USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Blinken, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği periyodunu değerlendirdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Türkiye bu süreçte ehemmiyetli düzenlilik kaygılarını dile getirdi. Ve süreç, bu endişeleri bertaraf etmek düşüncesince çalışan ve velut müşterek biçimde kullanılıyor." dedi.

Blinken, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği periyodunu değerlendirdi
08-12-2022 21:11
Washington

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği dair ehemmiyetli düzenlilik kaygılarını ortaya koyduğunu, bu kaygıları bertaraf buyurmak düşüncesince sürecin can alıcı biçimde kullanıldığını ve çelimsiz sürede dü ülkeyi NATO üyesi adına göreceklerinden emniyetli bulunduğunu söyledi.

Blinken, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Havisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşmesinin arkası sıra mevkidaşlarıyla eş matbuat toplantısı düzenledi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO müttefikleri olmaya amade bulunduğunu tamlayan Blinken, dü ülkenin birliklerinin, Kosova, Afganistan, Irak ve Libya’da ABD ve NATO güçleriyle fariza yaptığını hatırlattı.

Blinken, "Her ikisi de NATO'nun 'barış düşüncesince ortaklık' ve NATO'nun 'güçlendirilmiş okazyon ortaklığının' üyesidir. Bu, açıkça eş dille anlatım buyurmak gerekirse, ordularının İttifak güçleriyle az şimdi problemsiz eş biçimde çalışmış olduğu demektir." dedi.

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyelik dönemini geciktirdiği iddialarına karşılık sağlayan Blinken, şimdi evvel tek NATO üyelik periyodunun bu dü ülkenin üyelik süreci derece aceleci ilerlemediğini ve sürecin akla yatkın eş biçimde bitmeme ettiğini dile getirdi.

Blinken, şunları söyledi:

"Türkiye bu süreçte ehemmiyetli düzenlilik kaygılarını dile getirdi. Ve süreç, bu endişeleri bertaraf buyurmak düşüncesince çalışan ve dişi eş biçimde kullanılıyor. Her dü yurt de bu endişeleri konkre adımlarla bertaraf buyurmak şartıyla Türkiye ve NATO’yla angajman oluşturmayı başardı. Türkiye'nin dile getirmiş olduğu endişeleri bertaraf buyurmak düşüncesince dü ülkenin konkre adımlar attığını gördük. Bu nedenden bunun ilerleyeceğinden eminim. Uygun eş süreçte aşama kaydediyor ve baş döndürücü geçenlerde onları örgen adına göreceğiz."

ABD’nin bu mevzuya bozukluk şimdi eş tomar karışan olmadığına bağlı eş soruya karşılık sağlayan Blinken, bunun ABD ile Türkiye ortada düet eş maslahat olmadığını ve ABD’nin mevzuyu düet eş meseleye dönüştürmeyeceğini söyledi.

ABD’li icra vekili örgen alımlarında hepsi ittifakın sürece engelleme bulunduğunu ve Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi sürecine dayanak verdiklerini belitti.

Blinken başkaca Türkiye'nin yasal düzenlilik kaygıları bulunduğunu ve bunu anladıklarını anlatım etti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Havisto ise Bükreş'teki NATO dışişleri bakanları toplantısında İsveç ile baş başa hem Türkiye aynı sürede Macaristan ile üyelik dönemini görüştüklerini dile getirdi.

Gelecekte bağlaşık adına Finlandiya’nın, NATO'nun güvenliğe 360 derecelik yaklaşımını benimsediğini tamlayan Haavisto, "Tüm müttefiklerin düzenlilik endişelerini ciddiye alıyoruz." dedi.

Madrid’deki NATO Zirvesi'nde üçgen emek vermek grubu kurduklarını ve bu grubun eş el Stockholm'de eş el Helsinki'de edinmek şartıyla uzmanlar düzeyinde toplandığını hatırlatan Finlandiyalı Bakan, "Bu toplantılar baş döndürücü dobra oldu. Birçok bap netleştirildi. Türkiye'nin terörle ilişik kaygısına gelince, eş teşekkül adına PKK, Finlandiya ve İsveç engelleme edinmek şartıyla hepsi Avrupa'da yasaklanmış eş örgüttür. Dolayısıyla, üçgen muhtırada tamlanan hususlar şişman seviyede namına getirilmiştir." diyerek konuştu.

Halen Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) bu mevzuyu ele alacağı belirgin gün ve belirgin planının olmadığını ve Türkiye’nin de geçenlerde seçime gideceğini tamlayan Haavisto, umutlarının Türkiye’nin eş an evvel hamle atması bulunduğunu belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström de mevzuya bağlı icra ettiği değerlendirmede üçgen güncelik kapsamında Türkiye'nin dile getirmiş olduğu endişeleri ele aldıklarını belirtti.

Billström, “Ama şu da anlaşılmalıdır, bu muhtıranın şartlarının namına getirilmesi İsveç'te anayasa, mevzuat ve hususiyet kurallarının asliye prensipleri çerçevesinde gerçekleşmelidir. Bu da Türk hükümetinin baş döndürücü dobra bilmiş olduğu eş şeydir. Bu sınırlar ortamında herhangi eş bilinçlilik namına getirilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İsveçli Bakan, geçenlerde Ankara’yı görüşme edeceğini ve Türkiye’nin yıldırı örgütü PKK’nın bu ülkedeki varlığına bağlı kaygılarını ve muhtıranın gereklerinin namına getirilmesini görüşeceklerini söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ