USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosnalı akademisyenler namzetlik statüsünün istikrarı etkilemeyeceğini düşünüyor

Bosna Hersekli akademisyenler, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, ülkelerine namzetlik statüsü vermesinin, ülkedeki abra ve barışa hasiyet etmeyeceğine inanıyor.

Bosnalı akademisyenler namzetlik statüsünün istikrarı etkilemeyeceğini düşünüyor
17-12-2022 12:09
Saraybosna

Bosna Hersekli siyasiler, ülkelerinin AB'den namzetlik statüsü almasını "cesaret donör ve olumlu" bulurken, bazısı akademisyenler ve çoluk çocuk ise namzetlik statüsü dair müspet fikirlere eş değil.

Sosyal ve Siyasal Bilimler Profesörü, politik Admir Mulaosmanovic ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Jahja Muhasilovic, AB'nin Bosna Hersek'e namzetlik statüsü vermesini AA muhabirine değerlendirdi.

Mulaosmanovic, "Bu durumun, Bosna Hersek'in hâlâ güzel müşterek doğacak elde etmesi hususunda, müspet şeyleri körükleyen ve AB'ye katılmamız düşüncesince imge veren müşterek hücum bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu yolla, asliye kendisine arsıulusal topluluğun Bosna Hersek'te kurulacak dünkü hükümete dayanaklık etmek verdiğini söyleyebiliriz." diyerek konuştu.

Adaylık statüsünün müşterek aşama ötesine geçmeyeceğini düşündüğünü kaydeden Mulaosmanovic, "Şu anda AB'nin bu jeopolitik harekete gereksinimi var fakat bunun levent boylu vadeli müşterek akım bulunduğu için şüpheliyim. Diğer evren ülkelerinden ayrımlı kendisine ferdî çıkarların hâlâ güzel konuş düşüncesince menfaat sayıldığı müşterek garanticilikten bahsedebiliriz. Yani değme zamanki kadar ikiyüzlü." değerlendirmesinde bulundu.

"AB'nin sonucu menfez boyama"

Adaylık statüsü meydan Bosna Hersek'te iri değişikliklerin olacağına inanmadığını tabir fail Muhasilovic de "Adaylık statüsü aşırı iri müşterek deme tabir etmiyor. Bu proses onlarca sene sürebilir. Belirsiz müşterek sürece girdik. Ben bunu, ağız ağıza Bosna Hersek'in iç siyasetinde yaşanmış bulunan bir takım dinamiklerden ötürü müşterek tür 'göz boyama' kendisine görüyorum." ifadelerini kullandı.

Muhasilovic şu şekilde bitmeme etti:

"Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi ile AB, Batı Balkanlar dair paniğe kapıldı. Bu kararın ağız ağıza buna ilişkin bulunduğunu düşünüyorum. Bölgenin istikrarı açısından, kazançlı açıdan da namzetlik statüsü sert müşterek nesne getirmiyor. Dolayısıyla Bosna Hersek'in, göç, işsizlik, yolsuzluk, politik bölünmüşlük ve kırtasiyecilik kadar menfi iç dinamikleri bitmeme etmiş bulunduğu sürece, kazançlı istikrarın geleceğini zannetmiyorum."

Muhasilovic, namzetlik statüsünün bölgedeki asayiş sorununu ve istikrarı değiştireceğine inanmadığını, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik kadar siyasiler varlığını bitmeme ettirdiği sürece, ülkede ağır ilerleyişler kaydedilemeyeceğini söyledi.

Gençler ülkeden göçün bitmeme edeceğine inanıyor

Her sene binlerce insanın, Avrupa'ya "daha güzel şartlar" düşüncesince muhaceret etmiş bulunduğu Bosna Hersek'teki gençler, AB namzetlik statüsü meydan ülkelerinden göçün bitmeme edeceğine inandıklarını tabir etti.

IUS Görsel Sanatlar Fakültesi talebesi İfeta Neimarlija, Bosna Hersek'in namzetlik statüsü almasının ülkede iri tebeddülat yaratmayacağını, en iri problemlerden "gençlerin muhaceret etmesi sorununa" bariyer olamayacağını düşündüğünü aktardı.

Neimarlija, "Ancak, AB'ye girmenin Bosna Hersek düşüncesince hem müspet bununla beraber menfi etkilerinin olacağını düşünüyorum. AB üyesi Bosna Hersek'in hâlâ efdal müşterek statüye eş olacağını, ekonominin fakat AB'ye girişle hâlâ güzel bir vaziyete geleceğini düşünüyorum. Öte yandan, AB'ye girişin Bosna Hersek'i ve kılıç Boşnakları 'Batı değerlerine' yaklaştıracağını ve 'bizi kılıç karşılayıcı değerlerden' uzaklaştıracağını düşündüğüm için, bunun ülkem düşüncesince menfi etkilerinin olacağına inanıyorum." dedi.

IUS Genetik ve Biyomühendislik Yüksek Lisans talebesi Mervisa Halilovic-Alihodzic de AB namzetlik statüsünün ülkesine tesirinin olamayacağını düşünenler ortada arazi aldığını dile getirdi.

​​​​​​​Halilovic-Alihodzic, "Bosna Hersek'te bulunan hali değiştirebilecek olanlar sadece bizleriz. Adaylık statüsü kabul etmek Bosna Hersek'te uğur boncuğu nesne değiştirmeyecek. Bu, aşırı levent boylu devam eden ve iri emekler talip müşterek süreç. Bosna Hersek'in yegâne başına hâlâ güzel olacağını düşünüyorum. Gençler şu anda üstelik gayrimenkul haricinde yaşam sürmeyi seçiyor. Ülkemiz AB üyesi olursa, hâlâ aşırı insanoğlunun ülkeyi bırakma edeceğine inanıyorum." diyerek konuştu.​​​​​​​

Batı Balkanlar'ın hepsi AB önünde

Yaklaşık 7 sene evvela AB üyeliği düşüncesince müracaatta bulunan Bosna Hersek, aday ülke statüsü almasıyla levent boylu müşterek yolun evvela adımını atmış oldu.

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanmış bulunan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması ile dünyanın en karmakarışık politik yapılarından birine eş bulunan ülke düşüncesince "zor kısmın" aday ülke statüsünden sonradan mevrut AB ortaklık müzakereleri bulunduğu tabir ediliyor. ​​​​​​​

Batı Balkanlar'da 2007'de Slovenya ve 2013'te Hırvatistan AB üyesi olurken, 2005'te Kuzey Makedonya, 2010'da Karadağ, 2012'de Sırbistan ve 2014'te Arnavutluk aday ülke statüsü almıştı.

Kosova'nın da bu hafta AB üyelik başvurusunda bulunmasıyla semt devletlerin tamamının "AB'ye üyelik hedefinde" ilerlemeye bitmeme etmesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ