USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul’da gong Katılım Endeksleri için çaldı

Borsa İstanbul'da gong, çağ bakımından hesaplanmaya başlanacak BIST Katılım Endeksleri için çaldı.

Borsa İstanbul’da gong Katılım Endeksleri için çaldı
12-11-2021 13:19
Borsa İstanbul'da, çağ bakımından 5 ortaklık endeksi hesaplanmaya başladı. Hesaplanmaya başlanan endeksler; BIST Katılım 30, BIST Katılım 50, BIST Katılım 100, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endekslerinden oluşuyor. Katılım Endekslerinin hesaplanmaya başlaması nedeniyle Borsa İstanbul'da gong töreni düzenlendi. Törene Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Erican, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz ve ortaklık bankalarının temsilcileri katıldı.

Gong töreninde açım hitabı eden Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, ‘'Borsa İstanbul şekilde kuruluşların ve yatırımcıların SPK'nın sunmuş olduğu imkanlardan henüz aşkın faydalanmasını istiyoruz. Bu amaçla çecik arzları artırarak şirketlerimize henüz aşkın pınar artırmaya çalışıyoruz. Yabancı yatırımcılarla kurumsal iletişimimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca sunduğumuz mali misyon ürünlerini artırmaya, çeşitlendirmeye çalışıyoruz.

Bu kapsamda Borsa İstanbul şekilde büyümeyi hedeflediğimiz ortaklık finansı dalında 5 ortaklık endeksini hesaplamaya başlayarak, kapital piyasalarımızı ihya hesabına yan yana hedefimizi henüz gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Hesaplayacağımız bu toy endeksin hakkında envestisman fonlarının kurulmasını sağlayacağız. Bunun indinde bu endeksleri destek düzlük vadeli muamelat sözleşmeleri oluşturacağız. Böylece talip yatırımcılar ortaklık finansı kriterlerini sağlayıcı şirketlere aracısız talip yatırımcılar ise kuruluşların hakkında kurulan mali ürünlere envestisman yapabileceklerdir. Bu halde borsamızdaki ortaklık finansı ürünlerinin çeşitliliğini artırmaya bitmeme edeceğiz'' dedi.

Borsa İstanbul şekilde icra ettikleri çalışmalardan bahseden Ergun, "İslam İşbirliği teşkilatı üyeleri ile oluşturduğumuz borsalar forumunun umumi sekretaryasını yürütüyoruz. İslam devletleri ile baş başa eş yan yana Şeria endeksi oluşturduk. Bu endekste İslam ortaklık teşkilatı üyesi borsalarda muamelat gören firmalar arazi alıyor. Bu endeksin hakkında yan yana envestisman fonu kuruldu.

Bu endeksin hakkında kurulan envestisman fonunun iltihak paylarının ihracına da başlandı. İslam ortaklık teşkilatı üyesi devletleri bu fona envestisman hazırlamaya çağırma ediyoruz. Ayrıca Borsa İstanbul şekilde Dünya Borsalar Federasyonu'nun hile kurulunda arazi alıyoruz. Katılım finansının geliştirilmesi çalışmalarımızı Dünya Borsalar Federasyonu'nun gözetiminde de sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın 2022 yılı programında faizsiz finansın güçlendirilmesine müteveccih adımlar çerçevesinde bizde Borsa İstanbul şekilde İstanbul Finans Merkezi kapsamında ülkemizin faizsiz mal merkezlerinden birisi bulunmasına müteveccih çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz'' açıklamalarında bulundu.

TKBB Genel sekreteri Osman Akyüz ise ortaklık endeksiyle ait şekilde ‘'Katılım Endeksinin yapı süreci bizim için levent boylu yan yana proses oldu. Daha ilk sıfır yan yana ürünü sahn geçirmeye çalıştık. 2008 senesinde ortaklık endeksi tekvin gayreti içre olduk. Bu gündüz ortaklık endeksleri borsamızın sahipliğine geçirildi. Faiz dair muhtemelen prensipler dair alıngan bulunan yatırımcılara bu ürünü arz etmek durumundaydık. Türkiye'de faizsiz mal 1985'te başladı. Sermaye endüstrisine bizim alıcılarımız envestisman gerçekleştirmek arzusundaydı. Fakat ne kuruluşların oranlarını alacağız dair tereddütler vardı.

Bu tereddütleri bertaraf etmek için çalıştık. Müşterilerimizi kapital piyasalarıyla tanıştırmayı hedefledik. Sektörün gelişimi çerçevesinde ortaklık mal ekosistemine bu ürünü kazandırma gayreti içre olduk. Bu süreçte borsamız bizimle dişi yan yana ortaklık arasında oldu. Bu indeks hem devletimizde hem İslam devletlerinde bu indeks tanınacak, bilinecek. Ülkemize kazançlı bedel katacak'' ifadelerini kullandı.

Katılım endekslerinde arazi borç şirketleri tespit çalışmalarında Türkiye Katılım Bankaları Birliği içerisinde arazi düzlük Danışma Kurulu ile teşrikimesai yapıldı. Çalışmalarda Danışma Kurulu kabilinden açılan “Pay Senedi İhracı ve Alım-Satımı Standardı” (Standart) asal fiş ve kuruluşların bu standarda uygunluğu değerlendirildi. Borsa'da muamelat gören şirketlerden ortaklık finansı kapsamındaki standardı sağlayıcı firmalar BIST Katılım Tüm Endeksine alındı. BIST Katılım Tüm Endeksi kapsamında arazi düzlük şirketlerden en efdal muamelat kütlesi ve fiili dolaşımdaki payların meydan ederine eş olanlardan BIST Katılım 100, BIST Katılım 50, BIST Katılım 30 endeksleri hesaplanacak.

Katılım ve sürdürülebilirlik temalarına baş başa envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılara müteveccih şekilde ise BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi hesaplanacak. Endeksin kapsamı, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Endekslerinin intihap kriterlerini baş başa sağlayıcı kuruluşların paylarından oluşuyor. Söz konusu kriterleri sağlayıcı firmalar de BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksinde arazi alıyor.

Borsa İstanbul hesaplanmaya başlanacak endeksler ile ortaklık esaslarına layıkıyla envestisman kararlarını verici ferdî yatırımcıların ortaklık esaslarına makul çalışkanlık yayınlayan firmalar arasından intihap yapabilmesini, kuruluşların ve yatırımcıların ortaklık esaslarına müteveccih farkındalıklarının artmasını ve kuruluşların ortaklık mal sektöründeki fonlama imkânlarından henüz aşkın yararlanabilmelerini amaçlıyor.

Murat Ergin - Uğur Çetin
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ