USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Batı Balkan liderleri Brdo-Brijuni Süreci kapsamında birlikte araya geldi

Batı Balkanlar liderleri, Balkanlar'da lehçe iş birliğini tasarruf etmek gibi başlatılan Brdo-Brijuni Süreci kapsamında Slovenya'da birlikte araya geldi.

Batı Balkan liderleri Brdo-Brijuni Süreci kapsamında birlikte araya geldi
12-09-2022 23:01
Brdo Kod Kranja

Slovenya'nın Kranja Bölgesi'ndeki zirveye Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Sırp üyesi Milorad Dodik, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj ve Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski katıldı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, mestur mülakat sonrası matbuat toplantısı düzenledi.

Ülkelerin sergilediği tutumlarda ahenk sağlanamadığı düşüncesince kuma bildirinin imzalanmadığını kail Pahor, 11'inci kere planlı zirvede pozitif ve birleştirici görüşmelerin yapıldığını belirtti.

Pahor, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin önemine aksan yapıldığını anlatım ederek, liderlerin 2022'nin sonuna denli Bosna Hersek'e yavuklu yurt statüsü verilmesinde oydaş olduklarını aktardı.

Milanovic de zirveden 6 ehemmiyetli akıbet çıktığına ayraç ederek, "Ortak deklerasyon imzalanmadı zira Bosna Hersek belgede 'ülkedeki müessis halklar' ifadesinin arazi almasını istemedi. Şahsi önerim belgede 'Bosna Hersek’teki yönetimin herhangi müşterek kademesinde müessis halkların yasal temsilinin önemine' ifadesinin arazi almasıydı." dedi.

AB liderlerinin Batı Balkanlar'ın üyeliğine ön yargıyla yaklaştığını korumak için çaba sarfeden Milanovic, "AB Konsey Başkanı olsaydım Ukrayna ile bire müşterek sürede Bosna Hersek'e de yavuklu yurt statüsü verirdim." değerlendirmesinde bulundu.

Milanovic'in açıklamasına Bosna Hersek'ten tepki

Komsic ise Milanovic'in Bosna Hersek düşüncesince meydana getirdiği açıklamaya reaksiyon göstererek, "Milanovic olamaz müşterek nesne düşüncesince teklif sunmamalıydı. Bunlar yasal temessül ve müessis halklar ifadeleridir." dedi.

Başkanlık Konseyi Başkanı Dzaferovic'in de bire müşterek fikirde bulunduğunu vurgulayan Komsic, Pahor'a Bosna Hersek'in yavuklu yurt statüsü alması düşüncesince verdiği yardıma teşekkürname etti.

Brdo-Brijuni Süreci

Brdo-Brijuni Süreci, AB'nin tevessü periyodunu değerlendirmek, semt ülkelerinin aralarındaki bulunan sorunlarının çözümüne bağlı düşünce alışverişinde bulunan olmak ve tamamı semt ülkelerinin çıkarına olacak hesaplı ve altyapısal öncelikleri tespit etmek neredeyse Slovenya ve Hırvatistan'ın inisiyatifinde 2013 senesinde başlatıldı.

Güneydoğu Avrupa devletleri ile AB üyesi devletler arasındaki en yukarı ölçüde resmi sıfır diyalog ortamı niteliği haiz Brdo-Brijuni Süreci zirvelerinin düzenlenmesine Hırvatistan'ın AB üyesi bulunduğu 1 Temmuz 2013'te değişmeyen verilmişti. İlk kere 1 Temmuz 2013'te Zagreb'de planlı zirve, elan sonraları zamanın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da katılımıyla 25 Temmuz'da Slovenya'nın Kranj kenti yakınındaki Brdo'da mamul ve bu yüzden "Brdo-Brijuni Süreci" yerine adlandırılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ