USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Büyük lider Atatürk, ebediyete irtihalinin 83. senesinde KKTC'de anıldı

Büyük lider Atatürk, ebediyete irtihalinin 83. senesinde KKTC'de anıldı
10-11-2021 13:39
Lefkoşa

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 83. yılı zımnında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde törenler düzenlendi.

Lefkoşa'daki Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'nda meydana getirilen önceki törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı önder Sennaroğlu, bakanlar, milletvekilleri, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, azamet ve firmaların temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.

Saygı duruşu, bayrakların göndere çekilmesi ve yarıya indirilmesiyle süregelen tören, seremoni düzeni sırasına gereğince anıtlara çelenk bırakılmasıyla bitmeme etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anıt hususi Defteri'ne şunları yazdı:

"Türk milletinin yetiştirdiği şişman şef Mustafa Kemal Atatürk, seni sonsuzluğa uğurladığımız bu günde sevgi, hürmet ve özlemle yad ediyoruz. Bedenen aramızdan ayrılsan da bıraktığın savaşım ruhu ile, eserlerinle ve ilkelerinle içimizde her daim yaşayacaksın. Ve inanıyorum ki doğacak nesiller de bire birlikte hissiyatla bu minvalde yürümeye bitmeme edecektir. Sevgin kılıç Kıbrıs Türklerinin içre sönmez birlikte ateş, şişman birlikte volkandır. Vasiyetin bulunduğu üzere, Türkiye’nin ve Türk milletinin bekası düşüncesince Kıbrıs’a ilgi edecek ve aşırı çalışacağız.

Ey Büyük Atatürk! Naçiz bedenin aşırı sevdiğin yurt topraklarının kollarında yatmakta; düşüncelerin ilkelerin tamamen çalışanı olmakla alım çalım duyduğun Türk Milletinin yöntemini aydınlatmakta ve 'en şişman eserim' niteleyerek tamamen övündüğün Türkiye Cumhuriyeti sağlıklı ayakta durmaktadır. Ruhun sevimli olsun!"

"İlkeleriniz, Türkiye ve KKTC'nin yöntemini aydınlatmakta"

Büyükelçi Başçeri de Anıt hususi Defteri'ne Atatürk'e ithafen, "Aziz milletimiz, önderliğinizde engelleme kuvvetlerine dirlik aynısı benzer yepyeni birlikte halas ve istiklal savaşı vermiş, vatanımızı işgalin hunriz pençesinden kurtarmıştır. Sizin liderliğiniz şişman birlikte milletin uyanışını ve boyunduruktan kurtulmasını gerçekleştirme etmiştir." ifadelerini kullandı.

Şimdi beniz salname heybetli birlikte çınar bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma hamlesini Atatürk'ün belirledi ilkeler doğrultusunda hâlâ da ileriye atmak düşüncesince inançla çalıştıklarını vurgulayan Başçeri, şunları kaydetti:

"Sizden aldığımız azim ve feyzle türkiye dünyada ve dalında dayanıklı aşırı sorunla giriş etmekte, çelimli ve haysiyetli duruşunu pekiştirmektedir. İlkeleriniz, eskiden bulunduğu bugün de bire birlikte direnerek Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yöntemini aydınlatmakta; bire birlikte sürede dünyada dayanıklı aşırı ulusa kılavuzluk etmektedir. Şanlı Türk Milletinin Büyük Evladı, sizi saygı, minnet, hırslı ve dualarla anıyoruz. Ruhunuz sevimli olsun."

Lefkoşa'daki ikinci merasim AKM'de yapıldı

Başkent Lefkoşa'daki ikinci merasim Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, burada icra ettiği konuşmada, Atatürk'ün vefatının 83. senesinde kendisini rahmet, minnet, muhabbet ve özlemle andıklarını söyledi.

Atatürk'ün ömrüne nice muvaffakiyet ve savaşım sığdırdığını tamlayan Tatar, "Kıbrıs'ta baktığımızda, Türkiye'nin halas savaşları, karşılama savaşları, engelleme kuvvetlerine dirlik maruz dış mücadele, Atatürk'ün tabanca dostlarıyla gösterdiği atılganlık ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, Kıbrıs Türk halkının direnişinde bizlere sabah yeli deposu ergin ve çelim vermiştir." dedi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Atatürk'ün bükülme ve devrimlerini önceki uygulayanlardan bulunduğunu vurgulayarak, Atatürk'ün sorun arkadaşlarına gelişigüzel devir "Kıbrıs Ada'sına ilgi edilmesi" anlamında telkinde bulunduğunu hatırlattı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ise "Bugün, karaları putrel haset değil, bugün, O'nu hâlâ güzel anlama, izleme edebilme ve O'nun kadar sonra görüşlü birlikte yurtsever olma günüdür. Bugün, Mustafa Kemal Atatürk'ün eren anısı uğrunda ulusça hürmet ve gönül borcuyla eğildiğimiz, O'nun gençliğe bağış etmiş bulunduğu Cumhuriyet ve bağımsızlığı, hâlâ yukarılara taşımak, prensip ve hedeflerine hâlâ aşırı erbap çıkacak günüdür." sanarak konuştu.

Amcaoğlu, Atatürk'ün biricik birlikte şef olmasının yanında kâffesi dünyanın hürmet duyduğu mevki adamı, şişman birlikte eş ve bile bulunduğunu söyledi.

AKM'de 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü zımnında liet ve şiirler okundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ