USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitkisel istihsal desteklerinden 2021 istihsal yılı düşüncesince intifa koşulları belirlendi

Çiftçilere, 2021 istihsal yılı ortamında tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'de mukayyet tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak süt ve basma desteği ödemesi yapılacak.

Bitkisel istihsal desteklerinden 2021 istihsal yılı düşüncesince intifa koşulları belirlendi
08-12-2021 11:36
Ankara

Tarımsal destek sunar kapsamında bu sene yapılacak ödemelere bağlı koşullar anlaşılan oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığının, "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ, 2021 senesinde yapılacak bombus arısı kullanım, fındık düzlük bazlı gelir, anadan görme zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu, güzel tarım uygulamaları, sert organik-organomineral gübre, ıvır zıvır karı işletmesi, motorin ve gübre, örgensel tarım, sertifikalı dikme ile fide ve ölçün dikme kullanım, sertifikalı dikme üretim, sertifikalı ekecek kullanım, Türkiye tarım havzaları istihsal ve destekleme modeline layıkıyla ayırt ödemesi, olta bitkileri ve sertifikalı ekecek istihsal destekleri uygulamalarında fariza ilişki kasıntı ve firmaların belirlenmesi, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine bağlı kökler ve esasları kapsıyor.

Buna göre, istihsal yılı ortamında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yahut Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne (ÖKS) mukayyet ve desteklemelerden müstefit gelişmek talip çiftçiler ile istihsal yılı ortamında ÇKS yahut ÖKS'de mukayyet bulunan ve desteklemelerden müstefit gelişmek isteyenler, sertifikalı ekecek kullanma desteği düşüncesince 19 Ekim 2020, sertifikalı dikme ile fide ve ölçün dikme kullanma desteği düşüncesince 21 Nisan 2021, öbür desteklemeler düşüncesince bugünden itibaren ÇKS ve ÖKS'ye eşya oldukları il/ilçe müdürlüklerine bizzat yahut kanuncu temsilcileri kanalıyla başvuracak.

Bakanlıkça altyapının makul duruma getirilmesi ve mezuniyet verilmesi yerinde çiftçiler başvurularını e-Devlet kapısı üstünden de yapabilecek. 2021 istihsal yılında, ÇKS'ye eşya yaptıran çiftçiler motorin ve basma desteği ve sert organik-organomineral basma desteğine, ÇKS ve Fındık Kayıt Sistemi'ne (FKS) mukayyet çiftçiler ise fındık düzlük bazlı dirimsel desteğine başvurmuş sayılacak.

Başvuru eden çiftçilerin, özlük, arsa ve mahsul bilgilerinde ayrım olması biçiminde ÇKS, ÖKS ve FKS'deki bilgilerini güncellemeleri gerekecek.

Mazot ve basma desteği

Çiftçilere, 2021 istihsal yılı ortamında tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'de mukayyet tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak motorin ve basma desteği ödemesi yapılacak.

Türkiye tarım havzaları istihsal ve destekleme modeli kapsamında desteklenen mendil ayçiçeği, kütlü pamuk, soya, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, mobilyasız fasulye, mercimek, nohut, gözyaşı çay, fındık, zeytin, olta bitkileri, kumpir ve mobilyasız soğan ürünlerinin haricinde küsurat öbür eksiksiz ürünlere, "diğer ürünler" kategorisinde tamlanan oranda motorin ve basma desteği ödenecek.

Türkiye tarım havzaları istihsal ve destekleme modeli kapsamında desteklenen ürünlerin, tamlanan havzalar haricinde yetiştirilmesi yerinde motorin ve basma desteği ödemesi yapılmayacak. 2021 istihsal senesinde motorin ve basma desteğinden istifade etmek istemeyen ÇKS'de mukayyet bulunan çiftçiler, taleplerini il/ilçe müdürlüklerine 31 Aralık'a denli nominal şekilde bildirecekler.

Bir istihsal senesinde bire müşterek arsa üstünde ansızın müşterek tomar istihsal yapılması durumunda, elden müşterek istihsal düşüncesince ifa yapılacak.

Fark ödemesi desteğine esasi ürünleri üreten çiftçiler, 2021 istihsal yılına müteallik ÇKS kayıtlarını dane zeytin ve zeytinyağı ayırt ödemesi desteği aut yardıma editör ürüne bağlı hasat devri öncesinde yaptırmış olmaları yerinde destekten yararlanacaklar.

Alım satım, mahsul işleme, değerlendirme, ambarlama işlemlerinin belirlenen kökler ve esaslara makul gerçekleşmesi koşuluyla, 2021 senesinde ayırt ödemesi desteğine esasi ürünleri üretenler çiftçiler ile mezun tohumculuk kuruluşu ile kontratlı istihsal eden çiftçiler ayırt ödemesi desteği alabilecekler.

Yeraltı sularının ehliyetsiz ölçüde ve su kısıtı bulunduğunun Bakanlıkça belirleme edilmiş olduğu havzalarda, 2021 istihsal senesinde ekilen nohut ve yasmık ürünlerine yüzdelik 50 arttırma destek ödemesi yapılacak. Damlama sulamayla sulanan alanlar aut dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

Desteklemeye editör ürüne müteveccih borsa altyapısı bulunan il ve ilçelerde borsa tescil beyannamesi ibrazı istenecek. Desteğe madde mahsul düşüncesince Dijital Tarım Pazarı'nda anlaşma kaydı bulunan çiftçilerden borsa tescil beyannamesi istenmeyecek.

Katı organik-organomineral basma desteği

Bakanlıktan tescil belgeli bulunan sert organik-organomineral ürünler, sert örgensel tarla aranjör ürünler ile istila basma ve mayalanma kararı elde edilmiş örgensel gübreler destekleme kapsamında olacak.

Katı organik-organomineral basma desteğinden istifade etmek istemeyen çiftçiler, taleplerini 31 Aralık'a denli il/ilçe müdürlüklerine nominal şekilde bildirecekler.

ÇKS'ye mukayyet ve tarımsal çalışkanlık meydana getirilen düzlük toplamı 5 dekar yahut altında olan, gözyaşı çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta yahut destar altı ünitelerinde meyve, sebze, cıcık bitkisiyle tıbbi ve hoş kokulu nebat yetiştiriciliği eden hak ad çiftçilere, 2021 istihsal senesinde ıvır zıvır karı işletmesi desteği ödemesi yapılacak.

Örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, cıcık bitkisiyle tıbbi ve hoş kokulu nebat yetiştiriciliği eden çiftçilerin ÖKS'ye mukayyet olmaları gerekecek.

"Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" doğrultusunda örgensel tarım yapan, 2021'de hasadı gerçekleştirmiş, ürettiği ürüne şehadetname müdevven çiftçiler, örgensel tarım desteğine başvurabilecekler.

Kategoriler gibi mukannen başlı ürünlerde, mezun kuruluşlarca 2021 istihsal senesinde ferdî yahut kadro sertifikasyonu seçeneğine layıkıyla müdevven güzel tarım uygulamaları sertifikasına eş olanlar güzel tarım uygulamaları desteğinden yararlandırılacaklar.

Yem bitkileri desteği

Bakanlıkça bombus arısı istihsal izni mevdu işletmelerden yahut bu işletmelerin bayilerinden, o yıla alakadar istihsal sezonu süresince bombus arı kolonisi satın alarak kullananlara, sömürge başına destekleme ödemesi yapılacak.

Belirtilen havzalarda, 2019'da olta bitkileri desteğine esasi ürünleri üreten çiftçiler bu kapsamda desteklenecek. Bu havzalarda sertifikalı ekecek kullanarak ekim/dikim eden çiftçiler, ÇKS'ye mukayyet tarım parsellerinde kontratlı şekilde tohumluk üretmiş ve sertifikalandırmış olanlar, diyar ortamında üretilip sertifikalandırılan ve satışı gerçekleşen sertifikalı sınıfında aşılı ve aşısız dikme üretenler, bu faaliyetleri nedeniyle desteklerden yararlandırılacaklar.

Belirtilen havzalarda, 2021 senesinde olta bitkileri desteğine esasi ürünleri üreten çiftçiler destekten yararlanabilecekler.

Destekleme kapsamında değerlendirilecek olta bitkileri mecmu ekiliş piyasası minimum 10 dekar olacak.

Aynı sene ortamında bire müşterek parsele tek salname olta bitkisi ekilip, hasattan sonraları aşırı salname olta bitkisi ekildiği ve hasat edilmiş olduğu takdirde, herhangi müşterek dü ekiliş de destekleme ödemelerinden faydalanacak.

Geleneksel zeytin bahçesi piyasasının minimum 5'te 1'inde gerekseme mahsus ağaçlarda gençleştirme budaması yapacağını belirleme ettiren ve 30 Nisan 2022'ye denli bunu oluşturan çiftçilere budanan düzlük üstünden destekleme ödemesi yapılacak.

"2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar" eki listede arsa düzlük havzalarda, ruhsatlı fındık sahalarında fındık üretimi eden ÇKS ve FKS'ye mukayyet çiftçilere FKS'de mukayyet ruhsatlı fındık piyasası büyüklüğü dikkate alınarak fındık düzlük bazlı dirimsel desteği ödemesi gerçekleştirilecek.

2021 istihsal senesinde destekleme uygulamalarında bilgileri sunulan eşya sistemlerinde mukayyet olmayanlar, destekleme ödemelerinden faydalanamayacaklar.

Destekleme ödemeleri düşüncesince mukteza finansman, "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar"da tamlanan esaslar çerçevesinde Bakanlık tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak.

Ödemeler, Ziraat Bankasının alakadar şubelerinde henüz önceki çiftçiler hesabına oluşturulan yahut açılacak bulunan hesaplara yapılacak.

Tebliğ, 1 Ocak 2021 tarihinden uygulanan kazanmak kıl payı yürürlüğe girdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ