USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'BDDK Beşinci Stratejik Planı' açıklandı

BDDK Başkanı Akben, "Bu dönem, yatırımları, istihdamı, ihracatı ve döviz getirilerini arttıran, ithalatı ise ezici doğurgan bölgelerde kullanılmasına müteveccih seçmeli cesaret uygulamalarının öne plana çıkacağı müşterek devre olacak." ifadelerini kullandı.

'BDDK Beşinci Stratejik Planı' açıklandı
31-12-2021 16:29
İstanbul

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Beşinci Stratejik Planı (2022-2024)", BDDK'nin umumi ağ sitesinde yayımlandı.

Buna göre, Bankacılık Kanunu ile BDDK'ye bırakılmış mevcut görevler ve sorumlulukların çalışan müşterek biçimde gerçekleştirilmesine müteveccih nazik nitelikteki adımların belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi şartıyla hazırlanmakta bulunan "BDDK Beşinci Stratejik Planı"nda; düzenleme, denetleme ve yürütüm faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması, akçasal piyasalarda inanma ve istikrarın sürdürülmesine bağlı politikalar uygulanması, kurumsal binanın güçlendirilmesi ve akçasal verim ve hizmetlerden yararlananlara müteveccih uygulamaların güçlendirilmesi anne amaçları altında 11 ast maksat ve 35 izleme belirlendi.

Kurumun gelecekteki faaliyetlerinin umumi hesaplı siyaset ve başka ait kurumların faaliyetleri ile insicamlı olması iletmek üzere, Stratejik Plan’da arazi düzlük amaç, maksat ve stratejiler 2019- 2023 yıllarını havi 11'inci Kalkınma Planı ve 2022-2024 yıllarını havi Orta Vadeli Program’a ahenkli biçimde oluşturuldu.

Dördüncü Stratejik Plan dönemi

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'ın mesajı Beşinci Stratejik Plan'ın antre kısmında arazi aldı. Akben, Beşinci Stratejik Planı'nı, BDDK'nin kombinezon ve denetleme faaliyetlerindeki amaç, maksat ve stratejilerini ortaya koyan müşterek sefer haritası adına hazırlandığını belirtti.

Dördüncü Stratejik Plan (2019-2021) devrinde meydana getirilen düzenleme, denetleme ve yürütüm faaliyetlerinin, bahis konusu planda arazi düzlük gaye ve hedefler çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Akben, bu kapsamda kasıntı içi iş tanımları ve iş atak planlarının oluşturulduğunu, dal oranı ehemmiyet sunma fail bankaların denetleme sıklığı ve kapsamının artırıldığını, iştirak para kuruluşları düşüncesince faizsiz para kurumsal yönetişim sisteminin kuruluş edildiğini anlatım etti.

Akben, tasar devrinde bankalarda riziko bazlı denetleme süreçlerinin etkinliğinin geliştirildiğini, kamuoyuyla paylaşılan verilerin şümul ve sıklığının arttırıldığını bildirdi.

Aynı tasar devrinde sayısal bankacılığa geçişe müteveccih altyapıların oluşturulduğunu aktaran Akben, akçasal sektördeki sistemik risklerin izlenmesi ve arama edilmesine müteveccih lazım kombinezon ve denetleme enfrastrüktür çalışmalarının yapıldığını anlatım etti.

"Uygulama rehberleri ve talimatlarımız, para piyasasının hâlâ çalışan çalışmasına yardım sunacak"

Mehmet Ali Akben, 2022-2024 sürecini havi Stratejik Plan'da, başta dünyada ve Türkiye'de gerçekleşmekte bulunan sayısal dönüşüme koşut adına sayısal (şubesiz) bankacılığa ve servis modeli bankacılığına bağlı mevzuat altyapısının oluşturulması, akçasal inovasyonun heveslendirme edilmesi, akçasal kapsayıcılığın artırılması ve bankacılık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılmasının rüçhan hedefler adına ortaya çıktığını belirtti.

Benzer şekilde, yeşil mutabakatın toptan gündemin merkezine oturması ve imzalanan arsıulusal anlaşmalarla beraberce hava ve yöre irtibatlı risklerin tamamı evren ekonomilerinde müşterek mecburi transformasyon çerçevesi biçimine gelmesi kapsamında ülkede para piyasasının bu dönüşüme ahenkli duruma gelmesinin doğacak zamanın asliye hedeflerinden birisi olacağının altını çizen Akben, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu çerçevede, 2019-2021 sürecini içeren Dördüncü Stratejik Plan devrinde çalışmalarına başlamış olduğumuz yöre ve hava irtibatlı risklerin ölçülmesi ve sayısallaştırılması çalışmalarına dünkü devirde kalan müşterek çabucak bitmeme edilecektir. Bu kapsamda önümüzdeki devirde hava ve yöre irtibatlı risklerin de birer akçasal riziko unsuru adına tanımlanması ve akçasal firmaların kombinezon çerçevesinde ve denetleme süreçlerinde bu unsurlara arazi verilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, Beşinci Stratejik Plan dönemi, tasarrufların ve başka akçasal kaynakların yatırımları, istihdamı, ihracatı ve döviz getirilerini arttıran, ithalatı ise yıpratan doğurgan bölgelerde kullanılmasına müteveccih seçmeli para uygulamalarının öne plana çıkacağı müşterek çevrim olacaktır. Kurumumuzun mevzuya bağlı hazırlamış bulunduğu dobra yürütüm rehberleri ve vermiş bulunduğu emirler önümüzdeki süreçte para piyasasının baş döndürücü hâlâ çalışan müşterek biçimde çalışmasına yardım sunacaktır."

Yeni Stratejik Plan, başka planlardaki maksat ve amaçlarla uyumlu

BDDK Başkanı Akben, Stratejik Plan'da arazi düzlük amaç, maksat ve stratejilerin, eskiden önemli tasar dönemlerinde bulunduğu gibi, ekonomideki ait başka fevk siyaset metinleri ile ahenkli olacak biçimde belirlendiğini anlatım etti.

Bu çerçevede, Stratejik Plan'da arazi düzlük gaye ve hedeflerin (2019-2023) sürecini havi 11'inci Kalkınma Planı, (2022-2024) sürecini havi Orta Vadeli Program, Ekonomi Reformları Eylem Planı ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı'ndaki maksat ve stratejilerle koşut adına hazırlandığının altını çizen Akben, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni Stratejik Plan döneminde, akçasal kuruluşlara müteveccih bilginin çalışan ve sakıncasız kullanımına müteveccih altyapıların geliştirilmesi, kamuoyuna açıklayan verilerin şümul ve sıklığının arttırılması, akçasal firmaların kombinezon altyapısının güçlendirilmesi, denetimde riziko odaklı boşluk açısı, iştirak bankacılığı ve faizsiz para piyasasının geliştirilmesi, sistemik kırılganlıkların çözümleme edilmesine bağlı kapasitenin ve riziko yönetimi politikalarının etkinliğinin arttırılmasına müteveccih gaye maksat ve stratejiler gündemimizde olmaya bitmeme edecektir. Şeffaflık ve aritmetik verilebilirlik prensipleri çerçevesinde eskiden devirde meydana gelen faaliyetlere bağlı kamuoyunu ve ait başka paydaşlarımızı ışıklandırmak ve kurumumuzun doğacak zamanına bağlı amaç, maksat ve stratejilerini ortaya bırakmak gayesi ile hazırladığımız BDDK Beşinci Stratejik Planının (2022-2024) lazım halkoyu gerekse tamamı paydaşlarımız açısından yarayışlı müşterek sağlıklı olmasını dilek ediyor, ülkemize hayır olmasını diliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ