USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Pakdemirli, sözleşmeli üretimi işaret etti

İzmir Bayındır'da Küçük Menderes Havası Tarım ve Orman Sektör Buluşması'nda mütekellim Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyada umumi fiyatlama ile ilgilendiren buhran bulunduğunu anlatım ederek üreticinin de tüketicinin de bu mevzuda değer ödediğini söyledi. Bakan Pa

Bakan Pakdemirli, sözleşmeli üretimi işaret etti
24-09-2021 14:56

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bayındır'da planlı Küçük Menderes Havası Tarım ve Orman Sektör Buluşması'na katıldı. Burada çiftçilerle ortak araya mevrut Bakan Pakdemirli, basına boğunuk adına bitmeme fail görüşmede çiftçilerin beklentilerini kulaktan sorularını cevapladı.

Dünyada umumi fiyatlama ile ilişik akse olduğunu, bu mevzuda icraat yaptıklarını tamlayan Bakan Pakdemirli, üreticinin de tüketicinin de bu mevzuda değer ödediğini vurguladı. Bakan Pakdemirli, hal düşüncesince sözleşmeli üretimi işaret etti.

“Genel fiyatlama yapısı ile alakalı umumi ortak akse var”

“Dünyada lüzumlu istemez besin fiyatlarında ortak artma var” diyen Bakan Pakdemirli şöyleki bitmeme etti: “Gerek yemde, lüzumlu gübrede, lüzumlu zirai hammaddede, gerekse arsa yağı malzemelerinden tutun da çeliğe denli nice fiyatta artma var. Dünyanın besin üretimi ile alakalı ortak derdi yok. Buradaki anne başağrısı şu; pandemi ile ilişik endişeler, tutarları artırıyor. Bunlar da bizim zirai girdilerimizin fiyatlarını artırıyor. Gübrenin anne hammaddesi doğalgaz. Doğalgazın fiyatı arttıkça lüzumlu istemez gübrenin fiyatı da artıyor. Ancak artışlar olması gerekenin baş döndürücü üzerinde lakin endişeler daha dünyadan çekilmemiş olmasının vermiş bulunduğu ortak umumi fiyatlama yapısı ile alakalı umumi ortak akse var. Biz de burada ilkin yetiştirici iktisap etmek neredeyse tüketiciyi dulda gayesiyle Toprak Mahsulleri Ofisi, olta hammaddeleri satışına temmuzda başladı. 3 yıldır besicimize, üreticimize vadeli halde bunları vermeyi ölçü dair hamle atmıştık. Şimdi bunu şimdi da genişlettik. Bugünkü toplantının sonucunda burada da atılması müstelzim extra adımlar mevcut ise değme daim beraberce atıyor oluruz.”

“Hızlı ortak halde çalışıyoruz”

Küresel belirsizlik, dış satım meydana getirilen ülkelerdeki hava kaynaklı üretim azalışı, girdi maliyetlerinin de istif endişeleri ile birleşince maliyet dair artma bulunduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Bu, üreticiyi etkilediği derece tüketiciyi de etkiliyor. Gıda fiyatlarındaki artma düşüncesince hal emekleri Gıda Komitemiz ilkin iktisap etmek üzere, Ekonomik Koordinasyon Kurulumuz ilkin iktisap etmek neredeyse hepsine çabuk ortak halde çalışıyoruz. Bugün nedeni ile konulan, konuşulan ve meydana getirilen teşhislerin hepsinde adalet oranı bulunur lakin birileri az buçuk yüzeysel. Artık bizim strüktürel ortak obje yapmamız lazım. Yeni ortak sahife üstünden bu işi götürmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“G20 ülkelerinin anne meselelerinden ortak tanesi bu”

Üreticinin, “En baş döndürücü emeğini ego döküyorum, fakat istediğim denli alamıyorum. Pazarda 20 lira” dediğini, tüketicinin de “Ben istediğim kalitedeki ürünü muhik ortak değer düzeyinden alamıyorum. Üreticideki fiyatla bana geldiği değer ortada şişman ayırt var” söylediğini tabir fail Bakan Pakdemirli, “Bu maslahat yalnızca Türkiye'nin meselesi değil. Geçen hafta G20 toplantıları düşüncesince İtalya'ya gittim ve emin olun dört başı mamur G20 ülkelerinin anne meselelerinden ortak tanesi bu. Tohumdan çatala denli bulunan zincirdeki meseleyi çözmek, aradaki seviyeleri şimdi güzel noktaya getirebilmek. Çiftçimiz muhik adına ‘En baş döndürücü emeğini ego döküyorum. Ben aldığı kadar kazanamıyorum' diyor. Aradakilere sorarsanız ihtimal onlar da benzeşim şeyler söyler lakin en sonunda burada ortak değer ödeniyor. Bana sorarsanız mahveden çeşidinden da ortak değer ödeniyor, yetiştirici çeşidinden da ödeniyor” diyerek konuştu.

Sözleşmeli üretim vurgusu

“Biz ortak iki asırlık metotlarla buradaki zinciri kurmaya çalışıyoruz” diyen Bakan Pakdemirli, laflarına şöyleki bitmeme etti: “Halbuki sözleşmeli üretim diyerek ortak anlam var. Sözleşmeli üretimi Türkiye'de, baş döndürücü şimdi yaygın, baş döndürücü şimdi güzel ortak vaziyete getirmemiz lazım. Türkiye'de sözleşmeli üretim, mukayyet adına yüzdelik 5 lakin söz gelişi Amerika'da nebati üretimde yüzdelik 80-80. Biz bununla ilişik ortak sayısal ekincilik pazarı ve ortak ortam kurduk. Platforumu yeniliyoruz. Sözleşmeli üretimde bu işin mukayyet vaziyete getirilmesi gerek. Sözleşmeli üretim bugün şu yahut bu halde var. Sebze-meyve tacirleri borçlandırma usulü ile üreticileri ortak sözleşmeli üretim içine almaktadır lakin ortak tane cepheli ortak yazdırım ile ortak tane cepheli ortak dayatma ile bu iş yürüyor. Sabahki kaza başkanları toplantısında konuşuldu. Efendim, ‘Domates, piyasada sözleşmeli üretimdeki fiyattan şimdi ehven bulunduğu düşüncesince kabul etmek istemiyorlar' derece ortak vaziyete giriyor mesele. Yani burada sözleşmeli üretimi kesinlikle baş döndürücü şimdi güzel ortak noktaya getirmemiz gerekiyor. Bunun üreticiye, tüketiciye, devlete faydası var. levent boylu devir içinde enflasyonun düşmesine faydası olacak sözleşmeli üretimi, kesinlikle bu işin içine engelleme etmemiz lazım. elden ortak günde kâffesi cümle değişecek diyerek ortak obje bulunmayan lakin hasbilik esası ile çalışacak ortak meseledir. Çiftçimiz şayet razı olursa o şartlara yeniden girecek lakin bire ortak sürede finansman da sağlayacak. Gübresini alacak, tohumunu alacak, ilacını takanak ve ortak halde dolayısıyla bitmeme edecek. Hasat haset satacağı ürününü fiyatını yeniden bilecek.”

“En güzel kip şeker hastalığı hastalığı pancarında”

Sözleşmeli üretimin önemine değinmeye bitmeme fail Bakan Pakdemirli, “Bu salondakilerin bir çok aşırı maatteessüf üretim icra ettiği mamüllerin fiyatını ezbere bu işin üretimini yapıyor. Halbuki mamüllerin fiyatlarını bilsek buna katlanıp katlanmayacağımıza o an değişmeyen hasretmek bizlerin elinde diyerek düşünüyorum. Türkiye'de bunun en güzel örneğini şeker hastalığı hastalığı pancarında görüyoruz ve akıbet nedeni ile hem üreticiye hem tüketiciye kâr sağlayacak ortak mevzudur. Gıda Fiyatları İzleme Kurulumuz, Ekonomi Koordinasyon Kurulumuz ve Gıda Komitemiz hassaten besin fiyatlarının bu mütebeddil ortamda ve defakto oluşmuş, hem evren tutarları olsun hem de zincirdeki verimsizlikler olsun; bunların üstüne gidiyor ve gitmeye de kararlı” dedi.

“Çiftçimizin ‘Biz dokunca ediyoruz' söylediği ortak mahsul yok”

Bakan Pakdemirli, “Desteklerin ne denli velut bulunduğu tartışılır lakin destekleri ne denli artırırsak bugün üretim de o denli artıyor. Daha verimlisi olanaklı lakin bugün nedeni ile desteklerin artışı ile bu arada Türkiye'nin verimi artıyor. ‘Destek bizden, elde etmek sizden, artağanlık de Allah'tan' diyoruz. Son 3 senede, Türkiye zirai üretimde büyüyor ve büyümeye de bitmeme ediyor. Allah'a şükürler olsun bugün nedeni ile piyasada çiftçimizin ‘Biz dokunca ediyoruz' söylediği ortak mahsul yoktur. Besicilik ve yetiştiricilerimizin devir zamane maliyetlerin dibine düşmüş bulunduğu dönemler olabiliyor lakin bunlarla ilişik tedbirleri alıyoruz, almaya da bitmeme edeceğiz. 2021'de 24 bilyon teklik desteğimizi verdik. Bu yıl bu dayanak şimdi da ortak tomar olacak. Birçok dayanak kaleminde artma oldu. Bu desteklerin 10 mislini hasretmek istiyorum lakin tabii sınırlarımız mevcut lakin bugün nedeni ile baş döndürücü ferah ferah şurası söyleyebilirim; toplumda şayet kayrılan ortak endam mevcut ise maraba kesimidir. Bunu yapmamız gerekiyor. İmkanlar çerçevesinde şimdi da yapmamız gerekiyor” dedi.

“Sizin ortak derdiniz mevcut ise bizim de derdimiz var”

“İster istemez nezaret ile maraba ortada devir zamane ara hissedilebiliyor” diyen Bakan Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü: “Biz de dedik ki, ‘Sizin ortak derdiniz mevcut ise bizim de derdimiz var. Siz akşam uyumuyorsanız tığ de akşam uyumuyoruz.' Bugün nedeni ile ‘Türkiye en güzel günlerini yaşıyor' diyemeyiz. Hepimizin ağzında maskeler var. Zor ortak devirde beraberce yürütme ediyoruz. ‘Pandemi ha bugün gidecek, ha erte gidecek' derken, pandemi daha ne ülkemizi ne de dünyayı ayrılma etmiş değil. Belli ortak müddet buna bağlanmak ve bununla hayatta ballanmak durumundayız. Allah'a şükürler olsun hem Türk milleti hem de Türk çiftçisi kendini bu mevzuya baş döndürücü çabuk ortak halde uyarlanmış etti. Geçen yıl, cumhuriyet tarihinde pandemi devrinde üretim rekorlarını kırdık. Çiftçimizin eline birer diplomatik geçişlik verdik. Herkes evindeyken çiftçimiz print ve ahırına, serasına, tarlasına girdi. Hasadını yahut dikimini yaptı.”

“Basınçlı sulama sistemlerine kesinlikle başvurun”

Türkiye çapında baş döndürücü ehemmiyetli ortak kuraklıkla gönül rahatlığı karşıya olunduğunu tabir fail Bakan Pakdemirli, “Yangınlarla da sellerle de uğraş ettik. Kayıplarımız, şehitlerimiz oldu. Mücadeleye bitmeme ediyoruz. Biz ülkemizin çiftçisine, üretimine, bereketine değme devir inanma duyuyoruz. 2050 yılına denli hava değişikliği nedeniyle üretimde yüzdelik 10 ile yüzdelik 25 randıman kaybı yaşayacağız. Bunların hepsinin üstesinden kesinlikle geleceğimize beraberce oturup değişmeyen vermemiz lazım. Artık teknolojiyi kullanıyor olmamız lazım. Konuyu bilici sahip çiftçilerimizle bu arada üretimi artırmamız lazım. Basınçlı sulama sistemlerine kesinlikle başvurun. Bunun yüzdelik 50'si hibe. Kuraklıkla ilgili namus borcu ertelemelerini yaptık. Sigortalardaki hasar rakamlarını yüzdelik 80'e çıkardık. Su derdi bulunan havzalarda arttırma destek sunar verildi” laflarına toprak verdi.

Toplantıya, başkaca İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti İzmir Milletvekilleri Cemal Bekle, Mahmut Atilla Kaya ve Ceyda Bölünmez Çankırı da katıldı.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ