USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Beyaz eşya sahası 2021’de ihracatını yüzdelik 18 artırdı

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "TÜRKBESD’e organ şirketler kendisine güzeşte yıla uyarınca yatırımlarımızı yüzdelik 30’un üstünde ortak miktarda artırmayı planlıyoruz." dedi.

Beyaz eşya sahası 2021’de ihracatını yüzdelik 18 artırdı
26-01-2022 13:10
İstanbul

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "TÜRKBESD’e uzuv şirketler şekilde güzeşte yıla layıkıyla yatırımlarımızı yüzdelik 30’un üstünde nezdinde miktarda artırmayı planlıyoruz. İhracatın öneminin tedricen arttığı nezdinde çağda sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar ise rakiplik gücümüzü arkalamak yerine önemlice ehemmiyet taşıyor." dedi.

TÜRKBESD, düzenlemiş olduğu online matbuat toplantısında bu sektörün 2021 senesinde almış olduğu neticeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin önde mevrut beyaz eşya ve ıvır zıvır ev aletleri şirketlerini (Arçelik, Arzum, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Miele, SEB, Silverline ve Vestel) asimilasyon fail TÜRKBESD’in verilerine göre, 2021’de 6 anne üründe beyaz eşya ihracatı nüsha bazında 2020’ye nazaran yüzdelik 18 çoğalma gösterdi. TÜRKBESD’e uzuv kuruluşların Türkiye satışlarının artışı nezdinde esbak yıla layıkıyla yüzdelik 9 olurken, bütün satışlardaki çoğalma yüzdelik 16 şekilde gerçekleşti. Üretimdeki çoğalma payı ise yüzdelik 17’ye ulaştı.

Toplantıda mütekellim TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "2021 senesinde beyaz eşya satışlarımız nezdinde esbak yıla layıkıyla yüzdelik 16 oranında artarak 34 milyon 407 bin 771 adete ulaştı. dışsatım adedimiz 25 milyon 927 bin 342 şekilde gerçekleşti. 2021 senesinde elde ettiğimiz bu sonuçlar, incelmemiş bap fiyatlarındaki çoğalma ve hazırlık sıkıntıları kabilinden olumsuzluklara rağmen, süreci güzel yönettiğimizi gösteriyor." sanarak konuştu.

- "İhracata müteveccih istihsal önleyen tesislerin doğalgaz ve canlılık kısıtlamalarından affedilmiş tutulması önemlice önemde"

Dinçer, 2021 senesinde esas girdilerinden plastikte, paslanmaz çelikte ve ambalajda maliyet artışının 2020 yılı ile kıyaslandığında TL bazında dü katın üstünde gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Lojistik maliyetlerimiz ise nezdinde yılda 4 kattan nezdinde tomar arttı. Global yonga krizi dolayısıyla canlılık komponentlere erişimin zorlaşmasıyla hazırlık maliyetlerinde ağırbaşlı artışlar yaşanıyor. Enerji tutarları da maliyetlerimizi zait nezdinde öteki faktör. Örneğin; Ocak 2022 bakımından elektrikte Ulusal Sanayi Tarifesi’ne yüzdelik 125 bindirim mevrut durumda. 2021 yılında, küsurat istihsal maliyetleri, yonga ve sektörümüzün en ehemmiyetli incelmemiş maddesi bulunan düz polat gerçekleştirme etmekte yaşanmış bulunan teessürat kabilinden zorluklara rağmen, çelimli AR-GE’miz ve taraf sanayimiz ile seçenek analizör imal ederek güzel neticeler aldık. Maliyet artışlarının yaşandığı nezdinde çağda ihracata müteveccih istihsal önleyen tesislerin doğalgaz ve canlılık kısıtlamalarından affedilmiş tutulması ise önemlice önemde, bu hususta bakanlıklarımızın desteklerini dileyiş ediyoruz." halinde konuştu.

"Yatırım oranımız yüzdelik 30’dan nezdinde tomar artacak"

Sektörün başta AR-GE ve uygulayım bilimi dalında ehemmiyetli yatırımlar yaptığını tabir fail Dinçer, "Türkiye’nin en nezdinde tomar patente cemaat sektörüyüz. 2022 yılının kavi geçeceği yönündeki öngörülere karşın umudumuzu koruyoruz. TÜRKBESD’e uzuv şirketler şekilde güzeşte yıla layıkıyla yatırımlarımızı yüzdelik 30’un üstünde nezdinde miktarda artırmayı planlıyoruz. 480 milyon dolara DOĞRU envestisman planlarımız arttırma istihsal tesisi, sığa artışı, otomobil parkı yenilenmesi, sayısal dönüşüme müteveccih teknolojik inovasyon, erke verimliliği, yeşil dönüşüme müteveccih verim dizaynı ve süreçlerini kapsıyor. dışsatım ivmemiz sonuç 5 yılda şimdi da kalık durumda. Yıllık dış satım hacmimiz 4,5 bilyon doları aştı. İhracatın öneminin tedricen arttığı nezdinde çağda sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar ise şişman ehemmiyet taşıyor. 2022’de de ihracatımızı artırmaya bitmeme edip, iç pazarda müşterilerimizin mütebeddil isteklerine cevap vererek güzel nezdinde sene geçirmeyi hedefliyoruz."değerlendirmesinde bulundu.

"Kişisel verilerin korunmasına bağlı mevzuat hususi sektörle beraberce şekillendirilmeli"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise Türkiye’nin beyaz eşyada efdal teknolojili istihsal merkezi durumuna getirilmesi hedefine dikkati çekerek bu mevzuda envestisman ihtiyaçlarının belirlenmesi, inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi, iş gücü dönüşümü ve türel madun binanın sağlanması icap ettiğini vurguladı.

Kuseyri, türel enfrastrüktür ile ilgilendiren olarak, "Ülkemizde şahsi verilerin korunmasına bağlı mevzuatın, Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile uyumunun sağlanması ve bu mevzunun gelecek günlerde nezdinde dış satım engeli oluşturmaması düşüncesince ilgilendiren amme kurumlarımız çeşidinden yürütülmekte bulunan icraat düşüncesince müteşekkiriz. Mevzuat uyumunun sağlanması ile beraberce AB gözetiminde GDPR ehliyetli devletler ortada toprak kabul etmek düşüncesince diplomatik istişarenin yürütülmesini ve sürecin hususi bu sektörün görüşleriyle beraberce şekillendirilmesini ehemmiyetli görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yassı çelikte gümrük vergisi politikası gözden geçirilmeli"

Toplantıda beyaz eşyanın anne getirisi bulunan düz polat temini ve vergilendirmesi mevzusuna da değinildi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, 2022 başı bakımından meydana getirilen organizasyon ile paslanmaz sac ürünlerinin gümrük vergileri yüzdelik 12’den 8’e düşürülmüş olsa da bu durumun sonuncu kullanıcı sektörlerin problemlerini karşılamakta çıtırbom kaldığını söyledi.

Yavuz, şunları söyledi:

“Ülkemizde daha yapılamayan ve geçtiğimiz senelerde gümrük vergisi uygulanmama sonucu gücenmiş ALUSI nitelik saclarda Gümrük Vergisi’nin yüzdelik 15’e çıkarılması rekabetçiliğimizi sonuç etap menfi etkileyecektir. Ülkemizde başta maksut kalitede akla yatkın hamam sacın ehliyetli kapasiteye cemaat olmaması sayesinde hem fiyatlar bununla ortak teslimat süreleri sonuç etap menfi etkilenmiştir. Arz-talep uyumsuzluğu ve evcil üretimin ihracata yönelmesi dolayısıyla az şimdi herhangi nezdinde çeyrek efdal değer artışları ile karşılaştık. Sektörün esas girdilerinden bulunan düz polat ürünlerinde gümrük vergisi politikasının baştan gözden geçirilmesi ve en azından arz/talep dengesi dosdoğru nezdinde seviyeye mevrut genişliğinde kaldırılması ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Elektrik fiyatlarındaki artışla erke doğurgan mamüllerin önemi şimdi da arttı"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise canlılık fiyatlarındaki artışa yer vererek erke doğurgan mamüllerin baş döndürücü şimdi ehemmiyetli duruma geldiğini vurguladı. Özkadı, “Elektrik fiyatlarında sonuç nezdinde aydaki artışlarla beraberce 4 yabanlık nezdinde ailenin maaş sayı farkı masrafı yüzdelik 75 arttı. Enerji doğurgan mamüllerin kullanması artırım sağlanmasına asistan olacaktır. Hanelerde efdal erke doğurgan ürünlere geçişin hızlandırılması düşüncesince tüketicinin desteklenmesi ve teşvikler sağlanması önemlidir. Enerji verimi efdal bulunan ürünlerde KDV, ÖTV muafiyeti getirilmesi, taksit sayısının artırılması ve erke sınıfı efdal mamüllerin satın alımında şimdi ceninisakıt faizli cesaret kullanması kabilinden destek sunar verilmesinin erke verimliliğin tedricen ehemmiyet kazanılmış olduğu bu zamanda sonuç etap hayır olacağını düşünüyoruz." sanarak konuştu.

AB’nin toy kompetitif gelişme stratejisi bulunan Yeşil Mutabakat kapsamındaki gelişmelere de yer veren Özkadı, mevzunun tutum dönüşümü düşüncesince okazyon şekilde görülmesi icap ettiğini belirterek “Bu doğrultuda karbon kuvvetsiz olma vizyonuyla totaliter nezdinde hava değişikliği ve toy nezdinde kalkınma politikası geliştirmeliyiz." dedi.

Özkadı, sonuç çağda AB’nin kuruluşların yeşil finansmana erişimleri düşüncesince önemlice olacak Taksonomi düzenlemesini onayladığını belirterek, "İlgili organizasyon hava değişikliği azaltımı ve ahenk hedeflerine ehemmiyetli seviyede katkıda mevcut faaliyetlerin transparan nezdinde biçimde değerlendirilmesini hedefleyen uran kriterler içeriyor. Bu bakımdan hava ve mahal kriterleri düşüncesince kemiksiz nezdinde sürdürülebilirlik ölçütü sunacak." halinde konuştu.

Paris Anlaşması’nın onaylanması sonrasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden Türkiye 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi, Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı çalışmalarının başlamasını şişman nezdinde kıvançla karşıladıklarını özetleyen Özkadı, İklim Şurası’nın da hava stratejilerimizin belirlenmesine ehemmiyetli ulama sağlayacağına inandıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ