USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul'da ralli kasacı hisseleriyle bitmeme ediyor

Uzun seneler borsanın lokomotifi konumundaki vezneci hisselerinin, sabık sene başlamış olan ve bu sene teşrinievvel ayına denli bitmeme fail suskunluğunu nakzen baştan dümene geçmesiyle BIST 100 endeksi üstün dereceli karşı üstün dereceli kırıyor.

Borsa İstanbul'da ralli kasacı hisseleriyle bitmeme ediyor
15-11-2021 16:09
İstanbul

Ekim ayından buyana alıcılı seyreden vezneci hisseleri, dakika Garanti BBVA'nın anne hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) açıklaması sonrası zamanı yükselişlerinden birtanesini kaydetti.

BBVA'dan Garanti düşüncesince fahri kayar alımı kararı

BBVA'nın, Garanti BBVA hisseleri düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde bulunmaya değişmeyen verdiğini ve alıntı fiyatının, lazım izinlerin katılması yerinde kayar başı 12,20 teklik olacağını açıklamasıyla vezneci hisselerinin şişman çoğunluğu dakika yüzdelik 10'a yaklaşan bedel hasılatıyla çatı fiyattan iş görüyor.

Piyasalar açılmadan duyurulan fahri alıntı teklifi kararıyla Garanti BBVA hisseleri açılışta çatı olurken, çelimli alımlar öbür vezneci hisselerinde de tesirini gösterdi ve bankacılık endeksi yüzdelik 9,7 artma ile 19 Eylül 2013'ten buyana en güzel günce performansını kaydetti.

Bankacılık endeksi bu zamanı yükselişine koşut 1.615 benek ile Ocak 2021'den buyana en faziletli seviyeye çıkarken, BIST 100 endeksini de tarihinde evvel kat 1.700 puanın üstünde taşıdı.

Bugünkü yükselişle baş başa vezneci hisselerinin averaj girdisi salname bazda artı tarafa geçerken, vezneci hisselerinin sonuç dönemdeki performansı delik dolduruyor.

Buna göre, borsada ekimin evvel haftasında süregelen ve halen bitmeme fail rallide BIST 100 endeksi kestirmece yüzdelik 24 faiz sağlarken, vezneci hisselerinin averaj girdisi yüzdelik 34 oldu.

Buna rağmen 1.615 benek yöresinde mevcut dolar bazlı bankacılık endeksinin 2013'deki zirvesinden (2.003 puan) kestirmece yüzdelik 20 tenzilatlı olması dikkati çekiyor.

Analistler, umumi anlamda Borsa İstanbul'daki ucuzluğun vezneci hisselerinde hâlâ net görüldüğünü kaydederek, bankacılık endeksinin hala zamanı zirvesinden uzakta olduğunu, dolar bazında ise akan fiyatlarla 161 seviyelerindeki bankacılık endeksinin zirvesinin 1.200 puanda bulunduğunu hatırlattı.

"Bunu müşterek milat namına bildirme edebiliriz"

Vakıf Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın, konuya bağlı AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, BBVA'nın hamlesinin müşterek milat bulunduğunu dile getirdi.

BBVA'nın Garanti Bankası düşüncesince ayırdığı 2,2 bilyon avroluk tutarın ebatlarına dikkati çekici Aydın, bankanın verdiği fiyatın cuma namazı kapanışının yüzdelik 15 yukarısına bedel geldiğini belirtti.

Yabancı yatırımcıların bankalara ilgisinin ne halde bulunduğunun bilinmediği müşterek devirde BBVA'nın hakeza müşterek izah yapmış olmasının öbür ecnebi yatırımcılar gözetiminde de baş döndürücü eleştiri bulunduğunu kaydeden Aydın, "Bizim 12 maaş erek fiyatlarımız kestirmece yüzdelik 25-30 artma potansiyeline ayraç ediyordu. Dolayısıyla müşterek ecnebi ortağın cuma namazı günkü kapanışın yüzdelik 15 üstünde fiyatla kayar alıntı teklifi yapıyor olması, bizim düşüncesince potansiyellerin hâlâ yukarıya gideceği anlamına gelir." biçiminde konuştu.

Aydın, piyasada ecnebi ortağı bulunan öbür bankalar düşüncesince de benzeri beklentilerin zade olabileceğini tabir ederek şunları aktardı:

"Ayrıca BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa'nın meydana getirdiği izahat da baş döndürücü önemli. Başka kapital seçeneklerinin de gündeme gelebileceğinden bahsediliyor. Risklerin fiyatlandığından bahsediyor ki baş döndürücü önemli, zira hem elden yatırımcı gözüyle meydana getirilen müşterek izah bununla müşterek nakdî envestisman çekilebileceğinin göstergesi. Bundan ahir proses düşüncesince de ümit oluşturabileceğini düşünebiliriz. Zaten bankalar defter kıymeti yönünden ağır iskontoluydu, bunu filhakika baştan sona konuşuyorduk. Bahsedilen kayar alıntı teklifinin fiyatı 12,20 lira. Bugünkü fiyata layıkıyla yüzdelik 5 hâlâ üstünde ayraç ediyor. Dolayısıyla ferda da yükseliş hevesi bitmeme edecektir."

"Yatırımcı algısı yönünden enikonu pozitif"

Aydın, hem BIST 100 endeksinin bununla müşterek Türk kayar senedi fiyatlarının etraflıca süredir başta dolar bazında ağır az seviyelerde seyrettiğine değinerek, bunun ecnebi yatırımcılar gözetiminde de müşterek milat namına düşünülebileceğini tabir etti.

Kısa vadede aceleci yükselişin arkası sıra müşterek sansasyon olabileceğini lakin gelişmelerin, mutedil ve etraflıca vadede Borsa İstanbul'un baş döndürücü ehven ve potansiyelli göründüğünün net müşterek resmi bulunduğunu bildiren Aydın, "Zaten öbür şirketlerle ilişik de istem oluşuyor. Bankalar haricinde holdingler de katılma yapıları zımnında aracısız namına etkilendiler lakin onun haricinde nakdî kol dışı Havacılık ve demir-çelik denli sektörlerde de alakanın arttığını görüyoruz." laflarını kullandı.

Aydın, BIST 100 endeksinde öbür kuruluşların de yüzdelik 3-3,5 oranında bedel kazandığını belirterek, bundan ahir cereyan düşüncesince hedeflerinin BIST 100 endeksinde kestirmece 2.000 puana istikbal ettiğini kail Aydın, bankalar düşüncesince bu hedeflerin düzeltilmiş edilerek az buçuk hâlâ artırılabileceğini kaydetti.

Aydın, ecnebi yatırımcı ve borsaya ırak bulunan Türk yatırımcıların algısı açısından bu gelişimin baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna değinerek, "Finansal manada bakılınca da ayrılan dünyalık ve teklifin boyutu ruh bilimsel namına da piyasayı destekleyecek." dedi.

BBVA'nın diyar haricinde 11,5 bilyon dolarlık müşterek dünya malı satışı yaptığını hatırlatan Aydın, kurumun elinde hala kullanabileceği fonların olduğunu, bu nedenle yetkililerin meydana getirdiği "başka tercihler de var" ifadesinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

"Yabancı algısının pozitife döndüğünü söyleyebiliriz"

Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık da, sabık hafta Koç Holding'in Yapı Kredi'deki hisselerini UniCredit'ten bildirme etme opsiyonunu kullanmasının arkası sıra dakika de BBVA'nın Garanti BBVA hamlesinin bankaların anne ortaklıklarının piyasaya bulunan güvenlerini gösterdiğini dile getirdi.

Bu durumun piyasada cevap bulduğunu kaydeden Dükkancık, "Özellikle BBVA'nın bu sonucu kâffesi bankacılık sektöründeki fiyatlamaların esasen gözden geçirilmesi yönünden piyasada müşterek çakın oluşturmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Dükkancık, bankaların filhakika sonuç devirde enikonu ehven çarpanlarla iş gördüklerini vurgulayarak, sonuç müşterek birçok haftadır ecnebi ilgisinin bankacılık sektöründe yoğunlaştığını gördüklerini söyledi.

Bu haberle baş başa ecnebi algısının pozitife dönebileceğini kail Dükkancık, şunları kaydetti:

"Garanti Bankası'na müteveccih haberin bankalar düşüncesince müşterek temel oluşturduğu, hem bankaları bununla müşterek endeksi toy zirvelere taşıyacağını söyleyebiliriz. Endekste geldiğimiz seviyeler 1.700 benek üstü. Muhtemelen 1.640-1.650'ler üstünde toy müşterek ayak tabanı oluşumuyla baş başa sene sonuna derece toy zirveleri konuşmaya bitmeme ediyor olacağız. Diğer yandan bankaların bilançoları 3. çeyrekte güzel gelmişti. Özellikle itimat tevdiat oranının bankalar lehine gelişim göstermesi bilançoları ehemmiyetli halde desteklemişti. Bütün bunlar birleşti ve endekste gecikmiş ve bastırılmış istem çabucak oluştu diyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ