USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersek'in Boşnak Konsey üyesi Dzaferovic 'Soykırımı inkar yasası'nı değerlendir

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Dzaferovic, soykırımı inkarı suç sayan yasanın AB'nin değerleriyle mevzun olduğunu; Sırp Cumhuriyeti'nin yasayı dönmek değil, ortadan bozmak istediğini belirterek bunun cins olamayacağını söyledi.

Bosna Hersek'in Boşnak Konsey üyesi Dzaferovic 'Soykırımı inkar yasası'nı değerlendir
24-12-2021 11:14
Brüksel

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, Avrupa Birliği'nin (AB), Sırp entitesinin talebi doğrultusunda, "soykırımı inkar yasasında değişiklik" üstünde çalışmış olduğu iddialarını ve yasanın muhteviyatını, AA muhabirine değerlendirdi.

Sırp Cumhuriyeti yetkililerinin, probleminin bahis konusu yasasının muhteviyatında değil, kanunlaşma biçiminde bulunduğunu söylediklerini aktaran Dzaferovic, "Bosna Hersek'teki hale tanıdık bulunan hacısı hocası bunun içtenliksiz müşterek tez bulunduğunu bilir. Bosna Hersek Parlamentosu 10 yıldan çok süredir soykırımın inkarını suç sayan yasayı geçirmeye çalışıyor fakat rastgele defasında yasa, Sırp Cumhuriyeti yetkililerince ve esasen yasanın içeriğine gönül rahatlığı oldukları düşüncesince engellendi." ifadelerini kullandı.

Dzaferovic, Sırp Cumhuriyeti'nin yasanın içeriğiyle ait müşterek sorunları bulunmadığı yönündeki iddiaları üstünde arsıulusal toplumun, bu yasanın Mecliste ikrar edilmesi düşüncesince müşterek teşebbüs başlattığını, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in, parlamentonun ayrımsız yasayı ikrar etmesi biçiminde emektar yasayı arka çekeceğini duyurduğunu belirtti.

"Yasa katiyen yürürlükten kaldırılmayacak"

Boşnak lider, "İçerikle ait müşterek dava yok ise Sırp Cumhuriyeti milletvekilleri demin Bosna Hersek Parlamentosunda ayrımsız içeriğe erbap müşterek yasa düşüncesince oy kullanmalı. Ancak demin bunu da reddediyorlar ve bu da onların sadece bulunan yasayı yürürlükten dağıtmak istediklerini gösteriyor. Bu katiyen olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek Temsilci Schmidt'in teklifinin, "kurbanlara taşlama eden, suçları inkar fail ve suçluları yücelten dinamit müşterek kampanyaya müşterek tepki" olduğuna ayraç fail Dzaferovic, şu şekilde bitmeme etti:

"Unutulmamalıdır ki; Lahey Mahkemesi (Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi), kararlarında tiksinti söylemini suça kez açan etkenlerden bir tanesi kendisine tanımlamıştır. Bu sebeple tiksinti söylemine müteveccih bu cins kışkırtmaların önlenmesi, barışı siper açısından akıbet etap önemlidir. Ayrıca Lahey Mahkemesi ile iş birliği, Dayton Barış Anlaşmaları'nın ayrılmaz müşterek parçasıdır ve Dayton'u ikrar fail herkes, Lahey Mahkemesini ikrar etmiştir."

AB mevzuatıyla da uyumlu

Dzaferovic, soykırımı inkar yasasının zımni kendisine AB'nin tiksinti söylemiyle savaşım direktifleriyle ayrımsız bulunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Yasa, AB Konseyince 2009'da ikrar edilen ve AB değerlerinin soykırım, insanlığa gönül rahatlığı suçlar, harp suçları ve öbür suçlarla bağdaşmadığını açık açık tamlayan Stockholm Programı ile uyumludur. Son kendisine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları, soykırımın inkarının 'ifade özgürlüğü' kendisine tanımlanamayacağına hükmetmiştir. Dolayısıyla bu yasaya itiraz edilmesi icap ettiğini yayınlayan tek esbabımucibe yok."

"Mağdurların aşağılanmasına olanak verecek tek düzenlemeyi ikrar etmeyiz"

Bosna Hersek merkezli Srebrenitsa Anneleri ve Soykırım Tanıkları ve Kurbanları Derneğince AA muhabirine meydana getirilen kuma açıklamada, 1 Eylül'den buyana bağlanmış basında, elektronik ve içtimai ağlar ile medyada soykırım inkarına bağlı söylemlerin yüzdelik 80 oranında azaldığının gözlemlendiği belirtildi.

"Bu bakımevi işe hadim müşterek yasa bozukluk değiştirilsin?" ifadesi geçer açıklamada, Bosna Hersek Meclisinin yasaya millî müşterek can vererek ikrar etmesinde müşterek dava görülmediği fakat gene mağdurların aşağılanmasına olanak verecek tek düzenlemenin ikrar edilmeyeceği vurgulandı.

Soykırımı inkar yasası gerginliği

Dönemin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, 23 Temmuz'da soykırımın inkarını suç sayan müşterek yasa çıkartmıştı.

Başta Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp Üyesi Milorad Dodik peyda etmek kabilinden ülkedeki dü entiteden bir tanesi bulunan Sırp Cumhuriyeti'nin yetkilileri, yasayı boykot etmeye değişmeyen vermişti.

Dodik'in, 1992-1995'te yaşanmış bulunan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın aslına dönülmediği takdirde Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını duyuru edeceğini söylemesiyle büyüyen kriz, Bosna Hersek'te baştan harp ihtimallerini bile gündeme getirmişti.

AB'nin, Sırp entitesinin talebi doğrultusunda "soykırımı inkar yasasında değişiklik" üstünde çalışmış olduğu iddiaları, ülkede toy müşterek huzursuzluğa kez açmıştı.

AB Komisyonunun genişlemeden mesul sözcülerinden Ana Pisonero ise "Srebrenitsa ve soykırım inkarı mevzusundaki tavrımız nettir. Avrupa'da en esas Avrupa değerleriyle çelişen soykırım inkarına, revizyonizme yahut harp suçlularının yüceltilmesine toprak yoktur." değerlendirmesinde bulunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ