar düşüncesince şişman müşterek finansman olanağı bünye etmiş olacaklarını dile getirdi.

Muş, hassaten akıbet devirde ihracatın ithalatı istikbal oranının yükselişte bulunduğunu ve bu doğrultuda akan işlemler dengesinde henüz müspet ilerleyiş izlendiğini belirterek, "Bakanlık namına sonuncu hedefimizin, aut ticaretimizin müspet gidişatını bitmeme buyurmak ve akan açıkça sorununu ülkemizin gündeminden ezel ebet boşaltmak bulunduğunu gene vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna yaklaşırken aut ticarette de emektar müşterek devri kapatıp yenisini açmanın eşiğinde olduklarına dikkati çekici Muş, şunları söyledi:

"Türkiye ihracatta ehemmiyetli müşterek değişimin ve dönüşümün eşiğindedir. Uzun zamandır aşamadığımız müşterek seviyeyi aşırı şükür bu sene aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız şişman rekoru açıklayacaktır. Türkiye ekonomisi, 2022 senesinde ve devamında da ihracatla büyümeye bitmeme edecektir. Yeter ki sıkıntı tellallığı yaparak kötümser müşterek levha çizenlere vesile vermeyelim. Yeter ki çöküntü ortamı meydana getirmeye çalışanların oyununa gelmeyelim. Siyasi saikle 'Bittik, battık' söylemlerine olanak tanımayalım. Kriz çığırtkanlarının değirmenine su taşımayalım. Türkiye'ye ve onun potansiyeline güvenelim. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bu iklim kararlı ve öngörülebilir müşterek ülkedir."

"Elimizi taşın dibine baş başa koyalım"

Bakan Muş, akıbet 20 yılda atık adımlarla ekonomide denge ve öngörülebilirliğin temini dair yakalanan seviyeye ayraç ederek, "Bunun korunması ve sürdürülebilmesi düşüncesince hükümet namına çalışmaya bitmeme edeceğiz. Burada siz iş dünyası mümessillerinden de kurdaki dalgalanmanın kaldırılmış edilmesinden sonraları ekonomide yakalanan bu müspet havanın devamı düşüncesince dayanaklık buyurmak bekliyoruz. Hepimiz ayrımsız gemideyiz. Ülkemizin geleceği düşüncesince elimizi taşın dibine baş başa koymalıyız." dedi.

Türkiye'nin başıboş etraf ekonomisine eş bulunduğunu fakat başıboş bu sahanın kaidesiz ve bıkılmayan müşterek etraf sistemi olmadığını vurgulayan Muş, şu şekilde konuştu:

"Serbest bu sahanın kuralları bulunmaktadır. Elbette başıboş piyasada fiyatlar bildirme ve arzu dengesiyle belirlenir fakat akıbet devirde arz-talep dengesiyle uyuşmayan ve başıboş rekabete karşıt değer hareketleri gözlemlenmektedir. Bu cins başıboş piyasayı bozucu, bildirme ve arzu dengesiyle açıklanamayacak değer hareketlerini mutluluk namına yakından izlem ediyoruz. Ticari dünyadaki kurallara karşıt akım buyurmak kanalıyla tüketicilerimizin kıygın bulunmasına sebep bulunan kişilerle ilişik rastgele ayrışık tedbiri alıyoruz. Bu noktada, istihsal ve hazırlık zincirinin rastgele halkasında mutluluk namına tüketicilerimizi koruyacak adımlarımızı atıyoruz."

"Denetimlere bitmeme edeceğiz"

Muş, besin fiyatlarında gözlenen erdemli artışlara değinerek, "Evet, düzem farklılıklarından kaynaklı müşterek maliyet artışı olmuştu fakat akıbet süreçte kurlarda müşterek relaks gerçekleşti. Bunun kararı namına da vatandaşlarımızda fiyatların inmesi anlamında yerinde müşterek ümit oluşmuştur. Bu beklentinin yanıt bulmasını bekliyor, süreci yakından izlem ettiğimizi buradan müşterek el henüz tabir buyurmak istiyorum. Bakanlık olarak, dağınık satı noktaları hassaten peyda buyurmak az daha hazırlık zincirinin kâffesi aşamalarına müteveccih 81 ilde denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu denetimlerimize bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 sürecinde tecimen ve sanayicileri kazançlı namına terfih geçirmek amacıyla sert aşırı düzenlemeyi yaşama geçirdiklerini hatırlatan Muş, şunları kaydetti:

"Bunlardan birisi de bu sene sonuna derece üyelerin göz ve borsalara bulunan borçlarından meydana gelen yürütme takiplerinin durdurulmasıydı. Gelinen noktada, kılıç bu sürenin 2 sene henüz uzatılmasını hedefliyoruz. Bu mevzuya bağlı anayasa teklifinin en çelimsiz müddette TBMM Genel Kuruluna gelmesini beklediğimizi göstermek isterim. Bakanlık olarak, e-ticaret dalında önemsiz esnafımız müdahale KOBİ'lerimizin rekabete müteveccih kaygılarını ortadan dağıtmak az daha lüzumlu türel ve yönetimsel tedbirlerin katılması noktasında kâffesi olanak ve araçlarımızı sahaya sürmeye bitmeme edeceğiz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ