USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş: Türk ekonomisi zamanı birlikte eşiği aşmayı başarmıştır

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İstihdam itibarıyla OECD ülkelerinin fakat 2023 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türkiye ekonomisi devim bilimi yapısıyla pandemi önceleri seviyelere çabucak ulaşmayı başarmıştır." dedi.

Bakan Muş: Türk ekonomisi zamanı birlikte eşiği aşmayı başarmıştır
16-01-2022 04:50
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracatta zamanı başarılara imza attığını belirterek "Türkiye'nin ihracatı 2021 senesinde tarihte önce kere 200 bilyon doları aşarak yüzdelik 32,9 oranında artışla 225,4 bilyon dolara yükselmiştir. Böylece 2002 senesinde 36 bilyon dolar bulunan ihracatımız 2021 yılına gelindiğinde 6 kattan ortak tomar artım göstermiştir." ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve DEİK İş Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerinin katılımıyla ticari diplomasinin en iyilerine 6 kategoride 12 ödülün ikram edilmiş olduğu DEİK Ticari Diplomasi mükafat Töreni İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törende mütekellim Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye düşüncesince kompetitif yerlerin oluşturması gerektiğine aksan yaparak, Ticaret Bakanlığı içinde oluşturdukları dünkü çatı ve güçlendirilmiş dayanaklık etmek programları ile bulunan misyon ihracatını 100 bilyon dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

"DEİK'in dünyanın ciharıyek köşesinde ticari diplomatlık faaliyetlerini destekleyeceğiz"

DEİK'in hususi piyasanın tecim diplomasisi açısından önemine dikkati çekici Muş, şöyleki bitmeme etti:

"DEİK dünyanın elden elden rastgele ülkesinde muhatap kuruluşlarıyla bünye etmiş olduğu iş konseyi platformları düzleminde eşine az rastlanabilir ortak kurumsal yazışma kapasitesine sahiptir. Bu network dahilinde toprak düzlük 6 piyasaya 3 hususi gayeli kazanmak kadar mecmu 147 iş konseyi altında başkanlarımız ve dümen yerleşmiş üyelerimiz dönüşen toptan ekonomide iş çevrelerine tarz teşhir görevini gereğince namına getirmektedir. Bu açıdan Ticaret Bakanlığı namına kılıç rastgele sürekli DEİK'in destekçisi olmaya bitmeme edeceğiz. DEİK'in dünyanın ciharıyek köşesinde ticari diplomatlık faaliyetlerini destekleyeceğiz. Sizlerin yöntemini açarak işini kolaylaştıracağız."

Ticarette yükselen himayecilik duvarlarının ve Kovid-19 salgınının toptan ekonomide yoğun yaralar açmasına karşın Türk İş insanlarının güzel ortak biçimde faaliyetlerini sürdürdüğüne ayraç ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu süreçte ticari, politik ve kurumsal açıdan menus olduğumuz kalça ve tahammüller baştan dört başı mamur ortak sorgulamaya naşir tutulmuştur. İşte hakeza ortak zeminde iş konseyi başkanları ve DEİK üyelerimiz faaliyetlerini çelimli ortak biçimde sürdürmeyi başarmıştır. Küresel bedel zincirindeki gücümüz DEİK'i dünyanın ciharıyek indinde başarıyla düzenlemiş olduğu iş konseyleri sebebiyle sağlamlaşmakta ve atmaktadır. 2021 senesinde DEİK çatısı altında iş konseylerimiz ve iş insanlarımızın, yeşil ekonomi, yenilenebilir enerji, girişimcilik, e-Ticaret ve AB Yeşil Mutabakatı vizyonuna müteveccih namına nice ülkenin iş çevreleri ve hususi bölüm kuruluşlarıyla icra ettiği icraat Türk iş çevrelerinin toptan ekonomideki güzel dönüşümlere hazırlanması vasıtası ile ince kıymettar olmuştur. "

"Bu devirde Türk ekonomisi zamanı ortak eşiği aşmayı başarmıştır"

Muş, Türk ekonomisinin Cumhuriyet'in 100'üncü yılına yürümüş olduğu bahis konusu devirde ihracatın zamanı ortak eşiği aştığını dile getirerek şunları söyledi:

"Dış ticarette oluşan lehçe darboğazları ve toptan bedel zincirinde yaşanmış bulunan aksaklıkları fırsata çeviren ihracatçılarımız 2021 senesinde benzeşim yepyeni rekorlara imza atmışlardır. Bu noktada ihracata ilgili nema stratejimizin omurgası bulunan siz yetiştirici ve dışarı satımcı kardeşlerimizin bu başarılardan çevre canı candan kutlama ediyorum. Siz giranbaha iş insanlarımızın 2021 senesinde gerçekleştirdiği icraat sonucunda ihracatımızda elde ettiğimiz zamanı rekorları dakika burada planlı tecim ihsanıhümayun töreniyle taçlandırmış olacağız."

Türkiye ekonomisinin 2021 yılının önce 3 çeyreğinde yakaladığı kümeli yüzdelik 11,7 nema payı ile müspet ortak ilerleyiş izlediğini dile getiren Muş, şöyleki konuştu:

"Bu nema performansı Türkiye'nin pandemi devrinde ekonomisini en aceleci toparlayan G20 ülkesi bulunduğunu doğrulama etmektedir. İnşallah istikrarlı ve etraflı nema performansımız akıbet çeyrekte de kendini gösterecek ve 2021 yılını eş haneli nema sayıları ile kapatmış olacağız. Öte taraftan mülk ve misyon ihracatı, Türk ekonomisinin dinamosu olmaya ve büyümeye dayanaklık etmek vermeye bitmeme etmekte olup 2021'in 3'üncü çeyreğinde kesin mülk ve misyon ihracatının büyümeye yardımı 6,8 nokta olmuştur. Üretici, yatırımcı ve ihracatçılarımızın çoğaltma iştahı ve ihracatımızdaki çelimli nema sonucunda endüstri sektörümüz 845 bin arttırma istihdam sağlamıştır. İstihdam itibarıyla OECD ülkelerinin fakat 2023 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türkiye ekonomisi devim bilimi yapısıyla pandemi evveliyat seviyelere çabucak ulaşmayı başarmıştır."

"İhracatın ithalatı istikbal payı yüzdelik 83 seviyesiyle gerçekleşti"

Türkiye'nin elde etmiş olduğu dışarı satım başarısına dikkati çekici Muş, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye'nin ihracatı 2021 senesinde tarihte önce kere 200 bilyon doları aşarak yüzdelik 32,9 oranında artışla 225,4 bilyon dolara yükselmiştir. Böylece 2002 senesinde 36 bilyon dolar bulunan ihracatımız 2021 yılına gelindiğinde 6 kattan ortak tomar artım göstermiştir. Dış tecim hacmimiz ise 2021 senesinde 500 bilyon dolara yaklaşmış 2021 senesinde aut tecim açığımız yüzdelik 7,8 azalışla, 45,9 bilyon dolara gerilerken, ihracatın ithalatı istikbal payı yüzdelik 83 seviyesiyle gerçekleşmiştir. dışsatım ailemize 32 bin dünkü şirket katıldığını, önce kere 123 ülkeye dışarı satım gerçekleştirildiğini bilhassa vurgulamak istiyorum. İhracatımızın fut basmadığı ortak coğrafya kalmamış, ırak memalik hâlâ yaklaşan duruma gelmiştir. İhracatta elde ettiğimiz başarılar Türkiye'nin topyekun başarısıdır. Bu başarının artarak bitmeme edeceğinden en küçük ortak şüphemiz bulunmamaktadır. Zira dakika Türkiye ihracatta ortak yukarı sınıfa çıkmak değişik ortak kulvara girmiş bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği 250 bilyon dolar dışarı satım gayesi bizim düşüncesince ortak numara demir olmuştur. İnşallah bu çıpayı aşacağız ve ortak ahir amaca emniyetli adımlarla ilerlemeye bitmeme edeceğiz. Biz inanıyoruz. Biz bu ülkenin potansiyeline güveniyoruz. Türkiye'nin akıbet 20 yılda oluşturduğu çelimli konuşu altyapının bu potansiyeli hâlâ da yukarıya çıkaracağından tek şüphemiz bulunmamakta. Değerli iş dünyasıyla el ele vereceğiz ve Türkiye'yi evren ekonomisi içinde doğruluk etmiş olduğu noktayı ulaştıracağız"

"2021 senesinde misyon ticaretinde de çelimli performans"

Muş, 2021 yılı mülk ticaretindeki zamanı rakamların yanı esna misyon ticaretindeki çelimli performansın da altını çizerek "Türkiye, hem konvansiyonel misyon sektörlerinde bununla birlikte dünkü misyon sahalarında 2021 senesinde çelimli ortak toparlanma sağladı. Bu doğrultuda misyon ihracatımızın ortak esbak yıla mucibince tahminî yüzdelik 60 miktarda artışla 53 bilyon dolara ulaşarak akan işlemler dengesini 23 bilyon dolarlık zait ulama sağlamasını öngörüyoruz." halinde konuştu.

Muş, iş insanlarının ve girişimcilerin arsıulusal arenada karşılaşmış olduğu hastalıkların tespiti ve çözümünün, aut ticaretin sürekliliği ve kalitesi açısından baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna aksan yaparak şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda sadece ihracatçıya müteveccih namına itimat kefillik problemlerini ortadan bozmak ve krediye muvasala maliyetlerini dökmek kadar tasarlanan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin 1 Mart 2022 tarihinde faaliyete başlamasını hedefliyoruz. Bu firmanın ihracatçılarımızın en iri problemi bulunan finansmana muvasala noktasında baş döndürücü ehemmiyetli ortak rolü başarıyla namına getireceğinden eminiz. Ayrıca yazılım bilişim, afiyet turizmi, eğitim, fen müşavirlik, savunma, makina ve ispençiyari ilkin kazanmak kadar bedel mucit topu topu sektörlerimize müteveccih dünkü dayanaklık etmek programlarını devreye alıyoruz. Öte taraftan dünkü devirde dünkü sektörlerle baş başa dünkü dışarı satım pazarlarının da hedeflerimiz arasına koyduk. Bu doğrultuda pazarlıkları devam eden ırak devletler stratejisinin lansmanını inşallah gelecek günlerde cemi bu arada gerçekleştireceğiz. Ayrıca dünyanın değişik bölgelerine hâlâ çarpıcı muvasala ölçü olanağı sağlayıcı Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları projemizi de sizlerle çelimsiz ortak müddet paylaşmış olacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ