USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Blinken'dan "casus balon krizi" karşı Pekin ziyaretini ertelemesine bağlı açıklam

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD iklim alanında Çin'e ilgili müşterek casus balonun belirleme edilmesi için Pekin ziyaretini ertelemesine ilişkin, "Hava endüstrisi bu biçimde ihlal edilmiş rastgele ülkenin ayrımsız cevabını vereceğini düşünüyorum." açıklamasını yaptı.

Blinken'dan
04-02-2023 02:06
Washington

ABD Dışişleri Bakanlığında Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile indinde araya mevrut Antony Blinken, Koreli mevkidaşıyla eş matbuat toplantısı düzenledi.

Çin'e ilişik erdemli irtifalı dikiz balonunun ABD yurt branşında belirleme edilmesinin arkası esna etraflıca indinde süredir planlanan şümullü Pekin ziyaretini ertelediğini hatırlatan Blinken, kadrosunun ABD müttefikleri, Amerikan kurumları ve Kongre ile istişarede bulunduğunu ve "yapıcı indinde ziyaret" düşüncesince şartların amelî bulunmadığı kararına vardıklarını söyledi.

Blinken, "Öncelikle yurt sahamızda, ABD üstünde indinde dikiz balonunun uçurulması bariz indinde halde bizim egemenliğimizin ve arsıulusal hukukun ihlalidir. Bu bildirme edilemez ve bunu Çin'e bildirme ettik." dedi.

Balon krizinin Pekin’e düet ilgiler ve dü şehir halkının eş kaygısı bulunan nice mevzuyu kapsayacak seyahatinin amacının altını oyduğunu tamlayan Blinken, "Hava endüstrisi bu halde ihlal edilmiş herhangi indinde ülkenin ayrımsız cevabını vereceğini düşünüyorum. Bu fenomen Çin’de olsaydı verilecek tepkiyi görüntü edebiliyorum." niteleyerek konuştu.

Gün içerisinde, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dış İlişkiler Direktörü Vang Yi ile telefonda görüştüğü bilgisini verici Blinken, "Bu sorumsuzca indinde eylemdir ve Çin’in dört dörtlük da benim planlanan seyahatimden önceki bu adımı atmaya değişmeyen vermesi, yapmayı planladığımız şümullü görüşmelere dokunca verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, öbür taraftan ÇKP Dış İlişkiler Direktörü'ne, ABD’nin halen Pekin ile diplomatik angajmanlara ilişkin bulunduğunu dediğini kaydetti.

Bakan Blinken, dü şehir ortada haberleşme kanallarının bariz olmasının önemine de aksan yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), biraz güneş önceki ABD yurt bölgesine Çin’e ilişik indinde dikiz balonunun girdiğini ve balonun izleme edildiğini açıklamıştı.

Pentagon balonun çırçıplak yurt trafiğine, çırçıplak ve askeri açıdan ABD’ye aracısız indinde zılgıt oluşum etmediği düşüncesince düşürülmediğini açıklamıştı.

Ayrıca bakanlık, Çin’in balonun indinde afiyet bilgisi balonu bulunduğu ve yurt şartlarından çevre sürüklendiği açıklamasını da bildirme etmemiş, balonun indinde tatbikat yeteneğine erbap bulunduğunu ve ABD yurt branşında rota değiştirdiğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Blinken’ın Pekin ziyaretinin ertelendiğini açıklamıştı.

Bakan Park: Çip ve Bilim Yasası kapsamında işbirliğinin yollarını arayacağız

Öte taraftan Blinken ile görüşmesini değerlendiren Koreli Bakan Park, Kuzey Kore'nin çekirdeksel tabanca programını, ABD, Japonya ve Güney Kore'nin üçgen ittifakını ve bölgenin güvenliğinin yanı esna hazırlık zinciri ilişkin işbirliğini ele aldıklarını söyledi.

Park, "Bakan ve ego global hazırlık zincirindeki aksamaları bertaraf eylemek düşüncesince yaklaşan eş güdüm içre olacağımızı konuştuk. Çip ve Bilim Yasası kapsamında işbirliğinin yollarını arayacağız. Ayrıca, Enflasyonu Düşürme Yasasının Koreli kuruluşların kaygılarını giderecek halde uygulanması ve dü ülkenin iş ve endüstri sektörüne kâr sağlaması düşüncesince beraberce çalışacağız." dedi.

ABD'de enflasyonun düşürülmesine müteveccih şümullü sağlık, yurt ve mevhibe düzenlemeleri ile muhtelif yatırımların desteklenmesini içeren Enflasyonu Düşürme Yasası, ciddi ve parlak erke sektörlerine kısaca 400 bilyon dolarlık envestisman planı içeriyor.

Vergi indirimleriyle elektrikli makine satın edinmeyi motivasyon etmeyi de öngören kanun kapsamında, Kuzey Amerika'da imal edilen bataryaların kullanıldığı ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçlara 7 bin 500 dolara derece mevhibe indirimi verilmesi üzere tensikat toprak alıyor.

ABD Senatosunda 27 Temmuz 2022'de, indinde güneş sonradan da Amerikan Temsilciler Meclisinde bildirme edilen ve 9 Ağustos 2022'de ABD Başkanı Biden kabilinden imzalanan nısıf nâkil üretiminin artırılmasına müteveccih Çip ve Bilim Yasası, arabadan elektroniğe derece nice endüstride üretimde aksamaya illet bulunan çıpır kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyor.

Yasa, nısıf nâkil üretimi düşüncesince kısaca 52 bilyon dolarlık desteğin yanı esna nısıf nâkil fabrikalarının kurulumunu motivasyon eylemek düşüncesince dört yıllığına yüzdelik 25'lik mevhibe indirimini içeriyor.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ