USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Karadeniz Tahıl Girişimi global besin güvenliğini ilerletti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi, Türkiye ve BM'nin yardımıyla Ukrayna ve Rusya'nın global besin güvenliğini ilerletme olasılığını ortaya koydu." dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres: Karadeniz Tahıl Girişimi global besin güvenliğini ilerletti
23-02-2023 00:09
New York

Guterres, Rusya-Ukrayna mücadelesi birlikte numara yılına yaklaşırken planlı BM Genel Kurulu hususi Acil Ukrayna Oturumu'nda konuştu.

Uluslararası ahbaplık ve BM Şartı'nı ihlal fail saldırının Ukrayna ötesinde de tesirleri olduğuna ayraç fail Guterres, "İlk günden de dediğim gibi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı baş döndürücü cepheli sistemimizin asliye taşlarını ve değerlerini sınıyor." sanarak konuştu.

BM Şartı'na layıkıyla hepsi üyelerin birlikte bambaşka devletin arazi bütünlüğüne veya politik istiklaline huzur çelim istimal tehdidine veya çelim kullanılmasına başvurmaktan kaçınması icap ettiğini anımsatan Guterres, BM'nin tutumunun baş döndürücü açık olduğunu, ünlü sınırları içinde Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı, donanması ve arazi bütünlüğüne dair olduklarını tabir etti.

Tahıl koridoru düşüncesince imzalar atıldıTürkiye tahıl koridoru anlaşmasında uygulamanın da kalbi oluyor

Karadeniz Tahıl Girişimi

Guterres, Ukrayna halkının kestirmece yüzdelik 40'ının insanca desteğe eksikli bulunduğunu ve asliye altyapıların amaç alındığını kaydetti.

BM'nin iane iletmek düşüncesince nice değişik girişimi bulunduğunu ve güzeşte hafta Ukrayna düşüncesince 5,6 bilyon dolarlık birlikte iane çağrısı başlattığını anımsatan Guterres, unsur ülkelerden "tam destek" istedi.

Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi, Türkiye ve BM'nin desteği ile Ukrayna ve Rusya'nın toptan besin güvenliğini ilerletme olasılığını ortaya koydu. Bazı zorluklara rağmen, Ukrayna'dan meydana getirilen tahıl ve maada besin sevkiyatı değiş yaratıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rus besin ve kemre ürünlerinin toptan sektöre ihracatını kolaylaştırmak hesabına BM ile Rusya ortada imzalanan uyuşma zaptının uygulanması düşüncesince de engelleri kaldırmaya çalıştıklarını aktaran Guterres, bu girişimlerin toptan besin güvensizliğiyle kıtal düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunun altını çizerek, "Milyonlarca kişiye üstünlük sağlayıcı bu janr girişimleri desteklemeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Guterres, muhit arasındaki dip güvensizliğe karşın köle takası kabilinden mevzularda da aksiyon sağlandığını, bu çabaların genişletilmesi icap ettiğini tabir etti.

Artan askeri hareketliliğin ilkin çekirdeksel tesislerin bulunmuş olduğu alanlarda şişman gözdağı oluşturduğunu vurgulayan Guterres, Ukrayna'daki hepsi çekirdeksel santrallerin güvenliğinin sağlanması icap ettiğinin altını çizdi.

Guterres, savaşın ayrımsız sürede diyalekt kontak ve toptan gerginliği tetiklediğini, ehemmiyetli sorunlara pınar aktarımını zorlaştırdığını belirterek, çekirdeksel tabanca kullanımına dair üstü boğunuk tehditlerin de benimseme edilemez bulunduğunu kaydetti.

Uçurumdan deveran zamanı geldiğine ayraç fail Guterres, "Savaş hal değil, harp probleminin ta kendisi. Ukrayna halkı şişman ateş çekiyor. Ukraynalılar, Ruslar ve her insanın barışa gereksinimi var. Barışa halihazırda iktiran etmek ağır görünse de mihman barışın BM Şartı ve arsıulusal hukuka dayandırılması gerekiyor. Çatışma bitmeme etmiş olduğu müddetçe bunu başarmamız zorlaşacak. Kaybedecek günümüz yok." uyarısında bulundu.

Karar tasarısı oylanacak

Rusya-Ukrayna Savaşı birlikte numara yılını doldururken, BM de hafta süresince hem Genel Kurul hem de Güvenlik Konseyi çerçevesinde bölgedeki sonuç asayiş vaziyetini ele alacak.

Bugün planlı Genel Kurulda Türkiye de karışma 70'ten birlikte tomar yurt mümessili müzakere yapacak. Yarın da sürecek bulunan celsede bağlayıcılığı sıfır fakat nice yurt kabilinden desteklenmesi öngörülen birlikte değişmeyen tasarısı oylamaya sunulacak.

Karar tasarısında unsur devletlere Ukrayna'da kalıcı, şümullü ve adaletli birlikte barışı desteklemeleri istem edilirken, Rusya'dan da Ukrayna topraklarından hepsi askeri güçlerini incizap çağrısı yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ