USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belarus'ta hafta sonu anayasa değişikliği referandumuna gidilecek

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak, "Belarus'ta anayasa değişikliği, insanoğlu adalet ve özgürlüklerinin genişletilmesine yardım sağlayacak." dedi.

Belarus'ta hafta sonu anayasa değişikliği referandumuna gidilecek
24-02-2022 13:26
Ankara

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak, ülkesinde 27 Şubat'ta referandumla yapılacak anayasa değişikliğinin insanoğlu adalet ve özgürlüklerinin genişletilmesine yardım sağlayacağını söyledi.

Rybak, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 27 Şubat'ta Belarus’ta anayasa değişikliği referandumuna gidileceğini bildirdi.

Söz konusu anayasa değişikliği ve eklemelerin ortak ıztırar ve dönemin ihtiyaçı bulunduğunu tamlayan Rybak, "Belarus'ta bu karara evrimsel ortak halde gelindi, 2020’de sokaklara çıkan muhalifler istediği düşüncesince değil." dedi.

Belarus haricinde bulunan bu rağmen çevrelerin referandumu bozmaya çalıştığına dikkati çekici Rybak, bu kesimlerin arzularının Belarus halkının ve devletinin millî çıkarları ile değil, ecnebi hamilerinin iradesiyle belirlendiğine ayraç etti.

Rybak, "Görünüşe uyarınca tadilat gönül rahatlığı konuşanlar demincek bu değişikliklere gönül rahatlığı çıkıyor." ifadelerini kullandı.

2016'dan bu yana anayasa değişikliği gündemde

Belarus Cumhuriyeti'nde bulunan anayasanın 1994'te benimseme edildiğini anımsatan Rybak, 1996 ve 2004 yıllarında anayasanın referandum ile dü kat iyileştirildiğini belirtti.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun 2016’da bulunan anayasanın etkinliğinin ve düzenlenme olasılığının çözümleme edilmesini gündeme getirdiğini dile getiren Rybak, bu süreçte yönetime rağmen olanlardan bu mevzuda tek aksülamel gelmediğini anlatım etti.

Geçen sene teklifleri imar kılmak ve bunları diyar çapında cedelleşmek kabil ortak anayasa komisyonu oluşturulduğu özetleyen Rybak, eskiz çalışmasında katı aşırı yurttaş inisiyatifinin de toprak aldığını, komisyonun çalışmalarını sabık sene ilkgüz kocaoğlan böylelikle tamamladığını aktardı.

Batı’nın ülkesindeki anayasa değişikliği ile ilgilendiren referandumdan hoşlanmamasının tansık olmadığını kail Büyükelçi Rybak, ayrımsız Batı’nın imdi eski referandum ve intihap kampanyalarını da imdi başlamadan sonucunu almak istemediğini hatırlattı.

Rybak, "Mevcut referandum Batı'nın Belarus'taki anayasal düzeni değiştirme, imdi elhak tahrip ve bulunmayan ika senaryosuna uymuyor." yorumunu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Belarus’taki referandumdan endişelendiğine müteveccih açıklamalarını hatırlatan Rybak, “Belarus'ta referandumu burun kıvırılan diyar liderleri zat ülkelerindeki halkın talebine kulak versinler, bambaşka ülkelerle ilgilendiren açıklamalarla dikkatlerini bambaşka yöne çekmeye çalışmasınlar." dedi.

Güncellenen tasarıda vatandaşların mevcud degaje adalet ve özgürlüklerinin garanti dibine alındığını, bunun devletin en erdemli amacı bulunduğunu dile getiren Rybak, "Belarus’ta anayasa değişikliği insanoğlu adalet ve özgürlüklerinin genişletilmesine yardım sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Belarus'ta gelişen siyasal sistemin seneler süresince ülkenin kalkınmasını, aut zorluklara ve tehditlere gönül rahatlığı çalışan mücadelesini başarıyla sağladığını vurgulayan Rybak, şunları dile getirdi:

"Bugün, alanda benzer yepyeni ortak halde büyüyen jeopolitik arbede bağlamında, Belarus’un siyasal sistemini modernleştirmenin, devleti korumanın ve egemenliği güçlendirmenin önemini anlıyoruz."

En erdemli asimilasyon organı Belarus Halk Meclisi oluyor

Anayasa değişikliği ile Belarus Halk Meclisi’nin ülkedeki demokrasinin en erdemli temsili organı olacağını tamlayan Rybak, bu meclisin tamamı hükümet kurumları, domestik yönetimler ve çırçıplak topluluğun mümessillerinden oluşacağını anlatım etti.

Büyükelçi Viktor Rybak, “Belarus'taki anayasa reformu, parlamento, hükümet ve domestik makamların yetkilerinin güçlendirilmesiyle zorla baştan dağıtılmasını kabil kılacaktır. Bütün bunlar kusursuz kendisine siyasal sistemdeki demokrasiyi ve demokratik hakları imdi da güçlendirmeyi amaçlıyor." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgilendiren anayasa değişikliğinde yapılacak düzenlemeleri de aktaran Rybak, cumhurbaşkanlığı adaylarının yaşlarının 40’a yükseltileceğini, ortak ferdin en ortak tomar dü devre cumhur reisi olabilmesine müteveccih sınırlama geleceğini bildirdi.

Ülkede 27 Şubat’ta anayasa değişikliği düşüncesince yapılacak referandumda "Belarus Cumhuriyeti’nin anayasa değişikliği ve eklemelerini benimseme ediyor musunuz?" sorusunun sorulacağını bildiren Büyükelçi Rybak, referandumu 100’den ortak tomar arsıulusal gözlemcinin izleyeceğini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ