USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çalkantılı çağda uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 26 Eylül'deki seçimlerin peşi sıra siyasete veda etmeye hazırlanıyor.

Çalkantılı çağda uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel
23-09-2021 11:06
Berlin

Almanya'nın evvel avrat ve en canlı başbakanı bulunan Merkel, soğukkanlılığı, uzlaşmacı ve yararcı siyasetiyle Almanya siyasal evveliyatına damgasını vurdu.

Merkel'in muvazeneli sabık kudret yılları, halefinin omuzlarına dayanıklı eş vebal ve kalıt bırakacak az daha görünüyor.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası 9. başbakanı bulunan Merkel, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl ve Gerhard Schröder az daha Almanya’nın iz bırakan liderleri ortada yerini aldı.

1954'te Hamburg'da peder eş ata ve hoca eş annenin kızı namına dünyaya mevrut fakat Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde (DDR) çocukluk ve cahillik yıllarını nâkil Merkel siyasal yaşamına Berlin Duvarı'nın yıkılmasının peşi sıra DDR'de kurulan dünkü hükümette hükümet sözcü yardımcısı namına başladı. Doğu Almanya'da erişmesi dolayısıyla , Merkel'in duygularını bastırmayı, tepkilerini dışarıya yansıtmamayı dobra bilmiş bulunduğu belirtildi.

2 Aralık 1990'da federal saylav seçilen Merkel, Kohl hükümetinin 1991-1994 yıllarında Kadın ve Gençlik Bakanlığı vazifesinde bulundu.

Angela Merkel, 2000'de rakipsiz namına girmiş bulunduğu seçimde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) evvel avrat umumi başkanı namına seçildiğinde şimdi 46 yaşındaydı.

22 Kasım 2005'te meydana getirilen seçimlerle Başbakanlık koltuğuna oturan Merkel, Almanya'nın evvel avrat şansölyesi namına 16 salname iktidarında nice krizi yönetti.

Krizlerin çözümünde çalışan gösteriş oynadı

Angela Merkel iktidarı süresince kredi krizi, ekü krizi, sığınık krizi, Brexit krizi ve Kovid-19 az daha nice ehemmiyetli sınamalarla karşılaştı.

Karşılaştığı tamamı akse ve problemlerin çözümünde "uzlaşıyı" esas amaç namına seçti. Tüm bu krizlerde Merkel'in "uzlaşı düşüncesince sonuna derece uğraş etme" ayrıcalığı ön plana çıktı.

Merkel’i en ehemmiyetli evvel sınaması 2008’de Avrupa’daki ekü krizi oldu. Küresel akse dolayısıyla Almanya’da da borsalarda yıkılma yaşandı ve mülk piyasaları karıştı.

Ama Merkel, hem ülkesinin ekonomisini aynı zamanda eş mülk avroyu krizden çıkarmayı başardı.

Avro krizinde verecekli olabilecek devletler düşüncesince Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ünlü istirdat şemsiyenin oluşmasında ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, "Avro yeteneksiz olursa Avrupa da yeteneksiz olur." ifadesiyle dikkati çekmişti.

Merkel'in ekü kriziyle uğraş yöntemi ilkin Yunanistan edinmek az daha öteki birtakım AB ülkelerinin tepkisini çekti.

Partinin modernleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, başvekillik devrinde partinin esas ilkeleri bulunan mecburi askerliği kaldırdı ve çekirdeksel enerjiden vazgeçti.

Merkel'in siyasal kariyerindeki en ehemmiyetli kararlardan birisi de 2015 yazında Almanya'nın sınırlarını mültecilere açması oldu.

Birçok Avrupa Birliği ülkesi mültecilere sınırlarını ve kapılarını ağız ağıza kapatırken Merkel, bir fazla Suriyeli tahminî eş milyon sığınmacıya Almanya’nın kapılarını açtı.

Ancak iklim içre fazla katışıksız partinin güçlü olması ve sığınık mevzusunun siyasal materyal biçimine getirilmesinin peşi sıra Merkel eş şimdi hakeza eş şeyin tekrarlanmayacağını duyuru etti.

Merkel'in sığınık krizine bağlı "Wir schaffen das (Başarabiliriz)" bütünü remiz halini aldı ve ilerleyici zamanlarda apayrı mevzularda da kalın pıtrak kullanıldı.

ABD ile ilgiler sıkkın çağa girdi

Donald Trump'ın Amerika başkanı olmasının peşi sıra aut politikada da fazla taraflılığı ve bununla beraber NATO'yu sorgulayan eş çizik izlemesi Merkel'i fon kırıklığına uğrattı.

Trump ile yıldızı barışmayan Merkel Amerika ile ilişkilerde davranışlarında ölçülü davrandı.

Merkel Amerika Başkanı Trump'ı kastederek, "Tamamen başkalarına güvenebileceğimiz dönemler az buçuk geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile diyalogdan yana

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyen ve ayrıcalıklı iştirak öneri fail Merkel, dü iklim ortada yaşanmış bulunan tamamı gerginliklere karşın Ankara ile diyaloğun en şişman destekçisi oldu.

Avrupa düşüncesince Türkiye’nin önemini dobra bilici Merkel, Türkiye ile iletişimini tek kesmedi.

Şansölye Merkel Doğu Akdeniz’de, Yunanistan'ın hukuksuz adımları yüzünden yaşanmış bulunan gerilimde Almanya namına aralık buluculuk görevi üstlendi.

2012'de Türk gazetecileri Başbakanlık ofisinde ağırlayan Merkel o dönem, "İlk misil eş ülkenin gazetecileriyle burada eş araya geliyorum." sanarak Türkiye'ye verdiği önemi vurguladı.

Almanya’da 8’i Türk 10 ferdin öldürülmesiyle ilgilendiren ortaya çıkan fazla sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin 2011 senesinde açığa çıkması da Alman devleti ve Merkel düşüncesince ayrı eş imtihan oldu. Merkel, cinayetlerin aydınlatılması düşüncesince dayanak lafı verirken bu sözünü tek devir tutamadı.

Federal Meclis Araştırma Komisyonunun eş yazanak hazırlamasına karşın kıygın yakınlarının birileri ile birtakım alt kurul üyeleri, Merkel’in bu mevzuya aldığı kadar dayanak vermediğini söyledi.

Titreme nöbetleri

Şansölye Merkel'in, 2019'daki lerze nöbetleri ise levent boylu müddet kamuoyunu çalışır etti.

Muhalefet Merkel'in sağlığı dair endişelerini dile getirip vazifesini sorgulamaya ayırmak istedi. Merkel lerze nöbetinin vazifesini hazırlamaya bariyer olmadığını belirterek tartışmalara yeri koydu. Ancak halkoyu hala Merkel'in rahatsızlığının dört dörtlük namına ne bulunduğu bilgisinden mahrum.

Alman Başbakan fariza süresi süresince şu anne derece 92 ülkeye 535 görüşme gerçekleştirdi. Bunlardan hoppadak 112'sini AB toplantıları düşüncesince Brüksel'e yaptı.

Türkiye'ye ise 11 misil revan Merkel hassaten AB- Göç Anlaşması dair derin eş emek harcadı.

Merkel kendine saf eş meslek oluşturdu

Angela Merkel fariza süresi süresince çul tarzını tek değiştirmedi baştan sona mülevven ceketler giydi. Farklı renklerdeki üç düğmeli, yazma sahil ceketleriyle eş moda ekolü oluşturdu.

Angela Merkel’in evren siyasetine bıraktığı eş öteki iz ise "güç elması" hareketi oldu. Merkel foto çekimlerinde sonsuz dü elinin parmaklarını birleştirerek kurum verdi. Söz konusu el göstergesi siyasal literatüre ilkin "Merkel elması" namına girse de peşi sıra "Güç elması" namına tanımlandı.

İyi derecede Rusça bilici Merkel başkaca opera hayranı.

“Forbes” dergisi çeşidinden 9 sene süresince yukarı üstüne üstlük dünyanın en çelimli hanımı seçilen Merkel gene de alçak gönüllü eş avlu sürüyor.

Berlin'de eş apartman dairesinde eğleşme fail Merkel alışverişini kendisi yapıyor evde yemeğini kendisi hazırlıyor.

Merkel benzeri Joachim Sauer ile Güney Tirol branşında levent boylu temaşa yapmayı ve Alman Milli Takımı'nın maçlarını izlemeyi seviyor.

Özel hayatının gizliliği mevzusuna fazla ehemmiyet verici Merkel ailesini, dostlarını ve çalışanlarını gözlerden ırak tutmayı yeğleme ediyor.

Almanya'da halkoyu onun düşüncesince devir zamane Mutti (anne) lakabını kullanıyor.

Almanya 26 Eylül'de seçime gidiyor

Pazar günkü seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başvekil talibi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başvekil talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi'nin başvekil talibi ve partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock Merkel'in koltuğuna ölmek düşüncesince yarışacak.

Almanya'da oy kullanabilecek 18 gözyaşı üstündeki müntehip sayısı 60,4 milyon.

Seçmenlerin tahminî ½ si Kuzey Ren-Vestfalya (12,8 milyon), Bavyera (9,4 milyon ) ve Baden-Württemberg (7,7 milyon) eyaletlerinde yaşıyor.

Türkiye menşeli Alman müntehip sayısının tahminî 900 bin bulunduğu anlatım ediliyor.

Almanya'da eğleşme fail fakat Alman yurttaşı bulunmadığı düşüncesince oy kullanamayacak şahısların sayısı ise 11,4 milyon.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ