USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Genel Sekreteri, tahıl anlaşmasının yenilenmesi düşüncesince engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyledi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Rus tahıl ve gübresinin ihracatının önündeki engelleri tahammül dair enikonu tekâmül sağlandı. Umuyorum ki çabalarımız değerli olacak ve artan engelleri de kaldıracağız." dedi.

BM Genel Sekreteri, tahıl anlaşmasının yenilenmesi düşüncesince engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyledi
14-11-2022 18:09
Bali

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesi dair ümitli bulunduğunu belirterek, "Rus tahıl ve gübresinin ihracatının önündeki engelleri tahammül dair iyice inkişaf sağlandı. Umuyorum ki çabalarımız güzel olacak ve küsurat engelleri de kaldıracağız." dedi.

Guterres, G20 Zirvesi önceleri düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, zirvenin ciddi çağda gerçekleştiğini ve dünyanın herhangi ortak yerindeki kişilerin sahn pahalılığı ve hava değişikliğinin etkileriyle sarsıldığını söyledi.

Jeopolitik gelişmelerin toy çatışmalar yarattığını dile getiren Guterres, "G20, köprüleri ihdas etmek ve bu krizlere karşılık anımsamak düşüncesince bakir noktası. İlk adına hava değişikliği, zamanımızın zorluğu. Sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma maksadı uzaklaşıyor. İklim kaosunun dönülmez ortak noktaya gelebileceği yöne ilerliyoruz. Bilim, sıcaklığın bu limiti aşması yerinde varoluşsal ortak krizle karşılaşacağımızı söylüyor ancak emisyonlar ve coşkunluk artmaya bitmeme ediyor. Yeni ortak yaklaşıma ihtiyacımız var. G20 devletleri toptan emisyonların yüzde 80'inden sorumlu." dedi.

Guterres, G20'nin, önerilmiş bulunduğu İklim Dayanışma Paktı'nın yaşama atlatılmasında belirleyici görevi olduğuna ayraç etti.

Gelişmekte bulunan devletlerin kesat ve yokluğu azaltmak, sürdürülebilir kalkınmaya envestisman gerçekleştirmek düşüncesince finansmana muvasala sağlayamadığını özetleyen Guterres, "G20 ekonomilerini, toptan güneydeki hükümetlerin yatırımlarını sağlayabilmeleri düşüncesince ortak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Kalkınma Paketini ikrar etmeye çağırıyorum. Bu, besin ve erke krizlerini tahfif ve elan ortak tomar sıkıntının yaşanmasını mâni sürme etmek düşüncesince en mukteza adım." sanarak konuştu.

Guterres, dünyanın tedricen elan ortak tomar bölgesindeki kesat ve kıtlığı mâni sürme etmek düşüncesince acele harekete geçilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin piyasaları kesin bir duruma getirme ve besin fiyatlarını düşürmeye asistan bulunduğunu tamlayan Guterres, şöyleki bitmeme etti:

"Her ortak yüzde düşüş, açlığı hafifletiyor ve hayatları kurtarıyor. Ayrıca toptan basma krizini hafifletmeliyiz. Gübre tutarları müstevli öncesine layıkıyla üç kıvrım elan fazla, Rus besin ve gübresinin toptan marketlere başıboş biçimde akışının sağlanması düşüncesince kâffesi engelleri sonlandırmak düşüncesince çalışıyoruz. Başta ödemeler peyda etmek gibi küsurat kâffesi sorunları halletmek ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni revize etmek düşüncesince uzunlamasına çalışıyoruz."

Guterres, Ukrayna'daki savaşın taşıl yakıtlara bağımlılık mevzusundaki tehlikeleri açık açık gösterdiğini dile getirerek, başkaca sayısal dönüşümün önemine ayraç etti.

Konuşmasının peşi sıra matbuat personellerinin sorularını yanıt veren Guterres, hava değişikliğinin etkilerine gönül rahatlığı büyümekte bulunan devletlere sağlanacak finansman ve bu devletlerin konuşu kayıplarının tazmin edilmesi anlamına mevrut "kayıp ve zarar" mekanizması dair Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde bitmeme fail hava müzakerelerinde ortak kez haritası oluşturulması dair ümitli bulunduğunu söyledi.

Guterres, G20'nin çıkarma kısıntı dair elan korkunç olması icap ettiğini belirtti.

"Putin'in zirveye katılmasını aşırı isterdim"

Tahıl koridorunun çelimsiz sürede yenilenmesi gerektiği yönündeki görüşünün sorulması üzerinde Guterres, şu cevabı verdi:

"Delegasyonumuzun Rusya delegasyonuyla cuma namazı haset aşırı ehemmiyetli ortak toplantısı var. Hafta sonu Ukrayna tarafıyla da temaslarımız oldu. Kiev ile kendim de görüşeceğim. Rus tahıl ve gübresinin ihracatının önündeki engelleri tahammül dair iyice inkişaf sağlandı. Umuyorum ki çabalarımız güzel olacak ve küsurat engelleri de kaldıracağız. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenileneceği dair umutluyum zira bu tahıllar kâffesi evren düşüncesince ciddi önemde. Amerika ve Rusya'nın görüşmeleri dair ise BM bu görüşmelere müdahale değil ancak doğacak düşüncesince dü ülkenin görüşmesinin aşırı müspet bulunduğunu söyleyebilirim."

Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in G20 Zirvesi'ne katılmaması ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un G20 Zirvesi düşüncesince geldiği Bali'de hastaneye kaldırıldığına bağlı istihbarat mevzusundaki sorusunu, "Öncelikle Putin'in burada olmasını hakkıyla isterdim. Lavrov ile yapacağım görüşmenin Putin ile olması aşırı elan manalı olurdu. Lavrov'a ne bulunduğu dair ortak bilgim bulunmayan ancak iyileşmesini ve yarınki toplantıyı yapabilmeyi umuyorum." biçiminde cevapladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ