USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Pakdemirli'den koyun ve keçi yetiştiricilerine müjde

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Bugün gine Mersin'den derinti ek ve restorasyon desteğini yüzdelik 25 artırarak 125 liraya, sığırtmaç istihdamı desteğini de yüzdelik 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle öldürmek istiyorum." dedi.

Bakan Pakdemirli'den koyun ve keçi yetiştiricilerine müjde
14-10-2021 14:01
Mersin

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince, Silifke ilçesi Atayurt Hal Kompleksi'nde ekonomik "Makine Ekipman Parkı Projesi" programına katıldı.

Buradaki Yörük çadırına girip hanımlarla lakırtı fail Pakdemirli'ye katık ve şet ağırlama edildi.

Pakdemirli, şimdi sonraları törende, "buğdayla koyun, arkası oyun" lafının özlük coğrafya ve kültürlerini en dobra tabir fail sözlerden bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Anadolu'nun, buğdayın anavatanı bulunduğunu tamlayan Pakdemirli, "Koyun ve keçi de bu coğrafyanın kültürüdür, tadıdır, tuzudur. Bu coğrafyalar hayvancılığın etidir, sütüdür. Bizler de bu toprakların değerlerini korumaya, geliştirmeye cemaziyelevvel bulunduğu derece dakika de erte da bitmeme edeceğiz. Son 19 yılda sağladığımız destek sunar ve toy projelerle küçükbaş sayımızda ehemmiyetli artışlar sağladık. Bu dönemde, koyun sayımızı yüzdelik 80 artışla 45,2 milyon başa, keçi sayımızı yüzdelik 81 artışla 12,2 milyon başa, yekûn küçükbaş efsanevi sayımızı da yüzdelik 80 artışla 57,4 milyon başa çıkardık." dedi.

Son 3 yılda ise "2023 senesinde gelişigüzel yurttaş düşüncesince yan yana küçükbaş" hedefiyle ehemmiyetli evolüsyon ivmesi yakaladıklarını aktaran Pakdemirli, şöyleki bitmeme etti:

"Toplam küçükbaş efsanevi sayısında yakaladığımız yüzdelik 30 artışla 13,1 milyon küçükbaşı sürülere kattık. Böylece küçükbaş efsanevi sayımızı sonuç 30 senenin en efdal seviyesine ulaştırdık. Gururla söylüyorum, Türkiye dakika küçükbaş sayısında Avrupa'da 1. sıradadır. İnanıyorum ki siz değerli ziyaretçilerimizin gayreti ve bizlerin yardımıyla küçükbaş hayvancılığı o emektar günlerine baştan sona baş başa taşıyacağız ancak şimdi verimli, şimdi ekonomik ve şimdi çelimli biçimde taşıyacağız."

Küçükbaş efsanevi ihracatı

Protein itibarıyla enine boyuna zengin, okşayıcı ve içimli küçükbaş efsanevi etinin, yekûn al et tüketimindeki payını şimdi da artırmayı amaçladıklarını tamlayan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

"Zayıf meralar ile nadas, ekin ve nebati üretime makul sıfır alanları elden değerlendirmeye başladık. Bunun indinde deli mahmul koyun keçi ihracatımızın artarak çoğalması düşüncesince çalışmalarımız da bitmeme ediyor. Bu sene içerisinde şimdiye derece Azerbaycan, Katar, Lübnan, Kuveyt ve Suudi Arabistan peyda etmek kıl payı 5 ülkeye, 136 bin 500 küçükbaş efsanevi ihraç ettik. Yani bundan böyle ithal etmiyoruz, ihraç diyoruz. Küçükbaş hayvancılığı yükseltmek düşüncesince ehemmiyetli destek sunar sağlıyoruz. Bu sene evvel kere göçebe yetiştiricilerimize deneysel koyun keçi desteğine arttırma şekilde efsanevi başına 2 teklik dayanak noktası ödedik. Diğer yandan deneysel koyun desteğini yüzdelik 20 artışla 30 liraya, deneysel keçi desteğini de yüzdelik 40 artışla 35 liraya yükselttik. Anadolu'ya saf moher keçisinde de deneysel desteğine arttırma olarak, 20 teklik terviç ödemesini tamamı ülkede uygulayacağız. Küçükbaş efsanevi yetiştiricilerimize 2020 senesinde 828 milyon lira, 2021 senesinde ise yüzdelik 20 artışla 1 bilyon teklik terviç ödemesi yaptık."

Pakdemirli, 6 ilde 3,3 milyon teklik bağış yardımıyla ferment antrenör teke merkezleri kurduklarını, bu merkezlerden antrenör teke alımına yüzdelik 50 bağış ödediklerini aktardı.

Ormanlarda ve orman zarfında mevcut otlak, yaylım ve kışlaklarda efsanevi otlatılmasına 2012 senesinde destur verdiklerini hatırlatan Pakdemirli, "Orman alanlarımızın yüzdelik 53'ünde ekonomik biçimde efsanevi otlatılmasını sağlıyoruz. Yem bitkileri desteklerimiz, otlak düzeltme çalışmalarımız da çabucak bitmeme ediyor. Son 19 yılda hayvancılığımızın sert olta ihtiyacını istikbal etmek hesabına kısaca 2 bin projede 13 milyon dekar bölgede otlak düzeltme emek vermesi yürüttük." dedi.

Mersin'in 1,7 milyon küçükbaş efsanevi varlığıyla Akdeniz Bölgesi'nde yan yana numara tam bulunduğunu aktaran Pakdemirli, "Bakanlığımızca planlı Halk Elinde Islah Projesi kapsamında Mersin'de 273 çiftçimizin 44 bin 100 küçükbaş hayvanını kısaca 30 milyon teklik hibeyle destekledik." ifadesini kullandı.

Hibe destekleri ve girdi maliyetleri

Pakdemirli, hibelerle ait bilim vererek, "Bu hibeler, bilyon liraları bulan fazla ağırbaşlı rakamlar. Örneğin, 2021 yılının geride bıraktığımız evvel 9 ayında kırsalda yaşama geçirilen yekûn envestisman bütçesi 1,6 bilyon müfret 3 bin 271 plan düşüncesince girişimcilerimize 1,1 bilyon teklik bağış ödedik." diyerek konuştu.

Çiftçi ve üreticiler düşüncesince girdi maliyetlerinin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu fazla dobra bildiklerini tamlayan Pakdemirli, şöyleki bitmeme etti:

"Bu nedenle girdi maliyetleri içerisinde ehemmiyetli yan yana paya eş bulunan olta fiyatlarındaki pandemi sayesinde baş döndürücü artışa destur etmeyeceğimizin altını bilhassa resmetmek istiyorum. Et, motorin ve olta üreticilerimizin bu halden aksi etkilenmemesi ve maliyetlerinin azaltılmasını gelmek uğruna Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) aracılığıyla 'Yem Regülasyon Çalışması' başlattık. TMO, hasat zımnında haziran ayında aralık verdiği makul pahalı yemlik ve buğday derece olta kabak maddesi satışına, orak ayı ayında baştan başladı. Bu kapsamda evvel teşrin kocaoğlan sonuna derece 2,6 milyon titrem hububatı tüketicilere sunma etmiş olacağız. Yine, hayvancılık dalının sert olta ihtiyacını istikbal etmek amacıyla olta bitkileri desteğimiz de bitmeme ediyor. Son 19 yılda kısaca 8 bilyon teklik olta bitkileri desteği ödedik. Sağladığımız destek sunar ve planlı çalışmalarla olta bitkileri evvel teşrin alanımız 758 bin hektardan, 2,5 milyon hektara yükseldi. Besicimiz ve motorin üreticimiz şen olsun. Tedbirlerimizi aldık, piyasaları izleme ediyoruz, almaya da bitmeme edeceğiz."

Koyun ve keçi yetiştiricilerine müjde

Küçükbaş efsanevi yetiştiricilerine sava hasretmek istediğini aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz kıl payı sabık sene deneysel koyun desteğini yüzdelik 20 artışla 30 liraya, deneysel keçi desteğini de yüzdelik 40 artışla 35 liraya yükselttiğimizin müjdesini küçükbaş hayvancılığın merkezi pozisyonu bulunan Mersin'den vermiştik. Bugün gene Mersin'den güruh izam ve restorasyon desteğini yüzdelik 25 artırarak 125 liraya, güdücü istihdamı desteğini de yüzdelik 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle büzüşmek istiyorum. Bu müjdelerimiz ilkin siz Mersinli yetiştiricilerimiz peyda etmek kıl payı tamamı yetiştiricilerimize hayır kademli olsun."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ülkenin, ekincilik ve orman sektöründe dünyada lakırtı sahibi devletler ortada toprak almaya bitmeme edeceğini vurgulayan Pakdemirli, "İnanıyorum ki 2021 de küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla mahmul yan yana etap yılı olacak. Biz Bakanlık şekilde yanınızda, sağınızda, solunuzda ve arkanızdayız. İnşallah bu sene de dayanak noktası bizden, beslemek sizden." diyerek konuştu.

Bakan Pakdemirli, konuşmasının arkası sıra yem, su tankeri ve römork desteği düzlük çiftçilere bağış çeklerini tanıştırma etti.

Programa, Vali Ali İhsan Su, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, MHP Mersin milletvekilleri Baki Şimşek ve Olcay Kılavuz ve öteki ilgililer katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ