USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk'ten Arakanlı Müslümanları siper çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, kazalı derya yolculuklarında hayatlarını riske atan binlerce Arakanlı Müslümanı (Rohingya) arkalamak düşüncesince koordineli lehçe yaklaşım çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk'ten Arakanlı Müslümanları siper çağrısı
30-12-2022 23:06
Ankara

Türk, meydana getirdiği mukayyet açıklamada, "2022'de 2 bin 400'den aşkın Arakanlı Müslüman, Bangladeş ve Myanmar'ı vazgeçme etmeye çalıştı ve sayısı 200’ü aşan ferdin bu yolda yaşamını kaybetmesinden koyu sıkıntı duyuyorum." ifadesini kullandı.

Son raporların, "Arakanlı Müslümanları haiz çok neşeli ve güvenilmez teknelerin on paralık iane edilmeden günlerce sürüklenmeye vazgeçme edildiğini gösterdiğini" tamlayan Türk, "Proaktif arama-kurtarmayı, Arakanlı Müslümanların zat topraklarına tahliyesini ve sığınmacıların çalışan biçimde korunmasını sağlamak" neredeyse bölgedeki ülkeleri, eş güdüm mekanizması yapmaya çağırdı.

Türk, Arakanlı Müslümanların "Myanmar'ın dört dörtlük ve denktaş haklara ehil vatandaşları olarak, onurlarına ve insanoğlu haklarına hürmet gösterilerek" fahri dönüşü düşüncesince çabuk birlikte hal bulunması icap ettiğini de vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), bu sene 2 binden aşkın ferdin Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'nde riskli derya yolculuğu yaptığını ve tahminî 200 ferdin yaşamını kaybettiğini bildirmişti.

UNHCR ayrıca, kâffesi yolcuların öldüğü kestirim edilen, tahminî 180 ferdin hâla kaybolma bulunduğu birlikte bölge elan olduğuna müteallik tasdiksiz raporlar alındığını aktarmıştı.

Myanmar'dan kaçan ve haftalardır tekneyle gezi bitirdikleri belirleme edilen 185 Arakanlı Müslüman mülteci, 26 Aralık'ta Açe bölgesindeki birlikte sahile ulaşmıştı. Böylece, Açe'ye dü günde vasıl Arakanlı sığınmacı sayısı hep 243'e çıkmıştı.

Arakanlı Müslümanlara budunsal temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar ortada çatışmalar çıkmış, vakalarda bir çok Müslüman binlerce eş katledilmiş, yüzlerce ev ve iş noktayı ateşe verilmişti.

Arakan'daki uç karakollarına 25 Ağustos 2017'de planlı eş anlı saldırıları esbabımucibe yayınlayan Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel hüküm eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonradan Arakan'daki bası ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insanoğlu hakları kuruluşları, yayımladıkları peyk görüntüleriyle yüzlerce köyün bulunmayan edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve arsıulusal insanoğlu hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara müteveccih sertliği "etnik temizlik" yahut "soykırım" adına adlandırıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ