USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Muş'tan 'milli para' vurgusu

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Ekonomi ve Ticaret Konferansı'nda icra ettiği konuşmada ”Dış ticaretimizde milli nukut dair firmalarımızın şimdi kabadayı davranabilmeleri için, emniyet artırıcı adımları atmalıyız. Ekonomilerimiz üstünde döviz bas

Bakan Muş'tan 'milli para' vurgusu
11-11-2021 13:36
Türk devletlerinin bağımsızlığının 30. sene dönümü vesilesiyle gerçekleşen ve ülkeler arası işbirliklerinin kurulması, güçlendirilmesi amacıyla planlı Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Ticaret Konferansı Beşiktaş'ta bulunan borda bordaya otelde gerçekleştirildi. Konferansa, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Aset Irgaliyev, Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiyev, Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov, Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak ve elçi ülkelerden dayanıklı baş döndürücü casus katıldı.

“Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Türkiye'nin sürekli gösterimi olmuştur”

Programda borda bordaya görüşme eden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ”Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını dökmek düşüncesince eş geleceğimizde milli paraların payını artırmalıyız. Hepinizin bilmiş olduğu üzere, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ortada kadim zamanı ve kültürel bağlara dayalı baş döndürücü çelimli münasebat bulunmaktadır. Bizlerin amacı, herhangi borda bordaya bölgede eş olduğumuz bu DOĞRU ilişkilerin iktisadi ve ticari bölgede elan da derinleştirilmesidir. İşte bulunan ilişkilerimizin değerlendirileceği bu konferansın; Türk dünyasının istikbaline müteveccih eş borda bordaya manzara belirlenmesine yardım sağlamasını umuyorum. 1991 yılı, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını baştan kazanarak, evren ülkeler sahnesinde gene arazi almaları dolayısıyla borda bordaya dönüm noktası olmuştur. Bağımsızlığın elden peşi sıra milli etiket ve büyüklük kuruluşlarının düz yazı dönemini başarıyla bitiren Türk Cumhuriyetleri; çelimli borda bordaya halde kültürel, sosyal ve iktisadi yapılarını kasılma etmişlerdir. Nitekim Türkiye, serbest Türk Cumhuriyetlerinin birer birer gün sahnesine çıkışlarını iri borda bordaya heyecanla karşılamış; bu suretle karındaş devletlerin bağımsızlıklarını ön tanıdığı bulunan yurt olmuştur.

Bütün bu süreçlerde kardeşlerini katiyen bekâr bırakmayan Türkiye, elan çelimli büyüklük ve yurt olma mücadelesinde kâffesi imkanlarıyla dünkü Türk Cumhuriyetlerinin indinde arazi almıştır. Kardeşlerimizin bağımsızlığı sonrası Türkiye adına temennimiz; dünkü kurulan karındaş devletlerin semt ve evren ile bir araya gelmesi ve ülkemizle herhangi borda bordaya bölgede çelimli münasebat kasılma etmeleri olmuştur. Kuşkusuz eş dil, din, tarih, akıl ve kültüre eş olmamız, düet ve lehçe ilişkilerin kuvvetlenmesine mefruşat hazırlamıştır. Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Türkiye'nin sürekli gösterimi olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz büyük, fakat bu maksata ulaşacak inancımız da tamdır”

Uluslararası bölgede ortaklaşa iş çalışmalarının bitmeme ettiğinin altını çizen Bakan Muş, ”Türkiye olarak, Türk Cumhuriyetleri ile birlikte, geride bıraktığımız 30 sene süresince eş borda bordaya doğacak düz yazı etmeye müteveccih nice emek vermek yaptık. Bu doğrultuda muktezi adımları kararlılıkla attık; atmaya da bitmeme edeceğiz. Sadece düet ilişkilerimizi geliştirmekle kalmadık, bire borda bordaya sürede Türk Konseyi ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı kabil nice kurumu da yaşama geçirdik. Yine, Dünya Ticaret Örgütü ilkin edinmek az daha nice arsıulusal kuruluşta çelimli borda bordaya ortaklaşa iş ortamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgemizin ve halklarımızın refahını yükseltmek ve doğacak kuşaklarımıza alım çalım duyabileceğimiz borda bordaya kalıt bırakabilmek düşüncesince on paralık elbette atılacak elan baş döndürücü adımımız var. Zira tığ baş başa olup dal omuza verirsek Dünya sahnesinde Türk ülkeleri adına elan çelimli halde var oluruz.

Bugünkü toplantılarda, Türk dünyasının iri akıl adamı İsmail Gaspıralı'nın söylediği gibi, 'dilde, fikirde, aha birlik' düsturu ile bu geleceği düz yazı etmenin adımlarını hızlandıracağız. Keza tığ biliyoruz ki Türk dünyası Yusuf Akçura'dan Cengiz Aytmatov'a, Hoca Ahmet Yesevi'den Yunus Emre'ye derece dayanıklı baş döndürücü iri düşünücü ile Dünya evveliyatına damgasını vurmuştur. İşte bizleri eskiden birbirimize bağlayan bu çelimli bağ, Türk dünyası adına hepimizi geleceğe bağlı eş borda bordaya manzara geliştirmeye motivasyon etmektedir. Ortak doğacak vizyonumuzun temelinde; malların, hizmetlerin, iş insanlarının ve sermayenin elan emeksiz dolaşımına olanak sağlayan tümleşik borda bordaya altyapının yaşama geçirilmesi arazi almaktadır. Bu gösterimi yaşama kılmak düşüncesince özveren davranmamız icap ettiğinin bilincindeyiz. Hedefimiz büyük, fakat bu maksata ulaşacak inancımız da tamdır” sanarak konuştu.

“Ticaret yollarındaki konumumuzla iri borda bordaya potansiyele sahibiz”

Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'nin dönemsel tecim kütlesi verilerini paylaşan Bakan Muş, ”Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri adına evren ile tecim hacmimiz 1992 senesinde 55 bilyon dolar iken 2020 senesinde kısaca 10 büküm artışla 545 bilyon dolar olmuştur.1992 senesinde dünyaya mecmu 23,5 bilyon dolar ihracatımız varken, bu bedel 2020 senesinde kısaca 11 katına erişmiştir. Altı Türk Devleti olarak, gailesiz ağırlıklı 160 milyonluk nüfus, 1 trilyon doları aşan milli gelir, eş olunan saf kaynaklar, tecim yollarındaki konumumuzla iri borda bordaya potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli yaşama kılmak düşüncesince korkusuz adımlar atmalıyız.

Mal ve fariza ticaretimizi yükseltmek ve hedeflerimize iktiran etmek düşüncesince ticaretimizin önündeki engelleri kaldırmalı, ticaretimizi elan da serbestleştirmeli ve işbirliğimizi geliştirmeliyiz. Amacımız karındaş ülkeler ortada etkileşimi artırmak, kâffesi kardeşlerimizle ticareti kolaylaştırmak, birbirini bitiren ekonomilerimizin sunmuş olduğu fırsatlarla devim bilimi borda bordaya tecim sektörü oluşturmaktır. Gelişmiş ve büyümekte bulunan ekonomilerde hizmetler piyasasının ağırlığı, ekincilik ve uran sektörünü geçmektedir. Hizmetler, önümüzdeki devirde aut ticaretin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi olmaya bitmeme edecektir. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri'nin dünyaya fariza ihracatı 2019 senesinde 79,3 bilyon dolar adına gerçekleşmiş iken; 2020'de ortaya çıkan pandemi şartları dolayısıyla bu miktar 44,2 bilyon dolara gerilemiştir.

Öte yandan, pandemi periyodunun ışıldak yıldızı e-ticaret olmuş; global e-ticaret kütlesi 2020 senesinde 4,2 triyon dolara ulaşmıştır. Bu dünkü devirde arzumuz, karındaş Türk Cumhuriyetleriyle fariza ticareti ve e-ticaret alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve bu dünkü zamanın muktezi kıldığı kanuncu altyapıyı tehirsiz oluşturulmasıdır” dedi.

“Gelin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile sağladığımız imkanı daim bu arada geliştirelim”

Her bölgede işbirliklerini güçlendirmeleri gerektiğine vurgu eden Bakan Muş, ”Karşılıklı yatırımların artırılması eş misyonumuz olmalı; envestisman ortamını geliştirmeye odaklanmalı; ve muktezi kâffesi adımları borda bordaya an ön atmalıyız. Doğu-Batı ekseninde eriştirme güzergahları ile bölgemizin etkinliği artmış; toplanmış eriştirme ve transport imkânlarını geliştirmemiz vazgeçilmez duruma gelmiştir. Amacımız taşımaların kotalarla sınırlandırılmadığı, malların serbestçe taşındığı, maliyetlerin akıllıca seviyelere indirildiği, gümrük işlemlerinin basitleştirildiği ve hızlandırıldığı, malların dolaşımının önündeki engellerin kaldırıldığı eş borda bordaya geri fariza altyapısı kasılma etmektir. Sadece karayolunda değil demiryolunda da işbirliğimizi güçlendirebileceğimiz alanlar mevcut. Gelin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile sağladığımız imkanı daim bu arada geliştirelim. Türk tarihinde ehemmiyetli borda bordaya noktayı bulunan İpek Yolu'nu eş çabamızla canlandıralım ve birbirimize elan da yakınlaşalım” ifadelerini kullandı.

“Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını dökmek düşüncesince eş geleceğimizde milli paraların payını artırmalıyız”

Yükselen döviz mobilyasız baskısının azaltılması düşüncesince milli paraların payının artırılması icap ettiğini tamlayan Bakan Muş,” Dış ticaretimizde milli nukut dair firmalarımızın elan korkusuz davranabilmeleri için, itimat artırıcı adımları atmalıyız. Ekonomilerimiz üstünde döviz baskısını dökmek düşüncesince eş geleceğimizde milli paraların payını artırmalıyız. Diğer taraftan, akıbet devirde global ekonomiyi etkileyen ehemmiyetli eğilimlerden bir tanesi de yeşil dönüşümdür. Türkiye, adamlık düşüncesince eş yıldırma bulunan hava değişikliğiyle uğraş dair saat kaybetmeden Türk Konseyi içerisinde de yeşil dönüşüme uzlaşma düşüncesince eş icraat hazırlamaya hazırdır. Dile getirmiş olduğum etraflı bu hususlar, Türk dünyası ortamında şümullü işbirliğini derinleştirecek ve sosyal refahı artıracak, lehçe ve global barışa abra kazandıracak; elhasıl eş doğacak vizyonumuzun gerçekleşmesini kasılma edecektir” sanarak konuştu.

Murat Horoz - Gülşah Kahveci
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ