USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Tüm kurumlarımızın depremle ilişik pınar taleplerini en aceleci halde karşılıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Bakanlık yerine hepsi kurumların 6 Şubat'taki depremlerle ilişik eşme taleplerini en aceleci halde karşıladıklarını belirterek, "Bugüne denli AFAD'a tahminî 17 bilyon teklik akçe aktarımı gerçekleştirdik." dedi.

Bakan Nebati: Tüm kurumlarımızın depremle ilişik pınar taleplerini en aceleci halde karşılıyoruz
27-02-2023 18:06
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve taharri memuru polis maşer kurumlarının katılımıyla, depremler sonrası meydana gelen çalışmalara bağlı değerlendirmede bulundu.

Bakan Nebati Şanlıurfa'daki akıbet hale ilişkin, "İlimizdeki ölüm sayısı 180, il dışından gelenlerle bu arada yekûn ölüm 351, koyu bakımda 17 hastamız var, yekûn il dışından mevrut depremzede sayımız bin 462, ilimizde yıkılan çatı sayısı 19, yekûn düğün 3 bin 667, çadırda küsurat yurttaşlarımız da 29 bin 810. 154 bin 847 battaniye, 9 bin 5 ısıtıcı dağıttık. 964 konaklama mekanımızda da 347 bin 604 kişiyi mihman ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Nebati, depremin evveli anından itibaren kâffesi imkanlarını seferber fail devletin, ilerleyici süreçte de vatandaşların kâffesi yaralarını sarmaya, alanı çabucak baştan bayındırlık etmeye milletle tek canevi şekilde bitmeme edeceğini vurgulayarak, "Milletimizin gelişigüzel birlikte ferdinin, STK'lerimizin ve iş dünyamızın da bu süreçte gösterdiği himmet ve sağlamış bulunduğu destek sunar takdire şayandır. Zorluklar karşısında bütünlük olmanın, zorluklara birlikte döş germenin ne düşünmek bulunduğunu eren milletimiz henüz ilkin nice el bulunduğu kabilinden zaman de baş döndürücü kesin birlikte halde kâffesi dünyaya göstermiştir." sanarak konuştu.

Depremden dokunca gören vatandaşların yaralarının sarılması, kentlerin dokunca gören altyapılarının baştan imarı düşüncesince bütçeyi ve kâffesi olanakları en dinamik halde kullandıklarına ayraç fail Nebati, "Bu kapsamda, AFAD ilkin peyda etmek üzere, kâffesi amme kasıntı ve kuruluşlarımızın aceleci akçe taleplerini istikbal etmek düşüncesince evveli aşamada 100 bilyon teklik eşme ayırdık. Tüm kurumlarımızın deprem ile ait eşme taleplerini en aceleci halde karşılıyoruz. Bugüne derece AFAD'a kısaca 17 bilyon teklik akçe aktarımı gerçekleştirdik." dedi.

"Hızlı değişmeyen alıyoruz"

Bakan Nebati, gelişigüzel alanda bakanların toplantılar yaptıklarını, yaraların hızlıca sarılması açısından mevrut talepleri değerlendirip aceleci halde değişmeyen aldıklarını belirterek, Bakanlığına bağlı kâffesi sorunlara bağlı çözümleri de enstantane fotoğraf alarak, aceleci birlikte halde yola bitmeme ettiklerini söyledi.

Deprem felaketinin yurttaşlar ve iş dünyası üstündeki etkilerini hafifleştirmek düşüncesince kimi vergi düzenlemelerini de çabucak devreye aldıklarını dile getiren Nebati, zorlayıcı faktör ıssız ilanı ilkin peyda etmek kıl payı bu kapsamda tahsil edilen önlemleri anlattı.

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinden, ihdas yapılara bağlı KDV indirimine derece atılmış adımlara dikkati çekici Nebati, şu halde bitmeme etti:

"Hızla devreye aldığımız kâffesi bu kolaylaştırıcı uygulamalarımızın birlikte vergi mevzuatı kapsamında mevrut kimi öbür talepleri de ivedilikle değerlendiriyoruz. Hedefimiz, bu sıkıca dönemde, yurttaşlarımızın ve iş dünyamızın gelişigüzel bakımdan yaşamını oldukça kolaylaştırmaktır. Uygulamaya aldığımız destek ve tedbirlerle, depremden dokunca gören esnafımızın, sanatkarımızın ve çiftçimizin de indinde olmaya bitmeme ediyoruz. İş bölgeleri ve işletmeleri dokunca gören kısaca 150 bin esnaf ve sanatkarlarımıza Halk Bankasınca kullandırılan Hazine nema destekli itimat ödemelerini 6 aylığına faizsiz halde erteledik. Yine, deprem bölgesindeki çiftçilerimizin de Hazine nema destekli kredilerini 1 sene süreyle mehil farkı almaksızın erteledik. Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin motorin ve kemre desteklerini geçmiş uygulamalardan ayrımlı şekilde ayni namına nakdi şekilde gerçekleştirdik. Bu kapsamda yekûn 3,4 bilyon teklik destek güzeşte hafta çiftçilerimizin üstüne yatırılmıştır."

Bakan Nebati, bankacılık, emek vermek yaşamı ve sigortacılık sahalarında meydana getirilen düzenlemelere de değinerek, "Vatandaşlarımızın sigortacılık dalında da kıygınlık yaşamaması düşüncesince lazım tedbirleri aldık ve almaya bitmeme ediyoruz. Doğal Afet Sigortası kapsamında ödemelere ivedilikle başladık. 8 bin 612 hasar dosyası düşüncesince 1 bilyon teklik ifa gerçekleştirilmiş olup, ödemeler bitmeme etmektedir. OHAL duyuru edilen illerimizde gidiş geliş sigortası ve mecburi deprem sigortası poliçelerinin prim ödemelerinde ayrışık kolaylıklar da getirdik.Yenilenemeyen poliçelerin teminatını ve tahsilatını 8 Mayıs 2023'e derece uzattık." ifadelerini kullandı.

Fiyat belirleme kararı

Deprem felaketi karşısında oportünizm yapanlar olduğuna da dikkati çekici Bakan Nebati, şunları kaydetti:

"Depremin yaralarını sarmaya dinamik yurttaşlarımızın birlikte de bu oportünist yaklaşıma verilen kalması katiyen benimseme edilebilmektedir değildir. Bu hale banko delik yumacak değiliz. Diğer taraftan, bölgenin baştan diriltme ve yapımı kapsamında eder belirleme sonucu alarak bu sürece ehemmiyetli destek sunan iş dünyamızın hassas ve birbirinden kalburüstü mensuplarına da milletimiz namına teşekkürü birlikte namus borcu biliyoruz. Bizler de girdi maliyetlerinin artmaması noktasında gelişigüzel çeşit tedbiri alacağımızı, vazgeçmemiz müstelzim şeyler var ise bunlardan vazgeçeceğimizi açıklıkla tabir ediyoruz. Şu anda tamamımız elimizi taşın dibine koymadık, yüreğimizi ve bedenimizi koyduk. Zaman, birlikte olma, bu arada olma zamanı. Bizi kılıç önleyen aha emekli sürede sergilediğiniz bu mertliktir, bu yiğitliktir"

"Tribünlere politika sokmaya çalışıyorlar"

Nureddin Nebati, çalışırken "ahlaksızlarla da" uğraş ettiklerini söyleyerek, konuşmasını şu halde tamamladı:

"Her ne derece bazıları böylesi birlikte süreçte bile siyasal menfaat hesaplarına sakıt olsa da, esas dışı çeşit çarpıtmalara girişerek, ayrıca tribünlere politika sokmaya fiilen kasıtlı provokasyonlardan imdat umsa da bizler, metanetimizi sonuna derece koruyarak tarihimizden ve milletimizden aldığımız çelim ve sarsılmaz iradeyle, yurttaşlarımıza ve ülkemize fariza amacında azimli adımlar atmaya içtihat kırpmadan bitmeme edeceğiz. Oluşan gelişigüzel yaranın sarılmasında bölgenin baştan bayındırlık ve diriltme edilmesinde, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde kâffesi gücümüzle çalışacak, milletimizle bütünlük içinde, taraf yana, çiğin omuza tarz almaya bitmeme edeceğiz. Bu süreçte devletimiz dört başı mamur olanaklarıyla her insanın yanındadır ve sonuna derece da indinde olmaya bitmeme ettiğini kanıtlamıştır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ