USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati'den iş yaşamına "fiyat saptama ve indirim" çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, değer sabitlemesi eden ve baş döndürücü sayıda üründe indirimlere revan işletmeleri kalben kutlama kartı ettiğini belirterek, "Buradan, kâffesi işletmelerimize benzeşim uygulamaları yaşama geçirmeleri düşüncesince de çağrıda bulunuyorum." de

Bakan Nebati'den iş yaşamına
05-01-2023 17:10
İstanbul

MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda mütekellim Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD'ın çabucak Türkiye'de değil, dünyanın ciharıyek indinde çalışkanlık yayınlayan ve 13 bini aşan üyesiyle iklim ekonomisine rastgele sabık çağ şimdi iri katkılar sunmaya bitmeme ettiğini söyledi.

Zincir marketler "indirim" ve "fiyat sabitleme" yarışına girdi

Nebati, hepsi devletlerin sonuç senelerde nice sorunla savaşım ettiğini kaydederek, tecim savaşlarından, toptan salgından, Rusya-Ukrayna savaşından, enerji, besin ve mal fiyatlarındaki artıştan, repo artışlarından, erdemli pahalılık oranlarından ve nice ekonomideki duraklık kaygılarından bahsetti.

Türkiye'nin böylesi dayanıklı müşterek devirde bile büyümede, endüstri üretiminde, istihdamda, ihracatta ve gezim gelirlerinde Cumhuriyet tarihinin rekorlarına imza atarken öbür taraftan dünyadan enine boyuna artı yönde ayrışmayı başardığını kaydeden Nebati, 2022'nin civar üç çeyreğinde yüzdelik 6,2 ile çelimli ve azimkâr repo eğilimini sürdürdüklerine dikkati çekti.

Nebati, 2022'nin 10 ayında 31,2 milyon kişiyle tarihin en erdemli istihdam sayısına ulaştıklarını, sabık sene ihracatta 254,2 bilyon dolarla üstün dereceli kırdıklarını, 238 iklim ve alana dış satım yaptıklarını belirterek, "Turizm sektörümüz, 2022 senesinde da enine boyuna çelimli müşterek başarım sergiledi. Yıl sonu bakımından 46 bilyon dolarlık dirimsel beklediğimiz turizmde bugün, dünyada en aşırı ziyaretçi çekici 4'üncü iklim konumundayız." sanarak konuştu.

"İlave kızıl sertifikaları da ihraç etmeyi planlıyoruz"

Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında çelimli müşterek istihsal ekonomisi durumuna neşet etmek düşüncesince müstelzim hepsi adımları azimli müşterek biçimde attıklarını, Kur Korumalı Mevduat ve Altın Tasarruf Sistemi kabilinden ayrışık mali araçları devreye alarak özellikle döviz mobilyasız iktisap etmek kıl oranı mali istikrarı güçlendirirken öngörülebilirliği de artırdıklarını söyledi.

Bu mali araçlardan birisinin Darphane Altın Sertifikası bulunduğunu dile getiren Nebati, "Bireysel yatırımcılarımız bu vasıtaya iri müşterek uyanıklık göstermiş, 5 titrem kızıl karşılığında ihraç edilen 500 milyon skor Darphane Altın Sertifikası'nın 403 milyon tam sayı çabucak 45 günde satılmıştır. ek kızıl sertifikaları da ihraç etmeyi planlıyoruz." halinde konuştu.

Nebati, acemi dönemde, seçmeli cesaret politikalarını uygulamaya alarak iklim kaynaklarını istihdam artışı sağlayan, çalışan ve doğurgan istihsal sahalarına aktardıklarını kaydederek, 2022'de Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında işletmelere toplamda 110 bilyon teklik cesaret olanağı sağladıklarını, teşrinisani bakımından yekûn cesaret artışının yüzdelik 81'lik kısmının gerçek tüketicilere oluşturulan ticari kredilerden sağlandığını vurguladı.

Makroihtiyati tedbirlerin etkisiyle politika-kredi faizi makasının ağustos başına mucibince 7,8 nokta gerilediğini aktaran Nebati, TL ticari cesaret repo oranının 23 Aralık bakımından yüzdelik 13,7 seviyesine genişliğinde düştüğünü bildirdi.

Nebati, bu gerilemenin doğacak devirde de sürmesini ve politika-kredi faizi makasının şimdi da yakınsamasını beklediklerini vurguladı.

"Cari bariz erke tutarları ve kızıl ithalatı dolayısıyla arttı"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, atılmış kandırıcı adımların yanı esna karşılaştıkları hastalıkların da bulunduğunu belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"2022 senesinde akan bariz artım göstermiştir. Ancak bunun da aşırı belirgin müşterek nedeni var; Savaşla indinde toptan erke fiyatlarındaki gök bilimsel yükselişler ve artım yayınlayan kızıl ithalatımız. Altın ve erke dış baktığımızda akan fazlamız artarak bitmeme ediyor.

Peki tığ bu akan balans meselesini sürekli adına kesinlikle aşacağız? Giderek kalan üretimle, kalan dış satım ve gezim gelirlerimizle aşacağız. Karadeniz katıksız gazımızla, ehlî ve yenilenebilir erke kaynaklarımızdaki artışla aşacağız. Bilgi koyu ve ekleme kalburüstü üretimle aşacağız. Küresel diplomasideki kalan gücümüzün ekonomimize değişik şimdi müşterek tomar yansımasıyla aşacağız. Bunların hepsini indinde başaracağız."

"Tüm işletmelerimize benzeri uygulamaları yaşama nakil çağrısında bulunuyorum"

Bakan Nebati, iklim ekonomisinde karşılaştıkları erdemli pahalılık rahatsızlığına erinç attıkları adımların meyvelerini vermeye başladığını kaydederek, aralıkta mahveden enflasyonunu gerçekleştiren sepetteki mamüllerin müşterek çoğunda değer artışlarının yavaşladığını ve mahveden enflasyonunun yüzdelik 64,27'ye gerileyerek OVP tahmininin de altında gerçekleştiğini söyledi.

Yurt içi müstahsil değer endeksinin de maaş bazda gerilediği aktaran Nebati, "Daha evvela de aşırı kat anlatım ettiğim gibi, 2023 yılının civar aylarından itibaren lüzum mahveden gerekse müstahsil enflasyonunda beklentilerdeki düzelme, mal fiyatlarındaki normalleşme ve hususi kol firmalarımızın da katkısıyla aceleci düşüşlerin bitmeme edeceğini baştan sona indinde göreceğiz." sanarak konuştu.

Enflasyonla mücadelenin aşırı boyutlu ve topyekun yapılması icap ettiğini aktaran Nebati, şu açıklamalarda bulundu:

"Bizim aldığımız önlemler genişliğinde iş dünyamızın da atacağı adımlar sonuç aşama önemlidir. Biz ne diyoruz? 'Birlikten berekete' diyoruz. Bu mücadeleyi indinde verdiğimiz seviyede kandırıcı olacağımızı biliyoruz. Fiyat sabitlemesi eden ve aşırı sayıda üründe indirimlere revan işletmelerimizi içten kutlama ediyorum. Yakın devirde aşırı iyi istihbarat geliyor. Dün bakımından (indirim) çağrılarımıza Türkiye çapında çalışkanlık yayınlayan kimi zincir marketlerimizin cevap verdiğini iri müşterek kıvançla öğrendik. Buradan, hepsi işletmelerimize benzeri uygulamaları yaşama geçirmeleri düşüncesince de çağrıda bulunuyorum."

"Bu süreçte rastgele kabil desteği veriyoruz, veririz"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonun her insanın kuma sıkıntısı olduğunu, işsizliğe ve küçülmeye faktör yapılmaksızın bu sıkıntısı indinde aşacaklarını belirterek, "Güçlü Türkiye'yi indinde düz yazı edeceğiz. Sizler de eş elinizi taşın dibine koyun. O sayaç bütünlük zarfında bu taşı yolumuzdan müşterek an önceki kaldırıp atarız. Biz bu mücadelede kesme kararlıyız. Birliğimizden kesinlikle iri müşterek artağanlık doğacağını inşallah tamamımız göreceğiz. Bu süreçte filhakika sizlere müstelzim rastgele kabil desteği veriyoruz, vermeye de hazırız." ifadelerini kullandı.

Halihazırda yer yağı fiyatlarının, transfer maliyetlerinin, taşımalık ücretlerinin düştüğünü, bu sektörün enerjik olduğunu, öngörülebilirliğin yükseldiğini, döviz kurundaki oynaklığın minimum seviyeye indiğini, vergilerin düşürüldüğünü özetleyen Nebati, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böylesine müşterek ortamda bu fiyatlar ve relaks pazara yansımıyorsa görünürde müşterek mesele vardır. Bu sıkıntısı ülkeye kimsenin yaşatmaya hakkı yok. Çağrımız saydam müşterek biçimde lütfen elinizi taşın dibine koyun. Tüm marketlere, domestik ve millî hepsi üreticilere, 'enflasyonun düşeceğine bağlı donanımlı beklentilerin oluştuğu bu zamanda baştan sona bu arada akıntı edelim' diyoruz. Birlikten artağanlık doğar. Bereket bizim kavramımız. Biz anca 'loading moading' demeyiz. Biz, 'Bismillah, arasız Bismillah' deriz. Lütfen yurttaşlarımızın beklentilerine akla yatkın akıntı edin. Bu mücadelede kararlıyız ve arka etap atmayacağız."

"Orta gelirli vatandaşların şen müşterek biçimde hane almasını hedefledik"

Bakan Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaşama geçirdikleri ve bilgileri geçmiş açıklayan Yeni Evim Finansman Programı üzerine bilgiler verdi.

Hedef kitlenin "konut sahibi sıfır ve programdan faydalanmak düşüncesince başvurmayı planladığı ilde sonuç müşterek sene içerisinde hane satışı yapmamış bulunan vatandaşlar" bulunduğunu dile getiren Nebati, programdan kimlerin yararlanacağına bağlı bilgileri paylaştı.

Nebati, izlence kapsamında edinilecek konutun 5 sene süresince satılamayacağını, hane ederinin minimum yüzdelik 10'unun önceden adına alınacağını, cesaret vadesinin civar 3 senesinde taksit ödemelerine dayanak noktası vereceklerini, cesaret vadesinin maksimum 15 sene olacağını anlattı.

Bakan Nebati, "2 milyona genişliğinde bulunan kullandırımlarda yüzdelik 0,69; 2-4 milyon TL görünürde yüzdelik 0,79 ve 4-5 milyon TL arasındaki kullandırımlar düşüncesince yüzdelik 0,99 faiz/kâr oranı rakamlarını uygulayacağız." sanarak konuştu.

Bu programın muvakkat adına duyuru edilen müşterek kampanya olmadığını aktaran Nebati, kampanyanın derinliğine devam eden müşterek çalışmanın ürünü olduğunu, mutedil dirimsel seviyesindeki vatandaşların şen müşterek biçimde hane almasını hedeflediklerini anlattı.

Nebati, kampanyanın muvakkat ve endamsız mütemadi olmadığını belirterek, üretimin şen müşterek biçimde yapılması düşüncesince de müteahhitlere dayanak noktası verdiklerini bildirdi.

Kampanya sonrası değer artışlarına müsaade vermeyeceklerini vurgulayan Nebati, rastgele şeyin nezaretlerinde bulunduğunu anlatım etti.

"Türkiye toptan arenada hile müessis durumuna geldi"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 20 sene evvela öz harp uçaklarını üretmenin çabucak ırak müşterek hayalden ibaretken, zaman sonuç uygulayım bilimi harp uçaklarını, bununla birlikte insansız versiyonlarını üretebilen müşterek noktada olduklarını söyledi.

Türkiye'nin zaman rastgele bölgede sayımsız atılımlar yapmış, toptan arenada dengeleri değiştirebilen hile kuruculardan bir tanesi durumuna geldiğini vurgulayan Nebati, "Ancak vatanımızda müşterek kamet de mevcut ki milletimizle bu arada kaydettiğimiz hepsi başarılar karşısında, adeta sağır ve konuşamayan kesiliyorlar. Yakın tarihimiz, bu kesimin bizlere 'istemezük yahut yapamazsınız' dedikleri rastgele ne varsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, milletimize bu işaret ve hizmetleri kazandırmakla geçti." halinde konuştu.

Nebati, Türkiye'nin, dünyanın en ağır senesinde aşırı kandırıcı müşterek sene geçirdiğini kaydederek, "Tüm makroekonomik göstergelerde müspet yönde müşterek tane iklim var; Türkiye. Onlar konuşmaya bitmeme etsin. Biz yapacağız, hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Bizler görülmemiş başarılara imza attıkça bunlar hop oturup hop kalkacaklar." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ