USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Hun Yenilenebilir Enerji düşüncesince çaldı

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, "Hun Yenilenebilir Enerji, halka arzdan elde etmiş olduğu gelirle yenilenebilir erke kapasitesini artırmaya bitmeme edecek." dedi.

Borsa İstanbul'da gong Hun Yenilenebilir Enerji düşüncesince çaldı
21-02-2022 14:10
İstanbul

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, erke sektöründeki halka arzlara talebin artarak bitmeme ettiğini belirterek, "Hun Yenilenebilir Enerji, kısaca 237 milyon vahdet halka arz ücreti ve 243 bin yatırımcıya gerçekleştirdiği satışla aşırı güzel ortak halka arz gerçekleştirdi." dedi.

Borsa İstanbul'da Hun Yenilenebilir Enerji'nin halka arzı düşüncesince gong töreni düzenlendi.

Ergun, burada icra ettiği konuşmada, yenilenebilir erke kaynaklarının kapasitesinin artırılmasının Türkiye'nin kalkınması ve dışa bağımlılığının azaltılmasında ehemmiyetli gösteriş oynadığını dile getirdi.

Geçen sene erke sektöründe çalışkanlık yayınlayan nice firmanın borsada muamelat görmeye başladığını anımsatan Ergun, "Bu şirketler, kapital piyasaları kanalıyla finansmana muvasala sağladı. Bu finansmanla dünkü erke santralleri kurdular, erke aktarım hatlarını güçlendirdiler ve kapasitelerini artırarak faaliyetlerini genişlettiler. Bu büyümeden hisse kabul etmek talip nice yatırımcı da bu halka arzlara özen gösterdi." diyerek konuştu.

Ergun, bu sene de bu talebin artarak bitmeme ettiğini vurgulayarak, Hun Yenilenebilir Enerji'nin halka arzına ilişikli şu detayları paylaştı:

"Hun Yenilenebilir Enerji, halka arzdan elde etmiş olduğu gelirle yenilenebilir erke kapasitesini artırmaya bitmeme edecek. Hun Yenilenebilir Enerji, kısaca 237 milyon vahdet halka arz ücreti ve 243 bin yatırımcıya gerçekleştirdiği satışla aşırı güzel ortak halka arz gerçekleştirdi. Bu güzel halka arzdan çevre menfaatlerini kutlama kartı ediyorum. Halka arzlar ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızla yenilenebilir erke sektörümüzü desteklemeye bitmeme edeceğiz."

Şirket, Avrupa'da yenilenebilir erke yatırımı yapacak

Koray Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal da Hun Yenilenebilir Enerji'nin müesses gücünün güneş, biyokütle ve hidroelektrik santrallerden oluştuğunu belirterek, halka arzdan mevrut sermayeyle biyokütle santralinin yanına gündüz santrali kurarak melez üretime başlayacaklarını bildirdi.

Türkiye'deki deneyim ve birikimlerini Avrupa'daki yatırımlarda değerlendirmeyi planladıklarını kaydeden Kartal, "Avrupa'daki natürel kavara krizi zımnında fiyatlar arttı ve bu krizin biteceğini zannetmiyoruz. Bu sebepten dolayı güneşe şişman teşvikler verdiler. Buradaki tecrübemizle Avrupa'daki mali kaynakları kullanarak gündüz sahaları alacağımıza inanıyoruz. Oraya yaptığımız gelişigüzel yatırımı üçe, dörde katlayacağımıza eminim." değerlendirmesinde bulundu.

Hun Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü İlker Hakan Kayhan ise firmanın 95,1 megavat müesses gücü bulunduğunu, bu kapasitenin 58,5 megavatını gündüz santrallerinin oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Manisa, İzmir, Konya, Nevşehir, Yozgat, Sivas ve Kahramanmaraş'ta olan santrallerimiz bunlar. 10,5 megavat biyokütle erke santralimiz var. Hayvansal ve nebati atıkların yakılmasıyla canlılık ürettiğimiz ortak santrali, sabık sene devreye aldık. Bir de Erzurum'da 26,1 megavatlık hidroelektrik santrallerimiz var. Geçen sene ciromuzun kısaca yüzdelik 75'i gündüz santrallerinden geldi. Bu sene düşüncesince 24,6 milyon dolar iş hacmi amacımız var. Bu cironun ½ si gündüz santrallerinden, ½ si ise biyokütle ve hidroelektrik santrallerin gelecek. Geçen sene devreye aldığımız biyokütle santrali önce defa bu sene birlik yetenek kendisine ciroya katkıda bulunacak. Bu sene FAVÖK amacımız ise 17,2 milyon dolar. Bu amacı tutturacağımıza ilişikli yatırımcılarımıza üstenme verdik. Tüm santrallerimiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması kapsamında çalışıyor. Döviz cinsinden riskimiz minimumda. Santrallerimiz Türkiye'nin değişik bölgelerinde ve değişik kaynaklardan istihsal yapıyor. Bu da bizim iklimsel ve operasyonel risklerimizi minimuma indiriyor."

Kayhan, firmanın halka arzdan 145 milyon teklik pınar sağlayacağına ayraç ederek, bunun üçte bir tanesini ilişikli ortaklıkların kapital ihtiyaçlarında, artan yönünü ise dünkü envestisman ve yetenek artırımlarda kullanacaklarını anlattı.

İlk evrede olan santrallerde melez gündüz santralleri yapacaklarını aktaran Kayhan, "Türkiye'de şu an etkin santralci satın kabul etme görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Bundan sonradan düzenlenecek ihalelere de iştirak göstermeyi hedefliyoruz. Yurt haricinde dünkü lisans ihya ve santralci envestisman planlarımız mevcut. Yaklaşık dü senedir Güney Avrupa'da ilkin İtalya ve Balkanlar'da lisans ihya faaliyetlerimiz var. İlk projemizin lisansının bu sene tamamlanmasını hedefliyoruz. Takip fail projelerde 2023 ve ahir senelerde lisans periyodunu tamamlayıp inşaata başlayacağız." diyerek konuştu.

Kayhan, karbon sertifikası, yeşil müvellidülma üretimi ve ambarlama sistemleri kabil değişik bölgelerde yatırımların da izlemsel hedefleri ortada arazi aldığını söyledi.

İnfo Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Gökalp da Hun Yenilenebilir Enerji halka arzının akıbet zamanın en faziletli katılımıyla gerçekleştirildiğini ve halka arzın kısaca üç sert istem gördüğünü tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ