USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Balkan devletlerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

Balkan devletlerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle etkinlikler düzenledi.

Balkan devletlerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı
30-10-2021 12:36
Saraybosna/Üsküp

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp’teki Filarmoni Konser Salonu'nda planlı kabul töreni kapsamında Mustafa Kemal Atatürk’ün sevilmiş olduğu şarkılardan oluşan dinleti ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteği ile Atatürk’ün sevilmiş olduğu yemeklerin ikramı yapıldı.

Resepsiyona Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ile benzeri Elizabeta Gyorgievska, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, YEE Başkanı onur Ateş, milletvekilleri, politik tümen liderleri, ayrımlı devletlerin büyükelçileri, ülkedeki Türk gurur ve firmaların temsilcileri ile baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Büyükelçi Sekizkök, burada icra ettiği konuşmada, Türkiye’nin Balkanlar'ın, Kafkasların, Orta Doğu’nun ve Akdeniz’in buluşmuş olduğu alanda bulunduğunu, müşterek çağ süresince Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" prensibine ilişkin kaldığını söyledi.

Öte yandan, 29 Ekim kutlamaları kapsamında YEE tarafından, Kuzey Makedonya Milli Mücadele Müzesi'nde "Atatürk’ten Cumhuriyet’e foto sergisi" ve "Atatürk’ün inkılapları ve Cumhuriyet’in kazanımları konferansı" düzenlendi.

Konferans öncesinde matbuat mensuplarına açıklamalarda bulunan YEE Başkanı Ateş, bu sene Cumhuriyet Bayramı'nı; Atatürk’ün doğduğu, okula gittiği, kültürünü ve eğitimini tamamladığı alanda ele edinmeyi istediklerini söyledi.

Cumhuriyetin 100. yılına yaklaşırken Atatürk’ün sevilmiş olduğu yemekleri, sevilmiş olduğu şarkıları, yaşamış olduğu ortamı baştan anımsamak istediklerini anlatım fail Ateş, "İlelebet Türkiye Cumhuriyeti devletinin asırlarca bitmeme edebilmesi düşüncesince bu ruhun ve bu eğitimin, bu toprakların özellikleriyle baş başa adlandırmak istedik." dedi.

Üsküp’te Türkçe yetişek sağlayan Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nda da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla hususi müsamere düzenlendi.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy'un ev sahipliğinde de kabul töreni düzenlenirken, etkinliğe Sırbistan'da Türkçe öğrenen çoluk çocuk ve yurttaşlar da katıldı.

Aksoy, burada icra ettiği açıklamada, Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin tarihinin en dobra periyodunu yaşadığını anlatım ederek, "Ticaretimiz gelişigüzel sene üstün dereceli kırıyor. Bu sene 2 bilyon dolarlık hedefimizi yakalayacağımıza inanıyoruz." dedi.

Sırbistan'da Boşnak nüfusun derin yaşamış olduğu Sancak bölgesindeki Novi Pazar Başkonsolosu Başar Başol'un ev sahipliğinde de kabul töreni düzenlendi.

Bosna Hersek, Karadağ ve Romanya

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki zamanı Vjecnica Kütüphanesi ve Mostar'daki zamanı köprüye Türk bayrağı yansıtılırken, Saraybosna YEE ve Konya Meslek Edindirme Kurslarının (KOMEK) ney kurslarına eklenen kursiyerler de dinleti verdi.

Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi Songül Ozan ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle yayınladığı mesajında, Karadağ ile eş müşterek zamanı ve kültürü paylaştıklarını anlatım ederek, düet ilişkilerin güçlenerek bitmeme edeceğini belirtti.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki Fatih Sultan Medresesine de Türk bayrağı yansıtıldı.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması, Zafer Caddesi üstünde arazi düzlük Mustafa Kemal Atatürk büstüne çelenk konulması ve hürmet duruşuyla başladı.

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz ve büyükelçilik çalışanlarının katılmış olduğu tören, elan sonraları Bükreş'te bulunan Türk şehitliğini görüşme ve çelenklerin konulmasıyla bitmeme etti.

YEE Bükreş de Rumen sanatçılardan oluşan Madrigal-Marin Constantin Ulusal Korosunun İstiklal Marşı'nı seslendirdiği videoyu toplumsal iletişim araçları hesaplarından paylaştı.

Kosova ve Arnavutluk

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliğinde planlı resepsiyona Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, tümen başkanları, milletvekilleri ile baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Büyükelçi Sakar, Kosova Türk camiasının dü iklim arasındaki önemine aksan yaparak, “Sizler Kosova’nın istiklal süreci ve sonrasında ve kalkınması ve sıkıntıların aşılması esnasında ehemmiyetli katkılar sağladınız. Kosova kurumlarıyla ve Kosova’da canlı gayrı topluluklarla bütünleştiniz. Kosova ile Türkiye ortada gelişigüzel açıdan büyümeye bitmeme fail ilişkililere iri bedel katıyorsunuz.” ifadelerini kullandı

Başbakan Kurti ise Kosova halkı hesabına Türkiye halkı kutladığını söylerken, “29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı, İstiklal Savaşı ile süregelen sürecin zirve noktası olmuştur. Türk milletinin ağırlık eğmeme iradesini gösterir. Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca dostlarının dehası yardımıyla bağımsızlığın yalnızca müşterek halas mücadelesi değil, Türkiye’nin kullanıcılarını düşüncesince acemi müşterek son zamanların açılışı bulunduğunu gösterdi.” dedi.

Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği çeşidinden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kabul töreni düzenlendi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran’da planlı resepsiyona Arnavutluk Eğitim ve Spor Bakanı Evis Kuşi, Hizmet Standartlarından Sorumlu Devlet Bakanı Milva Ekonomi, Meclisle İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Elis Spiropali, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk Genelkurmay Başkanı Bayram Begay, Tiran Belediye Başkanı Erion Veliay’ın yanı esna diplomatlar, ülkedeki Türk gurur ve yapılış temsilcileri ve gayrı davetliler de katıldı.

Büyükelçi Yörük, buradaki konuşmasında, Arnavutluk’un Türkiye düşüncesince ayrı müşterek yere erbap bulunduğunu belirterek, dü iklim ortada tahminî 600 senedir bulunan olan ilişkilerin temelinde insanoğlu faktörünün bulunduğunu anlatım etti.

Bugün Türkiye’de milyonlarca Arnavut'un yaşadığını, nice Türk'ün de Arnavutluk ve Kosova’da canlı akrabaları bulunduğunu kail Yörük, “Cumhuriyetimizin 98. sene dönümünü kutlarken, bire müşterek sürede 1923’te Cumhuriyetin anons edilmesinin doğrudan arkası esna dü iklim ortada imzalanan Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nın da 98. yılını kutluyoruz.” niteleyerek konuştu.

Yörük, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın vizyoner liderliği önderliğinde 2021 yılı düet ilişkilerimiz noktasında hususi müşterek sene oldu.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ