USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Vatandaşlar yapılandırılan borçlarını 48 taksitte ödeyebilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden esbak açıklayan "borç konfigürasyon paketi"nin bilgileri dair bilim verdi.

Bakan Nebati: Vatandaşlar yapılandırılan borçlarını 48 taksitte ödeyebilecek
24-01-2023 18:08
İzmir

Bakan Nureddin Nebati, İzmir'de ortak otelde planlı İzmir İş Dünyası Buluşması'nda meydana getirdiği konuşmada, amme alacakları dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erim verdiğini hatırlattı.

Konunun en çelimsiz müddette meclisin gündemine geleceğini aktaran Nebati, "Kanun hem konfigürasyon hükümlerini bununla beraber ihsan mevzuatında türlü yeniliklerin bulunduğu hükümleri kapsayacak. Yapılandırmaya bağlı hükümlerle Vergi Daireleri, Gümrük Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler ile il hususi idareleri ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına ödenmesi müstelzim amme alacaklarının baştan yapılandırılmasına bağlı tensikat yapıyoruz." diyerek konuştu.

Teklifle ihsan ve prim borçları ilkin kızarmak üzere, baş döndürücü sayıda amme kasıntı ve kuruluşun süresinde ödenememiş borçların cezalarını kaldırılarak ödenmesini getirdiklerini anlatım fail Bakan Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Şunu da belirtmem icap eder ki bu güne denli başka konfigürasyon yasalarında şümul alınmayan adli mülk cezaları engelleme kızarmak az daha yönetsel mülk cezalarını da konfigürasyon kapsamına alıyoruz. Tabii bunların faizlerini de ceninisakıt ortak kemiyet ile güncelleyerek ödenmesini daha emeksiz duruma getiriyoruz. Bu konfigürasyon kanununda ihsan dairesine ödenmesi müstelzim ne çeşit namus borcu olursa olsun yapılandırılacak. Bir adet istisnamız var o da 2022 yılı düşüncesince ödenmesi müstelzim arızi vergiler. Onlar da filhakika bildirge bırakma süresinde denli ödenmezse terkin edilmiş bulunduğu düşüncesince şümul almadık."

"Vatandaşlar borçları 48 taksitte ödeyebilecek"

Davalı bulunan ihsan ve prim dosyalarındaki ihtilafları sonlandırarak ifa olanağı da getirdiklerini anlatım fail Nebati, şunları kaydetti:

"Teklifte, matrah artırımı ve pres kayıtlarının düzeltilmesine İmkan sağlayıcı düzenlemelere de arazi veriyoruz. İşletmelerimiz, 2018 ila 2021 yılları düşüncesince gelir, kurumlar, KDV ve sağlık ön kesinti vergilerinde matrah ve ihsan artırımı yaparak ihsan incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Bu mevzuda da şurası önceden belirteyim; arttırılan matrahların vergilerini önceden öderlerse o hin ihsan esasen da yüzdelik 10 iskonto sağlanacaktır. Bu teklifteki ehemmiyetli ortak teceddüt de taksit ifa sürelerini 4 yıla çıkarmamızdır. Böylece yurttaşlarımız yapılandırılan borçlarını 4 yıla yayılan maaş taksitler biçiminde 48 taksitte ödeyebilecekler. Ödeme süresini derinlemesine tuttuk fakat daha çelimsiz müddette yapmak isteyenlere de başkaca avantajlar getiriyoruz. Yapılandırılan düyun önceden ödenirse, filhakika ıvır zıvır oranlar uygulayarak hesapladığımız oturma içi ÜFE ücretinin yüzdelik 90'ından da vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan namus borcu yönetsel mülk cezası ise asliye alacaktan da yüzdelik 25 oranında iskonto sağlıyoruz."

Nebati, 2 bin lirayı aşmayan icralık borcu bulunan vatandaşların bu borçlarını likidasyon edecek ortamı daha ilkin hazırladıklarını, demincek de vergi, ceza, nema derece ne türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçlarını silineceğini aktardı.

31 Aralık 2022'den ilkin ödenmesi müstelzim borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu organizasyon kapsamında ortak kereye duyulan kızarmak az daha tek kondisyon aramadan borçların silineceğini ve alacaktan vazgeçileceğini bildiren Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"Böylece bu düyun hasebiyle ihsan dairelerimiz izlem işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır. Gelelim teklifte arazi düzlük başka birtakım düzenlemelere. Gelir Vergisi Kanunu'nunda arazi düzlük dinç müteşebbis istisnasının tutarını artırıyoruz. Mevcut düzenlemeye uyarınca ayrıklık kapsamında ön kat işe başlamış bulunan sağlık vergisi mükelleflerinin üç matematik devri kazançlarının salname 75 bin lirası sağlık vergisinden ayrıklık ediliyor. Söz konusu ücreti 2023 yılı düşüncesince 150 bin liraya çıkarıyor ve değme sene Gelir Vergisi tarifesinin ikinci dilimi ücretine koşut şekilde artmasını sağlıyoruz. Böylece, izleyen yıllarda, şerha tutarlarında baştan valüasyon oranında çoğalma oldukça, bu ayrıklık da yanı sıra artacak."

TOKİ çeşidinden ev ve konutla beraberce münakasa edilen imal işlerine bağlı şekilde bu sene sonuna denli uygulanmak az daha kaşe vergisi istisnası getirdiklerini bildiren Nebati, sonunda hassaten ılımlı ve ast sağlık grubuna müteveccih konutların daha makul şartlarla imal edilmesine İmkan sağlandığını aktardı.

Nebati, ortaklığın giderilmesi davaları eliyle emlak satışlarında tahsil edilen minimal kabala harcın toplamının duyulan ortak tutarla sınırlandırıldığını anlatım etti.

"Turizm sektöründe etkin personelin hepsi sene çalışabilmesi toy ortak dayanaklık etmek sistemi düzenliyoruz"

Turizmi motivasyon amacıyla, gezim tesislerinin yaz ve şita sezonlarında emek harcamaları DOĞRU SGK prim desteği sağlayacaklarını özetleyen Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Turizmin 12 ayak tabanı ve iklim çapına yaygınlaştırılması maksadı doğrultusunda gezim sektöründe etkin personelin hepsi sene çalışabilmesi ve kalifiye personel istihdamının kalımlı duruma getirilmesi düşüncesince toy ortak dayanaklık etmek sistemi düzenliyoruz. Yıl süresince çalışkanlık yayınlayan gezim işletmesi belgeli ve Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamındaki ve bu izlence kriterlerinden üçüncü hamle sertifikasına ehil konaklama tesisi büro ve ofislerde etkin sigortalılar düşüncesince şita yahut yaz turizmi kapsamında belirlediğimiz aylarda prim desteği vereceğiz. Bu dayanaklık etmek kapsamında prime asal menfaat ast sınırının dü katını geçmemek şartıyla, bildirilen prime asal menfaat üstünden hesaplanan sigortalı ve çalıştıran hissesi primlerinin tamamını hazinece karşılayacağız. AR-GE dizayn ve dayanaklık etmek mensubunun biçim ve semt dışı düzentileme sürelerinin yüzdelik 100'e çıkarılmasına İmkan veriyoruz. Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin durdurulması ve diriltme edilmesine imkân sağlıyoruz. İştirak hissesi ve hisse alımı zımnında meydana getirilen finansman giderlerinin, hin sonrası hin düzlük kasıntı çeşidinden masraf yazılabilmesi imkanını getiriyoruz. Öte taraftan eşdeğer yük ve baştan kullanılabilir parçaların sigorta sektöründe kullanılabilmesinin de yöntemini açıyoruz. Tüm bu şümullü ve milletimizin kendilerini gözeten düzenlemelerimizin ülkemize hayır olmasını diliyorum."

"Tarihi kurultay dört dörtlük 100 sene sonradan bire ortak DOĞRU düzenleyecek"

Bakan Nebati, sonuç 20 yılda, hem İzmir bununla beraber ülkemizin ciharıyek köşesi adeta ortak kalkınma seferberliği yaşandığını, kent hastaneleri, evcil ve ulusal otomobil, mega enfrastrüktür projeleri, sayısı 200'ü aşan üniversiteler, imrenilecek boyutlara vasıl defans uran ve sayımsız başka kazanımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde elde edilmiş kazanımlar bulunduğunu aktardı.

Türkiye'nin namına başmaklık gerekseme ve koşullarını gözeterek hesaplı fetihler tashih etmek düşüncesince Türkiye Ekonomi Modelini uyguladıklarını tamlayan Nebati, ortak numara İzmir ekonomi Kongresi'nin bundan dört dörtlük 100 sene ilkin Cumhuriyetin daha yapılış aşamasındayken İzmir'de gerçekleştiğini, o dönemki ekonomi politikaları anne hatlarının bu kongrede belirlendiğini anımsattı.

Şimdi Türkiye Yüzyılı'na akla yatkın ilerledikleri bu dönemde, bire ortak can ve bire ortak heyecanla, gene İzmir'de enli katılımlı ortak ekonomi Kongresinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayeleri ve teşrifleriyle zamanı kongreden dört dörtlük 100 sene sonradan yeni baştan bire ortak DOĞRU düzenleyeceklerini vurgulayan Nebati, "Esasen bu kongre, bulunan hepsi toptan çalkantılara ve risklere rağmen, ülkemizi muvazeneli ve dosdoğru ortak halde abartmak ve güçlendirmek, insanımızın refahını değme sabık çağ daha da çoğaltmak düşüncesince bire ortak erkincilik ve iradeyle çalıştığımızın dosta düşmana açıkça ortak ilanı niteliğindedir." dedi.

Nebati, kongrenin 17 Şubat-4 Mart 2023 tarihlerinde bire ortak DOĞRU ve aslına ağız ağıza sadakatli kalınarak nesir edilen binada gerçekleşeceğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ