USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar infaz esasları yönetmeliğinde değişiklik

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ferdî kredilerle bağlantılı sigortalar infaz esasları yönetmeliğinde başkalık yaptı.

Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar infaz esasları yönetmeliğinde değişiklik
29-12-2021 13:14
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) "Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Yönetmeliğin 4. maddesinin ortak numara fıkrasının (a) bendinde arazi düzlük "tutarından ortak numara derecede alacaklı" ibaresi "tutarı üstünde rüçhan doğruluk sahibi" adına değiştirilirken, Yönetmeliğin 4'üncü maddesinin ortak numara fıkrasına "Zorunlu sigorta", "Kalıcı data saklayıcısı" ve "Kurum"u tanımlayan bentler eklendi.

Yönetmeliğin ilişik fıkralarında arazi düzlük “Müsteşarlıkça” ibaresi “Kurumca”, “bilgi formunun” ibaresi “bilgilendirme metninin”, “elektronik ortamda yahut ilgilinin bilgelik formuna erişimini cins kılan benzer araçlarla” ibaresi “kalıcı data saklayıcısı kanalıyla yahut görüşmenin mıknatısi yahut sayısal ortamda pırtı dibine katılması kaydıyla davet cihazı merkezi yahut telefon aracılığıyla”, “Müsteşarlıkça belirleme edilir” ibaresi “ile yapılacak maada bilgilendirmelerin arasında ne bulunduğu Kurumca belirlenir”, “Müsteşarlık” ibaresi “Kurum” adına ve “bilgi formu” ibareleri “bilgilendirme metni” adına değiştirildi.

Değişiklikle, kredi kuruluşunun ara bulucu bulunduğu kredi bağlantılı sigortalarda, Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik kapsamında planlı bilgilendirme metinleri verilmeyeceği ve kredi kuruluşunun ara bulucu bulunmadığı poliçelerde Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik kapsamında prosedür kasılma edileceği belirlendi.

Ayrıca, sigorta sözleşmesinin akdi sonrasında; kredi kuruluşu kabilinden kredi kullanan insana ilişik sigorta sözleşmesine bağlı mevzuattan kaynaklı hakları dair poliçenin yürürlüğe girmesiyle senkronik adına çelimsiz ileti yahut SEDDK kabilinden belirlenecek yazışma araçları ile bilgelik verilecek. Bu omur mucibince yapılacak bilgilendirmelerin kökler ve esaslarını ise SEDDK belirleyecek.

Söz konusu yönetmeliğin 8. maddesinin üçüncü fıkrasında arazi düzlük “elektronik ortamda yahut ilgilinin erişimini cins kılan benzer araçlarla” ibaresi “kalıcı data saklayıcısı aracılığı ile” adına değiştirilirken, yönetmeliğin 11'inci maddesinin başlığı “Poliçe ibrazı, prim hesabı ve iadesi” adına belirlendi.

Yapılan değişiklikle, kredi kullananın; ihtiyacı, kredi ücreti ve süresiyle ahenkli ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu bulunan bambaşka ortak sigorta poliçesini, bulunan poliçenin yahut iştirak sertifikasının baş tarihinden itibaren 1 ay süresince kredi kuruluşuna ibraz etmesi durumunda; bulunan poliçe yahut iştirak sertifikası, baş tarihinden itibaren bozma edilecek ve ödenen primler ibraz tarihinden itibaren 5 çalışma haset süresince akıcı adına reddetme edilecek.

Aynı koşulların sağlanması kaydıyla ahir tarihlerde yapılacak bozma taleplerinde devir esası üstünden prim iadesi yapılarak yahut infirak kıymeti ödenerek poliçe sonlandırılırken, ödemeler ayrımsız müddet süresince yapılacak.

Kredi kullananın açıkça talebi olmadan kredi ile ilişik sigorta yaptırılamayacak

Yönetmelikte meydana getirilen değişikliklere göre, kredi kullananın kayıtlı yahut sürekli data saklayıcısı kanalıyla açıkça talebi olmadan kredi ile ilişik sigorta yaptırılamazken, kredi kullananın sigorta şirketini seçilmiş hakkı sınırlandırılamayacak.

Krediyle bağlantılı sigortalarda; kredi kullananın sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı, kredi ücreti ve süresiyle ahenkli ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu bulunan sigorta poliçesi kredi kuruluşu kabilinden benimseme yapılmak mecburiyetinde olacak. Sigorta sözleşmesine yahut kredi sözleşmesine sigortanın makul ortak sigorta şirketine yaptırılmasına bağlı konan herhangi ortak muhtelif kondisyon batıl olacak.

Sağlık beyanı katılması durumunda, sigorta firması kabilinden poliçe vadesinden doğmak gibi 1 ay süresince kredi kullananın keyif niteliğine bağlı adına ön tetkik yapılabilecek. Bu fıkrada tamlanan müddet zarfında, keyif niteliğine bağlı ön tetkik yapılmaması yahut 6102 önemli Kanunun bildirme yükümlüğüne bağlı hükümleri doğrultusunda sözleşmeden cayılmaması durumunda, sigorta firması sözleşmenin yapılması esnasındaki bildirme yükümlülüğünün isteyerek ortak halde ihlal edildiğini gelecek süremeyecek. Bu husus kapsamında yapılacak incelemeye bağlı kökler ve esaslar SEDDK'ca belirlenecek.

Sağlık verisine ulaşılamaması durumunda, keyif vaziyeti üzerine ön tetkik yapılamayacağından, sigorta şirketinin ön tetkik kapsamındaki mesuliyeti doğmayacak. Kredi kullanan, sigorta sözleşmesini sona erdirmek düşüncesince sözleşmenin kasılma edilmesini sağlayıcı yöntemden elan ciddi şerait içeren ortak formül görmek mecburiyetinde bırakılamayacak.

"Hakların kullanımı" başlığı değiştirildi

Yönetmeliğin, "Hakların kullanımı" başlığında ise şu tebeddülat yapıldı:

"Dain-i mürtehin bulunan sigorta poliçelerine yönelik; kayıtım ve iştira talepleri dain-i mürtehinin herhangi ortak defasında, tercihine gereğince kayıtlı adına yahut sürekli data saklayıcısı vasıtası ile bilgilendirildiği haset izleyen beşinci iş gününün böylelikle son doğurur. Birinci fıkraya bağlı işlemlerde bu Yönetmeliğin 11'inci maddesi, 6102 önemli Kanunun ilişik maddeleri ve mecburi sigortaların sonlandırılmasına bağlı ahkâm ile sigortacılık mevzuatında arazi düzlük hususi tensikat saklıdır. Bu düzenlemelerde hâkimiyet namevcut durumlarda 22/11/2001 günlü ve 4721 önemli Türk Medeni Kanunu'nun ilişik hükümleri dikkate alınır. Bu maddenin uygulanmasına bağlı kökler ve esaslar kurumca belirlenir."

Söz konusu yönetmeliğin, 2. maddesi ile değiştirilen 7. maddenin yedinci fıkrası ve 5. maddesi ile dahil bulunan 13. maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları 1 Nisan 2022'de, maada hükümleri ise 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.

Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ