USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Yanık, Roma’da yaşlanma hakkında ülke beyanını sundu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İtalya'nın başkenti Roma'da planlı BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Konferansı kapsamında MIPAA+20 Raporu'nun ve BM AEK Bölgesi'nde Yaşlanmaya İlişkin Madrid Uluslararası Eylem Planı'nın uygulanmasına bağlı BM AEK Sentez Rapor

Bakan Yanık, Roma’da yaşlanma hakkında ülke beyanını sundu
16-06-2022 20:03

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Roma'daki BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Konferansı'nda yaş dostu hayat alanlarını meydana getirmeye müteveccih pratiklerin Türkiye'de gayret kazandığını belirleterek, “Son 20 sene içinde ilkin açık dizayn ve yaş dostu çevreye müteveccih farkındalık artım göstermiştir. Özellikle akıbet 5 sene içinde ise ulaşım, barınma, çevre, kentleşme, bilim ve haberleşme teknolojilerine bağlı millî fevk dozaj yöntem belgeleri ihtiyarlık bağlamında da ele alınmaktadır” dedi.

Bakan Yanık, bağlanmış sunmuş olduğu ülke beyanında, Türkiye'de nemli nüfusun oranının 2016'da yüzdelik 8.3 iken (6 milyon 651 bin 503) 2021'de yüzdelik 9.7'ye (8 milyon 245 bin 124) yükseldiğini, akıbet 5 yılda nemli bireylerin sayısının yüzdelik 24 arttığını belirtti. Türkiye'nin en çabuk yaşlanan devletler ortada bulunduğuna ayraç fail Bakan Yanık, “Tecrübe ettiğimiz bu nüfus bilimsel tahavvül süreci bizleri yaşlanma üstünde umumi bağlamda içermeci ve totaliter yanında yöntem çerçevesi planlamaya yönlendirmiştir” ifadesine arazi verdi.

Yaşlanmanın, 2002'den bu yana Türkiye'de yanında içtimai yöntem piyasası yerine ele alındığını kaydeden Bakan Yanık, nüfusun çabuk yaşlanmasının kararı yerine içtimai hizmetleri ve derinlemesine mütemadi bakım modellerini çeşitlendirme ihtiyaçı ortaya çıktığını, bu durumun ise millî kurda yaşlanmaya bağlı topu topu paydaşların baş başa ve koordineli emek harcaması gerekliliğini doğurduğunu dile getirdi. Türkiye'de bu mevzuda akıbet 5 yılda düzenlenen emek harcamaları özetleyen Bakan Yanık, yaşlılara müteveccih içtimai işlev modellerinin hem zatî bununla beraber lehçe gereksinimleri karşılayacak biçimde çeşitlendirilip genişletildiğini kaydetti. Kalifiye personel sayısının ve bu personelin niteliğinin artırıldığını tabir fail Bakan Yanık, derinlemesine mütemadi bakım sistemlerinin niteliğini bırakmak üzere bakım hizmetleri nitelik standartlarının geliştirildiğini vurguladı. Bakan Yanık, bölgede kalifiye personel beslemek üzere içtimai hizmetler, ihtiyarlık bilimi ve gerontoloji kabilinden disiplinlerin müfredatlarının düzenlendiğini, üniversitelerde ihtiyarlık dalında araştırı ve icraat ile ihtiyarlık araştırı ve infaz merkezlerinin açılmasının desteklendiğini aktardı.

“Projeler büyüklük kabilinden destekleniyor”
Kuşaklararası dayanışmayı pekitmek düşüncesince fahri etkinlik ve planların desteklendiğini tamlayan Bakan Yanık, şu biçimde bitmeme etti:
“Yaşlı erat düşüncesince geliştirilen politikaların uygulanmasını yaygınlaştırmak adına, merkezi yönetim, belediyeler, üniversiteler ve taharri memuru polis maşer kuruluşları da müdahale kazanmak üzere, paydaşların projeleri büyüklük kabilinden desteklenmiştir. Bu kapsamda, 2016 yılından bu yana belediyelerin evde bakım ve gün bakım hizmetlerine bağlı projeleri desteklenmektedir. İlaveten topluluğun en kırılgan kesimlerindeki nemli erat düşüncesince evde bakım ve gün bakım hizmeti sağlamayı amaçlayan Yaşlılar düşüncesince Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi (YAGEP) ve En Kırılgan Gruptaki Türk Vatandaşları ile Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma Altındaki Kişilerin Sosyal Hizmetlere Erişimin Arttırılması Projesi (FRIT-II) geliştirilmiştir.”

“Engelsiz dizayn ve yaş dostu çevreye müteveccih farkındalık arttı”
Türkiye'de “yaş dostu” hayat alanlarını meydana getirmeye müteveccih pratiklerin gayret kazandığını vurgulayan Bakan Yanık, bunlardan birinin de “eşilebilirlik” bulunduğunu kaydetti. Bakan Yanık, “Son 20 sene içinde ilkin açık dizayn ve yaş dostu çevreye müteveccih farkındalık artım göstermiştir. Özellikle akıbet 5 sene içinde ise ulaşım, barınma, çevre, kentleşme, bilim ve haberleşme teknolojilerine bağlı millî fevk dozaj yöntem belgeleri ihtiyarlık bağlamında da ele alınmaktadır. Yaşlı bireylerin içtimai yaşama çalışkan katılımını gelmek düşüncesince parasız yahut tenzilatlı erişim hizmetleri sunulmaktadır. Yine içtimai ve kültürel aktivitelere iştirakı bırakmak düşüncesince nemli kişilere muhtelif parasız ve indirimli, erişim dışında tercihler de sunulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yaşlılara müteveccih topu topu hizmetlerin nüfusun çabucak yaşlanan nüfus bilimsel yapısıyla baş başa arsıulusal ve lehçe gelişmeler gözetilerek, çalışkan ve mıhlı yaşlanma perspektifiyle geliştirildiğini vurgulayan Bakan Yanık, şunları kaydetti:
“Bu kapsamda, nüfusu nüfus bilimsel yerine yaşlanma sürecine bizlerden hâlâ ilk girmiş devletlerin yöntem ve hizmetlerini izleme ediyoruz. Bu devletlerin yaşlanma dalında dobra infaz örneklerini ve deneyimlerini inceliyoruz. Yaşlı kişilere müteveccih politikaların düzeltilmiş edilmesi ve dünkü politikaların geliştirilmesi düşüncesince I. Yaşlılık Şurası Sonuç Bildirgesi ve Aktif Yaşlanma Strateji Belgesi kabilinden yöntem belgeleri yayınlanmıştır. Tüm bunlarla baş başa yaşlanma dalında arsıulusal ve lehçe iş donanmasına iri ehemmiyet veriyor, düzenlenen emek harcamaları kalburüstü buluyoruz. Yaşlanma Daimi Çalışma Grubuna çalışkan katılımımızı sürdürmeye ve nemli bireylerin insanoğlu haklarının yaşama atlatılmasında konkre gelişim kaydetmenin metodları ile ihtiyarlık dalında kanuni yerine bağlayıcı yanında belgeye bağlı fikir alışverişinde bulunma dair arzulu olduğumuzu ifşa etmek isteriz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ