USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Türkiye dünyadan enikonu fazlalık yönde ayrışmayı başarmıştır

Nebati, hepsi devletlerin akıbet senelerde nice sorunla uğraş ettiğini belirterek "Türkiye, böylesine sıkıntılı müşterek çağda dahi, büyümede, uran üretiminde, istihdamda, ihracatta ve gezim gelirlerinde dünyadan fazlalık yönde ayrışmayı başarmıştır" dedi.

Bakan Nebati: Türkiye dünyadan enikonu fazlalık yönde ayrışmayı başarmıştır
17-01-2023 13:07
İstanbul

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul'da birlikte otelde planlı "Akşam Future&Trends Summit 2023" etkinliğinde icra ettiği konuşmada, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, düşmanlarına adeta inç ısırtan dev planlara imza attıkça, toptan politika ve ticarette derece derece öne çıktıkça, semalarda uygulayım bilimi harikası yerel ve ulusal iklim araçlarını uçurdukça, milletin de vaktiyle baskılanmış bulunan özgüvenini gene ve baş döndürücü imdi çelimli birlikte biçimde kazandığını ve geleceğe imdi umutla bakar, taraf verir bir vaziyete geldiğini söyledi.

Bugün ayrışık sektörlerden iş insanlarının geleceği bahsetmek bu şeklinde birlikte araya gelmesinin, bu ruhun yansımalarından biri bulunduğunu dile getiren Nebati, "Kendisine duyduğu güvenle, kısaca özgüveniyle Türkiye Yüzyılı'nı mensur edecek bulunan dilek aha burada ortaya konan iradenin ta kendisidir. Bu vesileyle, sürdürülebilirlik odağında Gelecek ve Trendler Buluşmasını düzenli fail Akşam Gazetesi’nin kâffesi çalışanlarına ve bu toplantının gerçekleşmesine ulama sunan her insana şahsım, bakanlığımız hesabına şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

"Türkiye dünyadan enikonu zait yönde ayrışmayı başarmıştır"

Bakan Nebati, kazançlı görünüme bağlı de değerlendirmelerde bulundu.

Tüm devletlerin sonuç zamanlarda nice sorunla savaş ettiğini ve tecim savaşlarıyla süregelen gelişmeler ondan sonra kâffesi dünyayı tesiri dibine düzlük salgının, toptan ticareti negatif yönde etkilerken toptan enflasyonu da tetiklediğini tamlayan Nebati, şu biçimde bitmeme etti:

"Geçtiğimiz sene gücük ay ayında süregelen Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da erke ve besin ilkin edinmek bu şeklinde kâffesi mal fiyatlarını imdi ilkin yepyeni zirvelere taşıdığını gördük. Birçok gayrimenkul tarz bankasının sıkılaştırıcı adımları uyguladığı bu dönem, toptan ekonomide nekahet kaygılarının ve istihdam daralmalarının artmasına hastalık oldu. Tüm ülkeler, ihtimal de 2’nci Dünya Savaşı’ndan beri yepyeni ölçüdeki birlikte buhran ortamıyla çabalamak yerinde kaldı.

Ancak Türkiye, böylesine sıkıntılı birlikte çağda dahi, büyümede, endüstri üretiminde, istihdamda, ihracatta ve gezim gelirlerinde birlikte taraftan Cumhuriyet tarihimizin rekorlarına imza atarken başka taraftan dünyadan enikonu zait yönde ayrışmayı başarmıştır. Bu başarılarımızın temelinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, 20 yıldan beri dirayetle uyguladığımız politikalar bulunduğu gibi, ortalama 1 sene önceki yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım odaklı Türkiye Ekonomi Modelini devreye almamızın da şişman yardımı vardır."

Dün de geride bırakılan 1 yılı kâffesi detaylarıyla değerlendirdiklerini ve bu yıla ilişikli hedefleri paylaştıklarını anımsatan Nebati, "Rakamlar baş döndürücü belirgin birlikte biçimde ortaya koyuyor ki toptan kurda yaşanmış bulunan muhtelif badirelere rağmen, Türkiye, 2022 yılını az imdi kâffesi makroekonomik göstergeler itibarıyla dünyanın arka kalanından baş döndürücü güzel birlikte noktada tamamlamış, çelimli ilerleyişini dünkü zirvelere taşımıştır." dedi.

"Yurt dışı depar belgesi harcı denli uygulamalardan çağ vurarak prim ika ardına düşmüşler"

Nebati, yaklaşan vakte denli Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ile Hazine'ye "büyük birlikte özlem koyulduğunu" tez edenler bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Biz, esbak sonuç 20 yılın, en çelimli bütçe neticelerinden bir tanesini açıkladıktan sonraları bu kesimin demin sesleri sokak oldu. Bazıları da bütçede getiri harcamalarının arttığını söylüyor. Ancak bu eleştirileri yapanlar da baş döndürücü güzel bilirler ki çabucak getiri masraflarındaki saymaca artışa beslemek akla yatkın birlikte yaklaşım değildir. Çünkü getiri masrafları artarken bütçe masraf ve gelirlerimiz de artmaktadır. Bu sebeple nesnel birlikte versiyon gerçekleştirmek düşüncesince getiri harcamalarının bütçe içindeki payına beslemek gerekir.

2022 yılı giriş bütçesinde yüzdelik 13,7 şekilde öngörülen getiri giderlerinin bütçe içindeki payını, yüzdelik 10,6’ya düşürdük. 2002 senesinde bu nicelik yüzdelik 43 idi, dört dörtlük yüzdelik 43. Kalkıp bu konkre kazanımları alkışlamaları gerekirken, demin de gitmiş gayrimenkul dışı depar belgesi harcı denli uygulamalardan çağ vurarak toplumsal medyada prim ika ardına düşmüşler. Anlaşılan masalardan ve muhtelif idrak oyunlarından imdat umanların gözleri gerçeklere kör, kulakları da doğrulara sağır reşit durumda."

Muhalefetin müspet kazançlı sayıları görmezden geldiğine ayraç fail Bakan Nebati, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Yurt dışından danışmanlar getiriyorsunuz, sayıları kıraat etmek için. Büyük birlikte sayısal ortamın senelerdir dünyanın en ucundaki köylerinde bile kullanıldığı videoteyp konferansla asrın toplantısını yapıyorsunuz. Bu çağ toplantısında danıştığınız yabancılara, içerideki danışmanlarınıza, içeride sabahtan akşama denli sayıları birlikte tarafa atarak versiyon yapanlara yoklamak lazım, 'Dilinizi mi yuttunuz?'. Hani tutum rakamlardı? Dün de dünyanın en ağır zamanında 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerini nicelik rakam tabir ettik.

Buyurun sayıları konuşalım diyoruz. Yoruma bak, 'Yurt dışı depar belgesi harcını kaldıracağım'. İddia mı ediyorsun çık sayıları konuş. Hani rakamlar hakikatı söylüyordu? O devir dünyanın gönül rahatlığı karşıya kalmış bulunduğu sonuç 100 sene içindeki en ağır yıllarından bir tanesi bulunan 2022'de Türkiye'nin başarıları karşısında şu biçimde birlikte şapkanı menfaat ve 'yine Recep Tayyip Erdoğan DOĞRU çıktı' de ve gerçekliği ikrar et. Milletimiz kimin Türkiye düşüncesince geceli gündüzlü demeden misyon aşkıyla koştuğunu, kimin de çarpıtmalardan imdat umduğunu baş döndürücü güzel biliyor. Hiç kimesne milletimizin gözünü el çabukluğuyla boyayarak, iradesini köle alabilecek güçte değildir. Rakamlar ve gerçekler şems denli ortadır. Bilinmelidir ki Türkiye Ekonomi Modeli’ni devreye düzlük Türkiye, çelimli birlikte istihsal ekonomisi olma önünde güvenli adımlarla ilerleyişinde stabil kararlıdır."

"Tek problemimiz var, enflasyon. O da sonuç dü aydır azalış eğiliminde"

Enflasyon mevzusuna da yer veren Nebati, "Tek problemimiz var, enflasyon. O da sonuç dü aydır azalış eğiliminde ve bu azalış şevki bitmeme edecektir. Zira toptan mal ve erke fiyatlarında normalleşme başladı. Kurlardaki oynaklık azaldı. Üretici fiyatlarının mahveden enflasyonu üstündeki artırıcı tesiri azaldı. Beklentilerde düzelme başladı. Ayrıca iş dünyamız enflasyonla mücadelemize paha saptama katkılarıyla, ayrıca iskonto yaparak dayanak oluyor. Sizleri ve kâffesi iş dünyamızı da paha saptama kampanyamıza dayanak vermeye çağırma ediyorum." diyerek konuştu.

"KOBİ’lerimize yeşil üretime geçişleri düşüncesince dayanak sağlıyoruz"

Ekonomide elde edilmiş kâffesi kazanımların beraberinde tesiri imdi baş döndürücü doğacak zamanlarda görülecek nice tedbiri de halletmeye bitmeme ettiklerine dikkati çekici Nebati, sürdürülebilirlik çalışmalarının toptan manada yeşil transformasyon politikaları ile imdi şümullü ve çabuk birlikte döngüye girdiğini dile getirdi.

Yeşil dönüşümden en baş döndürücü etkilenen sektörlerin başlangıcında imalat, ulaşım, ikametgâh ve mal sektörleri geldiğini aktaran Nebati, "Bizler ülkemizin bu dönüşüme ahenk sağlayarak rakiplik enerjisini toptan manada artırabilmesi düşüncesince siyasa setimizi çabucak hazırladık ve kâffesi sektörleri havi adımlarımızı ivedilikle atmaya başladık. Bu kapsamda motivasyon ve desteklerimizle yeşil yatırımlara ve AR-GE faaliyetlerine evleviyet vermeye başladık.

Binaları yer dostu bir vaziyete sağlamak ve doğacak nesillere imdi sağlıklı, dirim kalitesi imdi yüksek, karbon ruhsuz metropoller çoğaltmak düşüncesince harekete geçtik. Ülkemizde ehemmiyetli noktayı bulunan KOBİ’lerimize yeşil üretime geçişleri düşüncesince dayanak sağlıyoruz." dedi.

Yeni çağda otomotiv alanının de çehresinin değişeceğini öngörerek Togg’un ağız ağıza elektrikli biçimde tasarlandığını anımsatan Nebati, "Yakında yollarımızda da görmeye başlayacağız. hususi Tüketim Vergisi payı yüzdelik 10 bulunan elektrikli otomobillerin kapsamını genişlettik. Elektrikli anahtar altyapısını ihdas düzeltmek bu şeklinde Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Destek Programını başlattık." açıklamasında bulundu.

"ESG piyasasında muhtemel birlikte yeşil tağyir ihracı düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Nebati, yeşil ekonomiye geçişin beraberinde teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin de sektörleri gene aşağılık dönüştürdüğünü ve kâffesi dünyada elektronik ticaretin payının derece derece arttığını tabir etti.

Yeşil dönüşümün, yeşil yatırımlar anlamına geldiğini ve bu yatırımların da çelimli birlikte finansmanı lazım kıldığını tamlayan Nebati, "Günümüzde, mali yatırımların akçasal getirileri denli çevresel tesirleri de öne çıkmak durumda. Bizim de 2053 Net Sıfır Emisyon stratejimizin ehemmiyetli sacayaklarından biri, vatanımızda yeşil finansman ekosisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu doğrultuda Bakanlık şekilde Kasım 2021’de “Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümanı’nı” yayınlayarak ciddi birlikte aşama attık.

Yayımladığımız bu belge sayesinde, ezcümle ESG şekilde bilinen arsıulusal “Çevresel, Sosyal ve Yönetişim” piyasalarından finansman mizan olanağı sağlamış olduk.Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, önümüzdeki çağda ESG piyasasında muhtemel birlikte yeşil tağyir ihracı düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca şirketlerimizin yeşil tağyir ihraçlarını artırmaları düşüncesince şümullü destek sunar sunacağız." dedi.

Türkiye’nin Ödeme Sistemi TROY’un gayrimenkul içi ve gayrimenkul haricinde yaygınlaştırılması amacıyla emek masrafları yoğunlaştırdıklarını da aktaran Nebati, "Dijital bankacılık lisanslarını vermeye başladık. Bugün itibarıyla, vatanımızda 4 sayı sayısal kasacı çalışkanlık izni almış durumdadır. Finans alanının ve kapital piyasalarının, yeniliklere en çabuk uyarlanmış ihtimalî sektörlerin başlangıcında geldiğini biliyoruz. Bu sebeple aktüel gelişmelerle ahenkli adımlar atarken mal sektörümüzün gelişmesini desteklemeyi sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, akımları belirlemeye başlamış durumda"

Bakan Nebati, Türkiye'nin bundan sonraları o emektar bürokratik, hantal, içe bulutlu ve insanımıza efendilik taslamaya çalışanların biberli reçetelerine eksikli birlikte gayrimenkul olmadığını vurgulayarak, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Türkiye, binlerce salname birikimiyle ve insanoğlu odaklı özlük değerleriyle kere alırken, yarına ve geleceğin yaşamına taraf vermeye, akımları belirlemeye başlamış durumdadır. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu Türkiye Yüzyılı vizyonumuz da dört dörtlük şekilde budur. Yarına taraf ödeme iddiası ve özgüvenine cemaat bulunan sizler, inanıyorum ki Türkiye Yüzyılı'nın inşasında baş döndürücü ehemmiyetli roller üstleneceksiniz.

21. çağ Türkiye Yüzyılı'dır, kılıç buna güzel hazırlandık. İşler güzel gidiyor. Birileri rakamlardan çıkıp sizinle polemiğe girmeye başladıysa dilleri yakalanmış demektir. Spekülasyonlara, manipülasyonlara, kusur bilgilendirmelere kulağımız kapalı. Geleceğe odaklandık, koşuyoruz. Koşmaya bitmeme ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ