USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun: Halka bildirme başvurusundan geçmiş de şirketlere dayanak veriyoruz

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, "Borsa yerine iş etme modelimizi değiştirdik. Sadece çecik sunma başvurusundan sonradan müracaat değerlendiren ortak borsa değiliz. Başvurudan önceki de değişmeyen ve tedbir evresinde şirketlerimize dayanak noktası veriyoruz." dedi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun: Halka bildirme başvurusundan geçmiş de şirketlere dayanak veriyoruz
01-12-2022 13:07
İstanbul

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, iş ika modelini değiştirdiklerini, bundan böyle hoppadak çecik sunma başvurusundan sonradan müracaat değerlendiren birlikte borsa olmadıklarını belirterek, "Başvurudan ilkin de değişmeyen ve tedbir etabında şirketlerimize dayanak verici birlikte borsayız." dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) kabilinden bu sene "Finansın Ötesi: Dünyanın Geleceğine Yatırım" temasıyla melez adına planlı 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi başladı.

Kongrenin açılışında mütekellim Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, Borsa İstanbul adına firmaların ve yatırımcıların kapital piyasalarının sunmuş olduğu imkanlardan elan aşkın faydalanması düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

"Borsa İstanbul'umuzun asliye misyonlarından birisi ülkemizin sürdürülebilir büyümesi için, şirketlerimizin finansmanını sağlayıcı ekosistemin ehemmiyetli birlikte parçası olmasıdır" diyen Ergun, bu çerçevede ülkenin 1.000 şişman uran şirketinden borsada muamele görmeyenleri görüşme ettiklerini bildirdi.

Ülkenin 15 ehemmiyetli uran şehrinden 152 şirketle görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Ergun, şöyleki bitmeme etti:

"Aynı sürede gittiğimiz illerin uran odalarında da toplantılar yapıyoruz. Çünkü borsa adına iş ika modelimizi değiştirdik. Artık hoppadak çecik sunma başvurusundan sonradan müracaat değerlendiren birlikte borsa değiliz. Başvurudan ilkin de değişmeyen ve tedbir etabında şirketlerimize dayanak verici birlikte borsayız. Son 2 yılda borsamızda 85 şirketimiz muamele görmeye başladı. Bu firmaların ahali arzından 36 bilyon TL eşme sağlandı. Son 2 senede borsamızda muamele görmeye başlamış bulunan istikraz ara bulucu sayısı 3 bin oldu. Bu ihraçlardan da 581 bilyon TL eşme sağlandı. 2 sene ilkin günce sayı farkı muamele hacmimiz 26 bilyon TL iken, 2022 yılı günce sayı farkı muamele hacmimiz 63 bilyon TL oldu. 2 sene ilkin borsamızda muamele gören iştirak sayısı 394 iken, çağ 478'e ulaştı. 2 sene ilkin yatırımcı sayımız 1,3 milyon iken, çağ 3,3 milyona yükseldi. İşte bu biçimde birlikte taraftan piyasalar ve borsamız büyürken, öbür taraftan sunduğumuz mali hizmetlerin ve mamüllerin çeşitliliğini artırmaya bitmeme ediyoruz."

Ergun, bu kapsamda yaklaşan sürede mal pazarını kurduklarını, Darphane Altın Sertifikası'nın borsada muamele görmeye başladığını, BIST Antrepo'yu oluşturduklarını, böylelikle gümrük sektörü haricinde arsıulusal birlikte hıfız merkezine eş olduklarını, mavera yandan, sürdürebilirlik dalında hesapladıkları endekslere birlikte üçüncüsünü eklediklerini, BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'nin borsanın şişman ve müheyya para şirketlerinden oluştuğunu, 13 Ocak'ta bu endeksin hesabına birlikte vadeli muamele sözleşmesi açacaklarını bildirdi.

- "İstanbul'un arsıulusal para merkezi olması pozisyonuna kuvvet katmayı sürdüreceğiz"

Borsada muamele gören şirketlere pedagoji bilimi verdiklerini, başkaca borsada muamele gören şirketlere kılavuzluk etmesi düşüncesince Sürdürülebilirlik, Entegre Raporlama Hazırlama ve İklim Raporlama Hazırlama Rehberi hazırladıklarını tabir fail Ergun, şu değerlendirmede bulundu:

"Hesapladığımız sürdürülebilirlik endekslerimizin hesabına müesses 21 sayı hazne bulunmaktadır. Katılım para dalında ise 12 Kasım 2021'den itibaren 5 dizin hesaplamaya başladı. Bu endekslerimizin hesabına müesses 34 sayı hazne bulunmaktadır. Diğer taraftan, 25 Kasım 2022'de 6. endeksimizi de hesaplamaya başladık. BIST Katılım Temettü Endeksi. Bu biçimde hem katılma finansı kriterlerine akıllıca biçimde envestisman gerçekleştirmek isteyen, ayrımsız sürede derneşik kazanç dağıtan şirketlere envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılara acemi birlikte işlev elan sunmuş olduk."

Devlet iç istikraz senetleri hesabına vadeli muamele sözleşmeleri açtıklarını, vadeli muamele ve ek gün sanayisine açma seansı oluşturduklarını tamlayan Ergun, Borsa İstanbul adına İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin borsalarının oluşturduğu Borsalar Forumu'nun Genel Sekreteryası'nı yürüttüklerini söyledi.

Ergun, uzuv devletlerin oluşturduğu eş fona yatırımlar düşüncesince tamamı uzuv devletleri çağırma ettiklerini ve 2 Ağustos'ta işlemi açtıklarını aktararak, "Diğer taraftan borsa adına bu sene Abu Dabi borsasına evvel uygulayım bilimi ihracatımızı gerçekleştirdik. Ticari ilişkimizi burada da bırakmadık. Abu Dabi borsasında, hoppadak Borsa İstanbul'da muamele gören şirketlere envestisman gerçekleştirmek kabil birlikte hazne kuruldu ve bu fon, Abu Dabi borsasında 9 Ağustos'ta muamele görmeye başladı." diyerek konuştu.

Yakın sürede Karbon Piyasası ve Girişim Sermayesi Pazarı'nı oluşturmayı planladıklarını tabir fail Ergun, konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Karbon piyasası, ülkemizin 2053 açık el değmemiş sürüm amacı ve Avrupa Birliği sınırda karbon ticareti mekanizmasının en ehemmiyetli bileşenidir. Girişim Sermayesi Pazarı ise çecik sunma potansiyeli bulunan fakat çecik arza hâlâ amade başarısız şirketlerimizin hoppadak kapital artışı kanalıyla kalifiye ve kurumsal yatırımcılara yapacakları ihraçla borsamızda muamele görmeye başlamasıdır. Bu biçimde şirketlerimiz birlikte taraftan büyümeleri düşüncesince mukteza bulunan fona eş olurken, birlikte taraftan borsamızda muamele görerek kurumsallaşmalarını da tamamlayacaklar ve çecik arza amade bir duruma geleceklerdir. Arz tarafında elan aşkın şirketimizin muhtelif eşme temini olanağına kavuştuğu, istem tarafında ise elan açık birlikte yatırımcı tabanına ulaştığı, kısaca piyasalarımızın büyümesine, gene mali hizmetlerin ve mamüllerin geliştirilmesine odaklandığımız birlikte hedefle İstanbul'un arsıulusal para merkezi olması pozisyonuna kuvvet katmaya bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ