USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Blinken, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasını gündeme getirdi

Blinken, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasını gündeme getirdi
01-03-2022 21:06
Washington DC

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden çıkarılması icap ettiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumuna eklenmiş olan Blinken, konuşmasında Rusya’ya yüklendi.

Blinken, Rusya’nın hasbi ve nahak yere yere Ukrayna’ya harp açarak arsıulusal hukuku ihlal ettiğini, arsıulusal sulh ve güvenliğin esas ilkelerini hiçe saydığını ve birlikte insanca krize hastalık bulunduğunu belirtti.

Rus saldırılarının okulları, hastaneleri, konutları gaye aldığına ayraç fail Blinken, "Ukrayna genelinde milyonlarca kişiye içmece suyu, donarak ölmemeleri düşüncesince doğal kavara ve canlılık sağlayıcı nazik altyapıları bulunmayan ediyorlar. Sivil otobüsler, otomobiller ve ayrıca ambulanslar bombalandı. Rusya bunu gelişigüzel gündüz Ukrayna genelinde yapıyor." niteleyerek konuştu.

ABD’li bakan, saldırılarda onlarca sivilin öldürüldüğünü, yüzlerce sivilin de yaralandığını, sağlıksız milyondan çok insanoğlunun ülkeyi bırakma buyurmak mecburiyetinde kaldığını hatırlattı. Blinken, şöyleki bitmeme etti:

"Başkan Putin, Ukrayna'nın demokratik kendisine seçme hükümetini devirme hedefinde değerli olursa, insanoğlu hakları ve insanca krizler henüz da kötüleşecek. Rusya'nın Kırım işgalindeki yargısız infazlarına, faili meçhullerine, işkencelerine, tadı gözaltılarına, budunsal ve dini azınlıklara müteveccih zulümlerine ve muhalifleri zalimcesine bastırmasına bakın."

Konseyin insanoğlu hakları ihlallerini bloke buyurmak düşüncesince kurulduğuna yer veren Blinken "Korkunç insanoğlu hakları ihlalleri gerçekleştirerek, şişman insanca acılara hastalık kendisine bambaşka birlikte BM örgen devletini karışma etmeye etkin birlikte BM örgen devletinin bu Konsey'de kalmasına müsaade verilip verilmeyeceği sorulması müstelzim uygun birlikte sorudur." ifadelerini kullandı.

Blinken, kurul üyelerine de seslenerek birlikte tarafın kesin sorumluluğunu krizin hepsi taraflarına mülk edecek açıklamaların hata bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın nice ülkesinde de insanoğlu hakları ihlalleri bulunduğunu tamlayan Blinken, Çin’in Uygurlara müteveccih uygulamalarına da değindi.

Blinken, "Çin'de hükümet, Sincan'da ağırlıklı kendisine Müslüman Uygurlara ve öbür ekalliyet gruplarına huzur genosit ve insanlığa huzur töhmet işlemeye bitmeme ediyor ve (BM İnsan Hakları) Yüksek Komiser'i oradaki durumla ilgilendiren raporunu tehirsiz yayınlamaya çağırıyoruz." niteleyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ