USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BIST 30 şirketlerinin hava değişikliğiyle uğraş karnesi eneze çıktı

İklim İçin 350 Derneği ve SEFİA eş tutanağına göre, BIST 30'daki bankacılık harici 25 şirketten hoppadak 6'sının kemiksiz el değmemiş sürüm düşüncesince amaç zamanı bulunurken, 25 firmanın yüzdelik 92'si çevresel ve toplumsal anlamda ağır risklerle huzur karşıya bulu

BIST 30 şirketlerinin hava değişikliğiyle uğraş karnesi eneze çıktı
20-12-2022 10:09
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul'da prosedür gören, miktar ve çevre kıymeti en erdemli 30 firmanın oluşturduğu BIST 30'daki bankacılık harici 25 firmanın elden hoppadak hiçbirinin hava değişikliğiyle uğraş düşüncesince ehliyetli güç göstermediği ve yalnızca 6 firmanın kupkuru el değmemiş çıkarma düşüncesince amaç zamanı bulunmuş olduğu belirleme edildi.

İklim İçin 350 Derneği ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), BIST 30'daki firmaların hava değişikliğine yaklaşımını, müstehase mahrukat varlıkları ve yatırımları, bembeyaz erke yatırımları, kupkuru sıfır, karbon kadem izi ve karbon etkisiz düşüncesince amaç belirlenmesi, çevresel, içtimai ve yönetişimsel (ESG) uygulamaları ve benzeşim öbür derecelendirmeler iktisap etmek az daha 5 kriterde değerlendirdi.

"İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırması: BIST 30 Firmalarının Görünümü" başlıklı tutanağa göre, incelenen 25 şirketten yalnızca Arçelik, Sabancı Holding, ASELSAN, Vestel, Şişecam ve Pegasus'un kupkuru el değmemiş çıkarma düşüncesince amaç zamanı bulunuyor. Bu şirketler, belli birlikte tarihte erke verimliliği, elektriklendirme ve yenilenebilir erke kaynaklarını giymek kadar seçeneklerle emisyonlarını kupkuru el değmemiş seviyesine indirmeyi hedefliyor.

Yine bahis konusu 25 iştirak ortada Arçelik, THY, Ford Otomotiv, Sasa Polyester, ASELSAN, Turkcell, Tekfen, Tofaş, TÜPRAŞ, Pegasus ve Koç Holding iktisap etmek az daha 11'inin karbon etkisiz seviyeye iktiran etmek düşüncesince amaç zamanı bulunuyor. Bu şirketler, karbon etkisiz hedefleriyle faktör oldukları mecmu emisyonlarını çevreci yatırımlarıyla telafi ettikleri emisyonla dengelemeyi hedefliyor.

Şirketlerin yüzdelik 92'si çevresel ve içtimai manada ise ağır risklerle dirlik karşıya bulunuyor. Bu firmalar ortada demir-çelik sektöründen Erdemir ve Kardemir, basma sektöründen Gübretaş ve Hektaş, Avrupa Birliği'nin (AB) Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması'ndan aracısız etkilenebilecek firmalar şekilde öne çıkıyor. Söz konusu şirketlerin, istihsal süreçlerini baştan düzenleyerek emisyonlarında ağır birlikte azalmaya gitmemeleri biçiminde mekanizmadan ağır anlamda negatif etkilenmeleri bekleniyor.

BIST 30 içerisindeki Koç Holding, Sabancı Holding ve Tekfen Holding'in de çimento ve müstehase mahrukat bazlı erke sektörlerinde toprak meydan kol şirketleri ile dair ortaklıkları ve iştirakleri eliyle mekanizmadan endirekt etkilenebileceği öngörülüyor.

Enerji odaklı hesaplı dönüşüm, firmaların finansal yapılarını etkileyecek

İklim düşüncesince 350 Derneği Türkiye Koordinatörü Efe Baysal, tutanağa dair değerlendirmesinde, Türkiye'nin Paris Anlaşması'na yan şekilde 2053 düşüncesince kupkuru el değmemiş emisyona anlayış hedefini duyuru ettiğini anımsattı.

Türkiye'nin bu hedefini yakalayabilmesi düşüncesince aceleci birlikte çıkarma azaltım patikası izlemesi icap ettiğini tamlayan Baysal, "Türkiye'nin en iri şirketlerinin bu patikanın aşırı uzağında ilerlediğini gitmek üzücü. Raporumuz, hava değişikliğiyle asıl anlamda uğraş düşüncesince kamunun yanında hususi bu sahanın de çabucak üstüne sakıt sorumlulukları hesabına getirmesi icap ettiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

SEFİA Finansal Araştırmalar Direktörü İbrahim Çiftçi ise millî çıkarma tecim sisteminin yaşama geçmesiyle Türkiye'de bazısı firmaların istihsal süreçlerinde faktör oldukları karbondan maddesel şekilde mesul olacağını dile getirdi.

Ancak bundan da önceki AB kabilinden elhak karbon vergisiyle tanıştırılarak değer rekabetçiliğinde çarpış alacağını aktaran Çiftçi, şunları kaydetti:

"Bu risklerin yanında çecik açıkça firmaların başına gelebilecek birlikte öbür iri zılgıt ise toptan kaynak dümen şirketlerinin aşırı geçenlerde envestisman kararlarında bu dönüşümü önceliklendireceği beklentisi. Uluslararası finansmana erişimde başağrısı canlı yahut erdemli oranlarla borçlanan şirketlerin, bu yatırımcıların radarından çıkması Borsa İstanbul ve şehir ekonomisi hesabına ağır birlikte tehdit. Öte yandan, dönüşümle akıllıca konuş kabul etmek ise bu firmalar düşüncesince birlikte fırsat. Şirketlerin bu erke odaklı hesaplı dönüşüme ne çabucak uyarlanmış olabileceği gelecek zamanlarda finansal yapıları üstünde sansasyonel olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ