USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BES'te 2022 böylece 500 bilyon TL kaynak büyüklüğü hedefleniyor

TSB Başkanı Benli, "Devlet katkısının yüzdelik 30’a yükseltilmesinin ana babaları, evlatları düşüncesince artırım etmeye elan da özendireceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 2022'de 1 milyon çocuğun düzene girmesi en iri hedeflerimizden birisi." dedi.

BES'te 2022 böylece 500 bilyon TL kaynak büyüklüğü hedefleniyor
06-01-2022 11:29
Istanbul

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, "Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) ile beraberce sağlanan muamele kolaylığı ve kaynak evreninin genişlemesi, 18 gözyaşı altındaki ilginin artarak bitmeme etmesi, ayrımsız sürede kimi vakıf, kasa ve topluluk kabilinden kuruluşlardaki birikimlerin BES’e aktarımı, mevki yardımı oranının yüzdelik 30’a yükseltilmesi kabilinden gelişmeler ile beraberce 2022 sonu bakımından tahminî 500 bilyon TL kaynak ebatlarına ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Benli, sigorta sahasının 2021 değerlendirmesi ve 2022 beklentilerine değgin AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 2021'in; müstevli ve katıksız afetlerin, nedeniyle da sigortanın hem efrat hem ticari işletmeler hem de mevki açısından ne derece şişman ehemmiyet taşıdığının aşırı bariz halde ortaya çıkmış bulunduğu ortak sene bulunduğunu belirtti.

Sektör kendisine sigortalılık oranlarının faziletkâr olmasını ve bugünkünden aşırı şimdi ortak tomar pırtı üstlenmeyi istediklerini tabir fail Benli, OECD devletlerinde bu cins felaketlerin yüzdelik 40 ila yüzdelik 50’sinin yükünü sigorta sahasının üstlendiğini, Türkiye'de bu oranın şu an düşüncesince hoppadak yüzdelik 3 bulunduğunu söyledi.

Benli, prim üretimine bakılınca 2020 yılını tahminî 83 bilyon TL ile kapattıklarını aktararak, "2021 yılı teşrinisani kocaoğlan bakımından 89,6 bilyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. Hayat dışı prim üretimi yüzdelik 24,4 artışla 74 bilyon liraya, sahn prim üretimi yüzdelik 18,2 artışla 16 bilyon liraya ulaştı." dedi.

2021'in 11 maaş verileri ışığında, sahn dışı branşlarda en aşırı nema sağlayıcı evvel 5 branşa yer veren Benli, yüzdelik 45 ile nakliyat, yüzdelik 41 ile umumi sorumluluk, yüzdelik 32 ile umumi zararlar, yüzdelik 31 ile yağız araçları ve yüzdelik 27 ile tutkun ve katıksız afetlerin nema gösterdiğini kaydetti.

Benli, ferdî emniyet hacmindeki değişimin sahn sigortalarındaki prim üretiminde en ehemmiyetli etkenlerden bir tanesi bulunduğunu vurgulayarak, 2021'in 11 ayında mahveden kredilerinin ortak eski senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 13 artarken, sahn grubu sigortalar dalında brüt yazılan primlerin de ortak eski senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 13 yükseldiğini bildirdi.

"Devlet katkısının yanı esna kaynak getirileri de adisyona katıldığında BES rakipsiz"

Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tarafında ise Emeklilik Gözetim Merkezi'nin açıklamış bulunduğu 17 Aralık 2021 verilerine göre, 2021'in gene itibaren BES ve Otomatik Katılım Sistemi'ndeki (OKS) elçi sayısının yüzdelik 5 artarak 13,3 milyona, mevki yardımı karışma bütün kaynak büyüklüğünün ise yüzdelik 60 artarak 273 bilyon TL'ye ulaştığını, yaşanmış bulunan bu müspet trende fonların kalburüstü performansının ehemmiyetli katkıda bulunduğunu söyledi.

18 gözyaşı altının düzene karışma edilmesi, BEFAS ve dijitalleşmenin artışına değgin mevzuat değişikliklerinin elçi sayısı ve kaynak büyüklüğündeki müspet tesiri üzerine, 2022 yılına yüzdelik 30 mevki yardımı teşviki ile girmenin yerinde gururunu yaşadıklarını tabir fail Benli, mevki katkısındaki 5 puanlık artışın 273 bilyon TL’ye vasıl kaynak büyüklüğünü şimdi da fevk taşımasını beklediklerini aktardı.

Benli, bundan böyle iştirakçilerin mevki yardımı adalet edişlerini kaybetmemek düşüncesince ortak el şimdi düşüneceklerini, mevki katkısının yanı esna kaynak getirileri de adisyona katıldığında BES’in rakipsiz bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"BEFAS ile beraberce sağlanan muamele kolaylığı ve kaynak evreninin genişlemesi, 18 gözyaşı altındaki ilginin artarak bitmeme etmesi, ayrımsız sürede kimi vakıf, kasa ve topluluk kabilinden kuruluşlardaki birikimlerin BES’e aktarımı, mevki yardımı oranının yüzdelik 30’a yükseltilmesi kabilinden gelişmeler ile beraberce 2022 sonu bakımından tahminî 500 bilyon TL kaynak ebatlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Diğer yandan, Otomatik Katılım Sistemi'nde 2017 yılından bu yana, tahminî 4 senevi endamsız ortak sürede, 6,2 milyon katılımcının sistemde deneyim yapması sağlanmış olup, önümüzdeki çevrim dünkü işe girişler ve kendi kendine katılımda tasarrufu alımlı bir vaziyete getirecek düzenlemelerin yaşama geçirilmesiyle beraberce şişman ortak ivme kaydedebiliriz.

18 gözyaşı altının düzene karışma bulunmasına olanak sağlanması ile beraberce yurttaşlarımızın düzene bulunan talebi sevinme vericidir. 7 ay kabilinden endamsız ortak devir diliminde, en sonuç açıklayan 17 Aralık 2021 günlü EGM verilerine göre, 153 bini ortak tomar 18 gözyaşı altındaki çocuğumuzun düzene girmesi ile mevki yardımı karışma tahminî 325 milyon TL kaynak ebatlarına ulaşıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu mevki katkısının yüzdelik 30’a yükseltilmesinin ana babaları, evlatları düşüncesince artırım etmeye şimdi da özendireceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 2022'de 1 milyon çocuğun düzene girmesi en şişman hedeflerimizden birisi."

"Araç değer artışlarının oto sigortalarında poliçe talebini artırdı"

TSB Başkanı Benli, sağlığın ve keyif sigortalarının öneminin Kovid-19 salgınında ortak el şimdi ortaya çıktığını, güzeşte sene 2020'nin evvel 11 ayına göre, bütün keyif sigortalı sayısında yüzdelik 24, mütemmim keyif sigortası özelinde ise sigortalı sayısında yüzdelik 34 artım gerçekleştiğini, vatandaşların keyif sigortalarına ilgisinin herhangi ortak güzeşte devir arttığını bildirdi.

Son devirde taşıt bedellerinin artışı ile beraberce kasko sigortası yaptıran vatandaşların sayısında da ehemmiyetli ortak artışın hücre çarptığını tabir fail Benli, teşrinisani sonu verilerine bakıldığında, 2020 senesinde 6,3 milyon bulunan yürürlükteki kasko poliçe adedinin tahminî yüzdelik 15 artarak 7,3 milyon tam sayı geçtiğini kaydetti.

İhtiyari finansal sorum dalında yürürlükteki poliçe adetlerinin yüzdelik 20 artım göstererek 1 milyon adede yaklaştığını tamlayan Benli, "Araç değer artışlarının oto sigortalarında poliçe talebini artırdığı açık açık görülmektedir." dedi.

"4 milyon motosikletin tahminî yüzdelik 65’inin trafik sigortası bulunmamaktadır"

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de tescil edilmiş taşıt sayısının tahminî 25 milyon bulunduğunu bildiren Benli, bu vasıtaların yüzdelik 54'ünün otomobil, yüzdelik 16’sının kamyonet, yüzdelik 15’inin motosiklet, yüzdelik 8’inin ise traktörden oluştuğunu anlattı.

Benli, trafik sigortasında topu topu taşıt grupları karışma sigortalılık oranının yüzdelik 81 dolayında seyrettiğini tabir ederek, "Yürürlükteki poliçe adedine bakıldığında, 2020'nin teşrinisani sonu verilerine gereğince 19 milyon skor trafik sigortası poliçesi varken, 2021'in teşrinisani sonu bakımından yürürlükteki poliçe tam sayı yüzdelik 6,5 artarak 20,4 milyon adede ulaşmıştır." dedi.

Türkiye'de sigortasızlık açısından en faziletkâr orana cemaat taşıt grubunu motosikletlerin oluşturduğuna ayraç fail Benli, "Yaklaşık 4 milyon motosikletin yüzdelik 65’inin trafik sigortası bulunmamaktadır. Bunu yüzdelik 41 payı ile traktörler izlem etmektedir. Tescilli 2 milyon skor traktör varken bunların tahminî 820 bini sigortasızdır. Söz konusu taşıt türlerinde de sigortalılık rakamlarını bırakmak ortak öteki ehemmiyetli hedefimizdir." dedi.

"DASK’ın kuruluşundan buyana sigortalılara meydana getirdiği ifa toplamı 900 milyon TL"

Atilla Benli, 2020 senesinde Elazığ, Malatya ve İzmir'de yaşanmış bulunan depremleri anımsatarak, bu depremler sonrası DASK poliçesi satışlarında yüzdelik 13,5 artım gerçekleştiğini, 2018 senesinde 8,8 milyon konutun zelzele sigortası bulunurken, 2021 senesinde şimdiki sigortalı mesken sayısının 10,5 milyona ulaştığını bildirdi.

DASK’ın kuruluşundan buyana sigortalılara meydana getirdiği ifa toplamının 900 milyon TL bulunduğunu tamlayan Benli, "Elazığ depremi düşüncesince sigortalılara 300 milyon TL ifa yapıldı. 2020'nin teşrinievvel ayında yaşanmış bulunan İzmir depreminin arkası esna meydana getirilen bütün 340 milyon TL değerindeki ifa ise ortak depreme değgin kendisine meydana gelen en faziletkâr ifa olmuştur." dedi.

"Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda 2021'de 214 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi"

Tarım sigortaları sisteminin 15 senedir çalışkanlık gösterdiğini hatırlatan Benli, bu müddet içerisinde, sistemin Avrupa ülkelerinin birçoğunu geride bıraktığını, kapsamının genişlediğini ve sigortalılık oranının nebati üretimde yüzdelik 20 bulunduğu cezaevi önüne alındığında güzel ortak başarım gösterdiğini kaydetti.

Benli, 15 salname çevrim içinde sigortalılara 9,7 bilyon TL hasar ödemesi yapıldığını belirterek, bahis konusu 15 salname çevrim böylece sahn dışı sigortalarda hisse meydan ekincilik sahasının 5 bilyon TL prim üretimi ile 2021 yılı teşrinisani ayında bütün prim üretimi içinde payını yüzdelik 7,5’e çıkardığını bildirdi.

Atilla Benli, laflarını şu halde sürdürdü:

"TARSİM çeşidinden muteber Devlet Destekli Tarım Sigortası ile üreticilerin hayvanları, seraları, tertemiz kovanlarını ve en önemlisi nebati ürünlere değgin riskleri ehemmiyetli seviyede karşılanmaya çalışılmaktadır. Devlet Destekli Tarım Sigortalarında 7 değişik branşta topu topu zirai üretimi kapsayacak halde minimum yüzdelik 50 edinmek üzere, kimi branşlarda yüzdelik 70’lere çıkan oranlarda mevki desteği sağlanmaktadır. 2021 senesinde 115 bilyon TL zirai varlık, 26 milyon dekar meydan ve 13 milyon efsanevi sigortalanmıştır. 2,3 milyon skor poliçe imal edilen bu sürede 2,4 bilyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Yeni uygulanmakta bulunan Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda 2021 yılı içinde 214 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, yetiştirici ve yetiştiricilerin kalan topu topu risklere dirlik hasarlarının karşılanma oranlarının artırılması neredeyse dünkü sigorta ürünleri sunulmaktadır. Bunların en yenisi buğday ürününde muhtemelen ortak alanda uçman kendisine uygulanmasına başlanan Gelir Koruma Sigortası'dır."

"Sağlık sigortacılığı gelişimini bitmeme ettirecek"

TSB Başkanı Benli, Kovid-19 tecrübesi ile beraberce dijitalleşmenin de çabucak arttığı bu dönemde, keyif misyon sağlayıcılarının tele keyif uygulamalarına şimdi ortak tomar ağırbaşlılık vereceklerinin, bu hizmetlere alakanın de artacağının kestirim edildiğini, bu kapsamda keyif sigortacılığının gelişimini bitmeme ettireceğini beklediklerini kaydetti.

Salgın devri ile mütebeddil çevre koşullarını akıllıca görmek ve kuruluşların bu koşullara ahenk sağlamasının yöneticilerin üzerinde ek sorumluluklar yüklediğini tamlayan Benli, "Bunun etkisiyle başta mütekâmil devletlerde hoşgörülü yazık sigortasına müteveccih gebe ödence talepleri ile karşılaşılmasının kararında bu ürüne değgin alakanın devletimizde de artmasını beklemekteyiz. Bu çerçevede hoşgörülü yazık sigortası umumi şartlarının SEDDK çeşidinden 2022 senesinde yayımlanmasını beklemekteyiz." diyerek konuştu.

Benli, trafik sigortası tarafında ise direkt tazmin sistemi kabilinden sigortalıların/hak sahiplerinin ödence kabul etme dönemini hızlandıracak ve sigorta algısına fazlalık yardım sağlayacak planların de gündemlerinde toprak aldığını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ