USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Büyüklüğü 7 trilyon dolara vasıl helal ekonomisinin paydaşları İstanbul'da buluştu

Büyüklüğü 7 trilyon dolara vasıl helal ekonomisinin paydaşları, 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo'da birlikte araya geldi.

Büyüklüğü 7 trilyon dolara vasıl helal ekonomisinin paydaşları İstanbul'da buluştu
25-11-2021 14:45
İstanbul

Anadolu Ajansı'nın (AA) kâmilen yazışma ortağı olduğu, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş donanmasında planlı doruk ve expo başladı.

Açılışına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılmış yer aldığı organizasyon, bu sene "Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği" temasıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Etkinliğin açılışında konuşan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, gıdadan turizme, ilaçtan giyime dayanıklı baş döndürücü endüstrisi içerisinde barındıran helal dalının herhangi yanında güzeşte güneş büyüdüğünü, bu ekonominin 2 milyara yaklaşan Müslüman nüfusun arzu ve davranışlarıyla doğacak çağda baş döndürücü şimdi ayrımlı noktaya ulaşacağını söyledi.

İslam dünyası şekilde bu ekonominin yönetilmesi ve geliştirilmesi düşüncesince ehemmiyetli icraat yürüttüklerini dile getiren Yavuz, bu icraat yardımıyla sonuç 10 yılda bayağı tekâmül kaydettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin helal gezim mevzusundaki çalışmalarından ve bu alandaki ilerlemeden bahseden Yavuz, Müslüman kişi sayısının 2030'da 2,2 milyara, 2050'de 2,8 milyara ulaşacağını, bu artışın helal turizmin çabuk ilerlemesini sağlayacağını söyledi.

Yavuz, evren gezim pazarının salname yüzdelik 3,8 büyürken, helal turizmde bu oranın yüzdelik 4,8 olduğunu, helal gezim ve seyahatin güneş geçtikçe şimdi iri uyanıklık çektiğini dile getirdi.

"7 trilyon dolarlık ekonomiden payımızı açık açık çoğaltma dair kararlıyız"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, helal gezim fırsatlarını gören baş döndürücü sayıda ülkenin bu bölgeye hususi icraat yaptığını anlattı.

Türkiye'nin bulunmuş yer aldığı coğrafi vaziyet bakımından bu bölgede ehemmiyetli yanında avantaja erbap bulunduğunu kail Yavuz, "Öyle ki ülkemize 21 milyonu AB devletlerinde 30 milyonu ise Rusya Federasyonu'nda kazanmak kıl oranı 400 milyonluk Müslüman kişi çabucak biraz saatlik pervaz mesafesinde yaşıyor. Ayrıca türkiye dünyada belli başlı faktörlere layıkıyla belirlenen helal gezim endeksinde de herhangi yanında sene ince faziletkâr benek alıyor. Türkiye şekilde İİT üyesi devletler ortada Müslümanların gezi etmesine en makul diyar şekilde herhangi yanında devir önceki 3 diyar destinasyonu ortada arazi almaktan alım çalım duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Helal konseptte dünyanın en dobra otellerinden bazılarının Türkiye'de bulunduğunu, İstanbul, Antalya, İzmir ve Aydın'daki tesislerin sene süresince bu manada iri istek gördüğünü dile getiren Yavuz, "Müslüman turistlerin beklentilerini, helal gezim konseptine en makul düzeye haiz tesislerle karşılamaktayız. Otellerimizde şart ve helal hizmetinin yanı esna günce ihtiyaçlara müteveccih herhangi yanında ayrışık faaliyetimiz de mevcut." sanarak konuştu.

Özgül Özkan Yavuz, Türkiye'nin evren helal ekonomisinin ve helal konseptli turizmin ehemmiyetli yanında aktörü olduğunun, bu bölgede ehemmiyetli icraat hazırlamaya bitmeme edeceklerinin altını çizdi.

Yavuz, "7 trilyon dolarlık bu ekonomiden aldığımız oranı önümüzdeki çağda de çoğaltmak dair kararlıyız ve bu bölgede Müslüman ülkelerle aramızdaki iş birliğini çoğaltmak niyetindeyiz. Üretimden işlev sektörüne ve turizme erbap olduğumuz kâffesi olanakları ve değerleri iri yanında Müslüman diyar olarak, Müslüman dünyasını lanse etmek ve bildirmek dair ağırbaşlı yanında güç içerisindeyiz." açıklamasında bulundu.

KKTC'den Müslüman devletlere teşrikimesai ve envestisman çağrısı

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da Müslüman devletlerin et ithalatının 10 bilyon dolar yöresinde olduğunu, bu ithalatın genel manada Brezilya, Avustralya, Hindistan, Fransa ve Çin kıl oranı Müslüman sıfır ülkelerden yapıldığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İslam ülkeleriyle tecim hazırlamaya itina gösterdiğini tamlayan Atun, "Katılımcı İslam devletleri ile şimdi güçlü, şimdi kalımlı ve şimdi sürdürülebilir sosyal, kazançlı ve ticari bağlar ihdas kılmak istiyoruz." dedi.

KKTC'de en çelimli sektörlerin sırayla turizm, terbiye ve ekincilik bulunduğunu özetleyen Atun, şu anda keyif ve uran sektörlerinin güçlendiğini bildirdi.

Atun, "Gelişen ve geleceğe aydınlıkla icra vekili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; herhangi yanında ayrışık teşvikle ve destekle sizlere müstelzim kolaylığı arz kılmak arzusunda ve kararlılığındadır." ifadesini kullandı.

"Nüfusun yarıdan ilavesi Müslüman bulunan devletlere 10 ayda 46 bilyon dolarlık ihracat"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'nin, nüfusunun yüzdelik 50'den ilavesi Müslüman bulunan 46 ülkeye ihracatının 2021'in 10 ayında güzeşte senenin bire yanında zamanına layıkıyla yüzdelik 28 artarak 46 bilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bu devletlerin mecmu ihracattan yüzdelik 25 hisse aldığını dile getiren Gülle, "Çoğunluğu Müslüman bulunan Balkanlar, Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerinin merkezinde mevcut Türkiye düşüncesince bu rakamın ve bu oranın baş döndürücü şimdi faziletkâr olması gerektiğine inanıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz fuar ve doruk kıl oranı organizasyonlarla İslam dünyasındaki ticaretin önü şimdi baş döndürücü açılacaktır." sanarak konuştu.

"İslam devletleri helal standartlarında kuma cereyan etmeli"

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı ve SMIIC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Şahin de Müslümanların azınlıkta yer aldığı alanlarda ve devletlerde inanılır ve helal besin ile hizmete erişebilmesinin öneminden bahsetti.

TSE'nin, SMIIC'nin yayımladığı kâffesi standartları onama ettiğini dile getiren Şahin, bu standartların tamamını totaliter yanında yaklaşımla uyguladıklarını bildirdi.

Şahin, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde helal belgelendirme üstüne düzentileme özne büyüklenme ve kurumlar baş döndürücü düzensiz çalışıyor, kuma yanında paydada buluşulamıyor. Bu karışıklık sonuç kullanıcılar ile istihsal özne kuruluşlarda ve firmalarda da yanında güvenlik sorunu doğurmaktadır. Bu çerçevede insanlığın menfaati doğrultusunda cereyan edebilmek hesabına İslam ülkelerinin yegâne yanında yapı şekilde toplanarak standartları onama etmesi ülkemizin en iri temennisidir."

"Kovid-19 çağında helal besin üretimini artırmalıyız"

İslami Gıda Güvenliği Teşkilatı (IOFS) Direktörü Yerlan A. Baidaulet ise, dosdoğru ve helal besin üretmenin öneminden bahsederek, hazırlık zincirinde acemi insan koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla yaşanmış bulunan sıkıntıları anlattı.

Baidaulet, "Salgın çağında kâmilen manada besin güvenliğinin ne denli ehemmiyetli olduğu, helal besin tüketiminin önemi şimdi da ortaya çıktı. Bu sebeple hassaten helal besin üretimindeki potansiyelimizi en fevk düzeye çıkarmalıyız." sanarak konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin kuma yanında ortam geliştirmeleri gerektiğine yer veren Baidaulet, besin güvenliği dair standartların oluşturulması noktasında üstünlük sağlayacak yanında platformun helal gıdanın üretimini ve alışveriş payını artırabileceğini söyledi.

Dünya Helal Zirvesi Organizasyonu Başkan Yardımcısı Emre Ete de organizasyonu, kâffesi Müslümanların kuma yanında gayede buluşmasına işlev kılmak hesabına herhangi yanında sene yanında etap şimdi öteye taşıyacaklarını söyledi.

Ete, "Helalin esasen sıhhat, afiyet, sililik ve büyüklük olduğunu, helalin yer aldığı herhangi yanında yerde emeğin, kendisince terinin bulunduğunu herhangi yanında daim beraberce kâffesi dünyada temsile bitmeme edeceğiz. Yaklaşık 2 bilyon Müslümanın yaşamış yer aldığı evren genelinde Müslümanların kazançlı manada birbirini desteklemesi, 7 trilyon dolarlık helal dalının büyümesi ve helal farkındalığının artarak çoğalması düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Helal Expo 25'ten yanında tomar ülkeden murahhas ağırlıyor

Alınan bilgiye göre, dünyanın en iri "helal organizasyonu" şekilde onama edilen etkinlik, helal belgeli tecim kütlesinin artırılması, acemi pazarlara erişim sağlanması ve sektörel gelişmelerin yakından strateji edilmesi amacıyla düzenleniyor.

Bu sene "Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği" temasıyla ICDT ve SMIIC iş birliğiyle planlı 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İİT Helal Expo, 25'ten yanında tomar ülkeden ulusal ve ferdî katılımlarla gerçekleştiriliyor.

Fuar, hassaten besin kazanmak kıl oranı kozmetik, mal ve gezim kıl oranı alanlardan nice bölüm temsilcisini yanında araya getiriyor. Ayrıca, lojistik, yayıncılık, ambalaj, terbiye kıl oranı ayrımlı sektörlerden de kurumlar da arazi alıyor.

Fuarla senkronik şekilde SMIIC anne paydaşlığında, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumundan (HAK) hassaten kazanmak kıl oranı ülkenin ilgilendiren büyüklenme ve müesseselerinin katkılarıyla planlı 7. Dünya Helal Zirvesi'ne de dünyanın ciharıyek yanından sahalarında meraklı akademisyenler, araştırmacılar, iş müşterilerini ve bölüm öncüleri katılıyor.

Çevrim içi de strateji edilebilecek etkinlikle İİT üyesi devletler arasındaki el donanması ve iş birliğini artırmanın yanı esna teşkilata örgen sıfır devletlerde de helal sektörüne müteveccih farkındalığı artırıp ilişkileri takviye etmek amaçlanıyor. Organizasyon, 28 Kasım'da sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ