USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Beyaz eşya ihracatı senenin geçmiş 3 ayında yüzdelik 6 arttı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "Yılın önceki üç ayında faziletli temel tesiri dolayısıyla iç satışlarımız daralırken, ihracatımız çaba kesmekle baş başa artmaya bitmeme etti." dedi.

Beyaz eşya ihracatı senenin geçmiş 3 ayında yüzdelik 6 arttı
26-04-2022 13:56
İstanbul

TÜRKBESD, 2022 yılının eskiden üç ayına dair ihracat, istihsal ve satı sayıları ile sektördeki gelişimleri düzenlemiş bulunduğu devir içi matbuat toplantısı ile paylaştı. TÜRKBESD verilerine gereğince 2022 yılının eskiden çeyreğinde 6 anne verim grubunda iç satı ve dış satım iktisap etmek neredeyse hep satışlar yüzdelik 2, dış satım ise yüzdelik 6 artım gösterdi.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, görüşmede meydana getirdiği konuşmada, bu piyasanın hassaten salgınla cenk edilen sonuç dü yılda hem ihracatta hem de iç satışlarda aşırı dobra yanında başarım sergilediğini dile getirdi.

Yılın eskiden üç ayında efdal temel tesiri zımnında iç satışların gerilediğini, ihracatın gayret kesmekle beraberce artmaya bitmeme ettiğini anlatım fail Dinçer, "Küresel çapta çarpıcı bulunan enflasyon, yanı başımızda ehemmiyetli incelmemiş husus tedarikçisi konumundaki devletlerin engelleme bulunduğu harp kabil gelişmeler, ilkin düzlem polat iktisap etmek neredeyse incelmemiş husus fiyatlarının henüz da yükselmesine bozukluk olarak, ihracatta rakiplik gücümüzü aksi etkiliyor." dedi.

"Yassı çelikte damping önlemi dış satım yitirilmesine kez açabilir"

Türk beyaz eşya sahasının üretiminin yüzdelik 75'ini ihraç ettiğini aktaran Can Dinçer, şunları kaydetti:

"Artan navlun maliyetleri, erke ve yer yağı fiyatları, Rusya-Ukrayna mücadelesi metal, polat ve plastik fiyatlarının efdal seyretmesine ve arzda sıkıntılara kez açıyor. Çip tedarikinde bitmeme fail sorun, Rusya-Ukrayna krizi ve hammadde tutarları zımnında güç yanında sene geçiriyoruz. Beyaz eşyanın en ehemmiyetli getirisi bulunan düzlem çelikteki rüsum sektörümüz açısından iri ide yaratıyor. Türkiye’de imal edilen düzlem çelik, kalite, hacim ve tedbir devamlılığı açısından sektörümüzün ihtiyacına cevap veremiyor. Bu bölgede himayeci politikaların, tedbir ve üretimde maliyet artışlarına bozukluk olarak, enflasyonu da aksi tesir riski bulunuyor."

"Türkiye'de düzlem polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında"

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise Ticaret Bakanlığı’nın 2021 senesinde Avrupa Birliği ve Kore kökenli bazısı yunak sac ürünleri düşüncesince başlatmış bulunduğu damping soruşturması kapsamında anti damping vergisini değerlendirdiğini dile getirdi.

Olası önlemlerin, elden beyaz eşya piyasası düşüncesince değil bütün imalat sektörleri düşüncesince de acınma donör bulunduğunu tamlayan Kuseyri, "Beyaz eşyada istihsal maliyetinin yunak sac fiyatlarındaki yükselişe dair yerine yüzdelik 16’ya vasıl oranlarda artacağı hesaplanıyor. Bağımsız yanında araştırmadaki hesaplamalar temel alındığında, girdi maliyetlerindeki yüzdelik 16’lık yanında artış, beyaz eşya sektöründe kestirmece 750 milyon dolarlık dış satım yitirilmesine bozukluk olabilir. Konu ürünü girdi yerine üretimde kullanan başka imalat sektörlerinin kâffesi düşünüldüğünde, ihracattaki hep kayıpların 4,2-4,9 bilyon doların üstünde olabileceği kestirim ediliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye polat üreticilerinin 2021 senesinde Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 7’nci iri incelmemiş polat üreticisi pozisyonuna geldiğine dikkati çekici Semir Kuseyri, şunları söyledi:

"Rusya ve Ukrayna arasındaki harp ve Rusya’ya makbul yaptırımlar, Türk kökenli polat ürünlerine alakanın henüz da artmasına bozukluk oldu. Elbette bu müspet yanında gelişme. Öte yandan, devletimizde imal edilen 11,3 milyon titrem yunak sac üretiminin 2,8 milyon tonu ihraç ediliyor. İç pazarın gereksinimi ise 14 milyon ton. Türkiye’de düzlem polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında. Kullanıcı sektörlerin en ehemmiyetli tedbir kaynaklarından Rusya ve Ukrayna’da yaşanmakta bulunan gerginlik tedbir kaynaklarının da çabuk yanında biçimde çeşitlendirilmesini mecburi kıldı. Ticaret Bakanlığı’nın soruşturmasına engelleme bulunan ülkelerden tedbir edilen yunak saclar, yukarı nitelik sacların da üretimine girdi oluşturuyor. Bu ürünlere müteveccih damping önlemleri elden beyaz eşya piyasası düşüncesince değil üretiminde düzlem polat kullanan bütün imalat sektörleri düşüncesince yaratacağı beklenen enflasyonist ağırlık açısından ide verici."

"Türkiye dünyanın 2. iri istihsal üssü"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise sunumunda Türk beyaz eşya sahasının hayattaki pozisyonuna ve ekonomiye katkılarına değindi.

Sektörün 60 bin aracısız ve 600 bin de vasıtalı yerine istihdam oluşturduğu dile getiren Özkadı, başkaca Türkiye’nin dünyanın 2. iri istihsal üssü bulunduğunu ve evren beyaz eşya üretiminin yüzdelik 7’sini karşıladığını bildirdi.

Türkiye’nin mecburi yerine ithal etmiş bulunduğu yunak sacın tedbir kaynakları kendince ayrıntılı bilgiler de veren Özkadı, şunları kaydetti:

“Beyaz eşya üretiminde ağırlıklı yerine makbul dargın ve galvaniz saclar, yunak sacın arttırma işlemlerden geçmesi ile üretiliyor. 2021 senesinde iç pazarda tam oranda üretilmediği düşüncesince mecburi yerine ithal edilen yunak sacın yüzdelik 36’sı Rusya’dan, yüzdelik 22’si ise Ukrayna’dan tedbir edildi. İki diyar arasındaki harp zımnında bu ithalatın olanaksız bir duruma gelmesi fiyatlarda aşırı kaba yükselişlere bozukluk oldu. Geçen sene yüzdelik 50 küsurat eroin fiyatlarında yükseliş bitmeme ediyor. Metal tutarları bu sene hanuman ayından buyana yüzdelik 20’nin üstünde artım gösterdi. Termin süreleri ise 4 taban derece çıktı. Çin’in dünyanın en iri beyaz eşya üreticisi olmasını destekleyen en ehemmiyetli unsurlardan birisi ayrımsız sürede dünyanın en iri polat üreticisi olması. Özellikle arsıulusal dış satım pazarlarında Çin’e dirlik rakiplik edebilmemiz; istihsal kapasitemizi artırmamıza ve gerekseme mahsus değişik kalitelerdeki sacları, en kompetitif biçimde tedbir edebilmemize bağlı.”

Fatih Özkadı, dış satım karşılayıcı sektörlerin, girdi ithalatında bağış avantajlarından yararlanmasını sağlayıcı Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) ise düzlem polat düşüncesince tavsiye edilen ek bağış yüküne yanında hal olamayacağını laflarına ekledi.

Öte yandan, TÜRKBESD çeşidinden paylaşılan bilgilere göre, mart ayında Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı altı anne verim grubunda, yanında geçmiş senenin mart ayına nazaran yüzdelik 11 artım gösterdi. İhracat, eskiden çeyrekte ise nüsha bazında yüzdelik 6 yükselişle, 6,5 milyon adete ulaştı. Buna cevap iç satışlar senenin eskiden 3 ayında yüzdelik 9 geriledi. 6 anne üründe iç satı ve dış satım iktisap etmek neredeyse hep satışlar ise yanında geçmiş yıla gereğince yüzdelik 2 artışla 8 milyon 688 bin 496 nüsha oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ