USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsada ilkbahar havası bitmeme ediyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güzeşte ay üstün dereceli için üstün dereceli kırarak 2.500 düzeyinin üstünü sınav ederken, çelimli müşareket karlılıklarıyla mayısta da BIST 100 endeksinin yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Borsada ilkbahar havası bitmeme ediyor
02-05-2022 11:36
İstanbul

Küresel kayar piyasalarının "şahinleşen" biçim bankaları, devam fail jeopolitik riskler ve Çin'deki toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla satı ağırlıklı nezdinde seyrin izlendiği april ayında BIST 100 endeksi iyice fazlalık ayrıştı.

Nisanda, görmüş bulunduğu en faziletkâr seviyeyi 2.562 puana haiz BIST 100 endeksi, bu seviyeden mevrut kar satışlarıyla hasılatlarını azda olsa art verse de maaş bazda yüzdelik 8,83 hasılatla nisanı maaş kapanış rekoru bulunan 2.430,55 puandan tamamladı.

Böylece BIST 100 endeksi, senenin önce 4 ayında yatırımcısına yüzdelik 30,84'lük yarar sağlarken, dolar bazında da yüzdelik 18,08 yükseldi.

Sektör endeksleri dikkate alındığında bankacılık ve iblağ hisseleri yüzdelik 20'den nezdinde tomar getiriyle nisanda BIST 100 endeksini sırtlarken, yılbaşından beri en nezdinde tomar menfaat yüzdelik 86,83 ile iblağ hisselerinden elde edildi.

Nisanda başlamış bulunan dengelem sezonuyla baş başa senenin önce çeyreğinde Borsa İstanbul'da muamelat gören kuruluşların karlılıklarını güzeşte senenin ayrımsız zamanına layıkıyla ehemmiyetli seviyede çoğaltması dikkati çekti.

Öte yandan, BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde namevcut payları düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde kayar başı fiyatı 12,20 liradan 15 liraya yükseltti.

Analistler, BBVA'nın, Garanti BBVA düşüncesince art alıntı teklifinde üst taraflı revizeye gitmesinin Türk şirketleri düşüncesince müspet nezdinde hamle bulunduğunu aktararak, bitmeme fail dengelem çağında çelimli karlılıkların sürmesinin beklendiğini ve kayar bazlı ayrışmalarla baş başa BIST 100 endeksinin üst taraflı seyrini sürdürebileceğini belirtti.

"Mayıs ayında borsayı elan aşırı bilançoların destekleyeceğini düşünüyoruz"

Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kayar senetlerinin para şişkinliği karşısında en ehemmiyetli dehalet araçlarından birisi bulunduğunu belirterek, "Ata Yatırım Araştırma, BIST 100 endeksi düşüncesince icra ettiği çalışmada, BIST 100 endeksi düşüncesince 3.000 nokta yöreleri bulunan 12 maaş amaç seviyesini 4.400 puana çıkardı." dedi.

Genel açıdan Borsa İstanbul'un nisanda güzel nezdinde başarım sergilediğini anlatım fail Gerz, ortaklık karlarının beklentileri karşıladığını ve borsaya evcil yatırımcı ilgisinin bitmeme ettiğini söyledi.

Gerz, BIST 100 endeksinin nisanda 2.500 seviyesini sınav ettiğini fakat april kocaoğlan sonuna akla yatkın toptan piyasalarından meydana gelen kar satışı etkisiyle gerilediğini belirterek, "ABD'de nema artışı beklentileri ve uygulayım bilimi hisselerindeki satışlar bizi de etkiledi. Ancak bu alışılagelen nezdinde durum." dedi.

Borsada alışılagelen şartlarda güzel nezdinde yarar potansiyeli görüldüğünü aktaran Gerz, şunları kaydetti:

"Mayıs ayında borsayı elan aşırı bilançoların destekleyeceğini düşünüyoruz. Yabancı çıkışına karşın eyitmek ki evcil yatırımcı borsanın dipten döndüğüne inanıyor. Biz burada ilkin kurumsal yatırımcı girişini önemsiyoruz. Hisse senedi fonları, gayrı değişebilir fonlar, ferdî tekaütlük fonlarının borsada icra ettiği alışlar ferdî yatırımcılara layıkıyla elan belirleyici, elan önemli. Türkiye'de kurumsal envestisman birtakımı fonlar aracılığıyla büyüdükçe borsanın da yükseliş potansiyeli artacaktır. Çünkü gerçek faizin negatif, enflasyonun faziletkâr bulunduğu nezdinde ortamda, yarar potansiyeli görüntülemek düşüncesince aksiyon ehemmiyetli nezdinde seçenek biçimine geliyor."

Borsada toy amaç 4.400 puan

Mehmet Gerz, faziletkâr para şişkinliği boyunca enflasyona dirlik dayanabilen bulunan üç servet sınıfı bulunduğunu belirterek, bunların "gayrimenkul", "emtia" ve "hisse senedi" bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de gayrimenkullerin ilkin büyükşehirlerde sonuç 1-1,5 sene içre aşırı ağırbaşlı prim yaptığını ve enflasyonun üstünde nezdinde yarar sağladığını aktaran Gerz, mal fiyatlarında da sonuç zamanlarda ilkin Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla aşırı ağırbaşlı hasılatlar bulunduğunu söyledi.

Gerz, kayar senedinin de enflasyona dirlik toy kıymetini bulması düşüncesince bu sene yüzdelik 50 ila yüzdelik 100 arası nezdinde yarar sağlaması icap ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"'Gerekiyor' diyorum fakat elbette ki banko getirecek demiyorum. Ama sene sonu para şişkinliği beklentisi sayı farkı yüzdelik 50 civarındaysa kayar senedinin gerçek açıdan yarar sağlaması düşüncesince yüzdelik 50'nin üstünde nezdinde yarar sağlaması gerekiyor. Döviz kurundaki muvazene bitmeme etmiş bulunduğu sürece tığ bunun belki dahilinde bulunduğunu düşünüyoruz. Yani döviz kurundaki muvazene aşırı ehemmiyetli olacak. Döviz döşenmemiş kararlı gittiği takdirde ortaklık karlarının çoğalması ve borsaya evcil yatırımcı ilgisinin bitmeme etmesiyle BIST 100 endeksinin bu yılı 3.000'in üstünde nezdinde seviyede, derinlemesine vadede de 4.400 hedefine akla yatkın ilerlemesini bekliyoruz."

"Bankacılığın bu sene lokomatif olmasını bekliyoruz"

Hedef Portföy Araştırma Uzmanı Yunus Şahin de diyar içerisindeki enflasyonist ortamın kayar senetlerinin nezdinde dehalet ara bulucu yerine görülmesine etken olduğunu, ilkin evcil yatırımcının katılımıyla endekste nezdinde ralli yaşandığını anlatım etti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ve sonuç devirde derece derece "şahinleşen" Fed'in bahis konusu ralliye ıvır zıvır düzeltmeler eklemiş olsa da trendin üst yönde bitmeme ettiğini aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Devam fail dengelem devri de bizlere Borsa İstanbul'un hakkıyla ne denli ehven bulunduğunu gösteriyor. Şimdiye denli hem uran tarafında hem bankacılık tarafında mevrut bilançolar üstün dereceli karlara ayraç ediyor. Yüksek enflasyonist düzlem ve faziletkâr seyreden döviz döşenmemiş averajlarıyla bu karlılıkların bitmeme etmesini bekliyoruz. Özellikle düşüt plasman faizi ve faziletkâr itimat talebinin tesirleri ile TÜFE'ye endeksli tağyir portföylerinin de katkısıyla bankacılığın bu sene lokomatif olmasını bekliyoruz. Kovid-19 salgını sonra toparlanan havacılık hisseleri de bankalarla baş başa endeksi ati taşıyacaktır. Yılın art kalanında bu dü endüstrisi yüz yerine görmeye bitmeme ediyoruz."

2022'nin anne gündemlerinden birinin de erke krizi bulunduğunu vurgulayan Şahin, "Borsa İstanbul'da da erke şirketlerinin bu sene performansları yılgı olacak. Dünyada yükselen katıksız yel yağı lambası yağı ve kömür tutarları cazibe fiyatlarını da üst götürdü. Enerji şirketlerinde bu sene hem karlılık yönünde tıpkı zamanda iş hacmi yönünde 3 haneli büyümeleri göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ