USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: "KKMH ile dövizdeki oynaklıklar ülke gündeminden çıktı"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "İnovatif yaklaşımlarla gereksinimlerin giderilmesine müteveccih icraat yürüyoruz. KKMH uygulamamız bunlardan birlikte tanesi. Bu çalgı aleti ile döviz kurundaki oynaklığı durdurmuş olduk. Dövizdeki oynaklıklar ülkenin gündeminden çıktı

Bakan Nebati:
27-04-2022 21:46

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin Nisan kocaoğlan alışılagelen toplantısına katıldı. İSO'nun alışılagelen toplantısının bu ayki anne gündemi “Katma Değerli Yenilikçi Üretim ile Küresel Değer Zincirlerinde Üst Sıralara Çıkmak İçin Yatırım, Üretim ve dışsatım Odaklı Ekonominin Türkiye İçin Önemi” oldu. Toplantının açma konuşmasını özne İSO Başkanı Erdal Bahçıvan sanayicilerin karşılaşmış olduğu sorunlardan bahsederek taleplerini dile getirdi.

Gündeme bağlı değerlendirmelerde mevcut Bakan Nebati, "Yatırımları bırakmak önceliğimizdir, envestisman özne ve istihdam oluşturana kaynaklarımızı çalışan ve dişi birlikte halde kullandırıyoruz" niteleyerek konuştu.

"Sanayicilerimizin ve yurttaşlarımızın karşılaşmış olduğu maliyetleri ehemmiyetli seviyede desteklenmiş ediyoruz"

Dünya ekonomisinin sıkıca birlikte dönemden geçtiğini vurgulayan Bakan Nebati, "Küresel salgının etkilerinden kurtulmaya başlamışken Rusya-Ukrayna mücadelesi halleri sıkıntıya soktu. Başta mal ve besin fiyatlarında artışlara hastalık oldu. Petrol tutarları sabık sene averajına mucibince yüzdelik 50 arttı. Doğalgaz tutarları geçtiğimiz sene averajının 2 katına geldi. Kaynaklarımızı hal odaklı kullanmaya hız gösteriyoruz. Sanayicilerimizin ve yurttaşlarımızın karşılaşmış olduğu maliyetleri ehemmiyetli seviyede desteklenmiş ediyoruz" dedi.

"KKMH ile dövizdeki oynaklıklar ülke gündeminden çıktı"

İnovatif çözümlerle gereksinimlerin giderilmesine müteveccih icraat yaptıklarını kail Nebati, "Ocak-Mart devrinde sanayicilerimizin kullandığı doğalgazda yüzdelik 28 desteklenmiş sağladık. Hane halkı doğalgazını sübvansiyon oranımız yüzdelik 78 oranında bitmeme ediyor. İnovatif yaklaşımlarla gereksinimlerin giderilmesine müteveccih icraat yürüyoruz. KKMH uygulamamız bunlardan birlikte tanesi. Bu çalgı aleti ile döviz kurundaki oynaklığı durdurmuş olduk. KKMH enstrümanı ile dövizdeki oynaklıklar ülkenin gündeminden çıktı. Önümüzü görerek cereyan edebiliyoruz" halinde konuştu.

Nebati, "Dün Devrim Arabaları'na bariyer olanlar çağ elektrikli TOGG'a bariyer olamayacaklar. Tıpkı birlikte vakitler Nuri Demirağ'a, Vecihi Hürkuş'a taraf gözle bakanların çağ evren harp stratejilerini muhavvil SİHA'larımıza bariyer olamadıkları gibi" dedi.

"Uzun vadeli sürdürülebilir kazançlı faiz önceliklerimizdendir"

Türkiye'de meri tutum modeliyle ait de mütekellim Nebati, "Uzun vadeli kazançlı faiz önceliklerimizdendir. Türkiye tutum modelinde önceliğimiz yatırımı artırmaktır. Yatırımların artarak çoğalması düşüncesince tedbirleri kabul etmek önceliğimizdir. İstihdam meydana getiren envestisman yapanlara devletimizin kaynaklarını kullandırtıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İhracatçılara ve turizmcilere 150 bilyon teklik az faizli para olanağı sağlanacak"

Yatırımları bırakmak namına kullandırılacak az faizli krediler sağlanacağını da kail Nebati, "İhracatçılara ve gezim sektörüne makul faizli, levent boylu vadeli TL cinsinden para olanağı sunuyoruz. Yaşanan faziletli enflasyona karşın kullandırdığımız oranlar baş döndürücü makul. TL'ye emniyet duymayı hedefleyen birlikte anlayışın ürünü. Bu çerçevede, 100 bilyon lirası ihracatçılara, 50 bilyon lirası ise turizmcilere kazanmak kıl payı toplamda 150 bilyon teklik levent boylu vadeli ve az faizli para olanağı sağlanacaktır. Söz konusu krediler, ihracatı artırıcı, ithalatı azaltıcı alanlara müteveccih meydana getirilen yatırımlara aktarılacak. Bunlar arasından da yerel otomobil ve donatı yatırımları önceliklendirilecek. En az 3, en baş döndürücü 10 sene vadeli şekilde kullandırılacak bu kredilerin maliyeti yüzdelik 9'a derece inebiliyor. KOBİ'ler düşüncesince 250 milyon teklik ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 bilyon teklik sınır öngörülmüş durumda. Bu kredilerin resülmal arka ödemesiz dönemi, para tasarruf tarihinden itibaren 2 yıla derece uygulanacaktır" halinde konuştu.

"Öncü göstergeler önce çeyrekte büyümenin yüzdelik 6-7 olacağına ayraç ediyor"

Bakan Nebati, "Sanayi üretimi önce 2 ayda salname bazda yüzde10,7 arttı. İlk çeyrek ihracatı salname bazda 235,6 bilyon dolara yükseldi. Şubat kocaoğlan sebebi ile toplanmış istihdam 30 milyon kişiyi aşarak üstün dereceli kırdı. İşsizlik payı yüzdelik 10,7'ye geriledi. Bu mürşit göstergeler büyümenin 2022'nin önce çeyreğinde salname şekilde yüzdelik 6-7 oranında gerçekleşeceğine ayraç ediyor" açıklamasında bulundu.

Bahçıvan: "150 bilyon teklik para dayanaklık etmek paketi, makul maliyet avantajıyla iş dünyamız düşüncesince baş döndürücü müjdeli birlikte gelişme"

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise "Sanayimizi nitelikli, sürdürülebilir, faziletli uygulayım bilimi odaklı ve ilişik giranbaha birlikte yapıya yönlendirmek düşüncesince uran ile amme arasındaki eş güdümün gelişigüzel zamankinden şimdi birlikte tomar ehemmiyet taşıdığına inanıyoruz. Sanayicimiz derin rakiplik süresince faaliyetlerini sürdürmenin birlikte toy yatırımlar yapmak ve faaliyetlerini imar etmek istediğinde tedricen küsurat birlikte kapital ihtiyacıyla gönül rahatlığı karşıya kalıyor. Bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanımız çeşidinden açıklayan 150 bilyon teklik para dayanaklık etmek paketi, yüzdelik 9'a derece düşmesi muhtemel makul maliyet avantajıyla iş dünyamız düşüncesince baş döndürücü müjdeli birlikte evolüsyon oldu" halinde konuştu.

KDV indirimi talebi

Bahçıvan, "Hepimizin bilmiş olduğu kıl payı benzeyen sürede dayanıklı baş döndürücü ürünün KDV oranlarında değişime gidildi. KDV düzenlemeleri ilkin asliye istihlak maddeleri kazanmak kıl payı belli başlı mahsul gruplarında değer artışlarının mahveden gözetiminde hafiflediği aşikar. Ancak hassaten sanayiciler açısından sonuncu mahsul KDV'si yüzdelik 1'e indirilirken, hammaddelerin KDV'sinin yüzdelik 18'de tutulması üreticinin üstünde filhakika mevcud KDV yükünün şimdi da artmasına hastalık oluyor. KDV'nin sadeleştirilerek şümullü birlikte reformdan geçirilmesi icap ettiğini düşünüyoruz" dedi.

Murat Ergin - Muhammed Fırat Aksoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ