USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 26 Eylül'deki seçimlerin peşi sıra siyasete veda etmeye hazırlanıyor.

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel
23-09-2021 11:06
Berlin

Almanya'nın önceki avrat ve en dinç başbakanı bulunan Merkel, soğukkanlılığı, uzlaşmacı ve yararcı siyasetiyle Almanya siyasal evveliyatına damgasını vurdu.

Merkel'in kararlı güzeşte kuvvet yılları, halefinin omuzlarına kızgın müşterek günah ve kalıt bırakacak kabil görünüyor.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası 9. başbakanı bulunan Merkel, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl ve Gerhard Schröder kabil Almanya’nın iz bırakan liderleri ortada yerini aldı.

1954'te Hamburg'da peder müşterek ata ve sarıklı müşterek annenin kızı adına dünyaya mevrut fakat Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde (DDR) çocukluk ve önceki gencelme yıllarını nâkil Merkel siyasal yaşamına Berlin Duvarı'nın yıkılmasının peşi sıra DDR'de kurulan toy hükümette hükümet sözcü yardımcısı adına başladı. Doğu Almanya'da ulaşması dolayısıyla , Merkel'in duygularını bastırmayı, tepkilerini dışarıya yansıtmamayı güzel bilmiş bulunduğu belirtildi.

2 Aralık 1990'da federal saylav seçilen Merkel, Kohl hükümetinin 1991-1994 yıllarında Kadın ve Gençlik Bakanlığı vazifesinde bulundu.

Angela Merkel, 2000'de rakipsiz adına girmiş bulunduğu seçimde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) önceki avrat umumi başkanı adına seçildiğinde hâlâ 46 yaşındaydı.

22 Kasım 2005'te meydana getirilen seçimlerle Başbakanlık koltuğuna oturan Merkel, Almanya'nın önceki avrat şansölyesi adına 16 salname iktidarında nice krizi yönetti.

Krizlerin çözümünde çalışan gösteriş oynadı

Angela Merkel iktidarı süresince mal krizi, ekü krizi, sığınık krizi, Brexit krizi ve Kovid-19 kabil nice ehemmiyetli sınamalarla karşılaştı.

Karşılaştığı topu topu bunalım ve problemlerin çözümünde "uzlaşıyı" asliye maksat adına seçti. Tüm bu krizlerde Merkel'in "uzlaşı düşüncesince sonuna denli uğraş etme" ayrıcalığı ön plana çıktı.

Merkel’i en ehemmiyetli önceki sınaması 2008’de Avrupa’daki ekü krizi oldu. Küresel bunalım dolayısıyla Almanya’da da borsalarda yıkılma yaşandı ve mülk piyasaları karıştı.

Ama Merkel, hem ülkesinin ekonomisini bununla beraber eş mülk avroyu krizden çıkarmayı başardı.

Avro krizinde verecekli olabilecek devletler düşüncesince Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) isimli sanlı istirdat şemsiyenin oluşmasında ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, "Avro yeteneksiz olursa Avrupa da yeteneksiz olur." ifadesiyle dikkati çekmişti.

Merkel'in ekü kriziyle uğraş yöntemi bilhassa Yunanistan edinmek neredeyse gayrı birtakım AB ülkelerinin tepkisini çekti.

Partinin modernleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, başvekillik çağında partinin asliye ilkeleri bulunan mecburi askerliği kaldırdı ve çekirdeksel enerjiden vazgeçti.

Merkel'in siyasal kariyerindeki en ehemmiyetli kararlardan bir tanesi de 2015 yazında Almanya'nın sınırlarını mültecilere açması oldu.

Birçok Avrupa Birliği ülkesi mültecilere sınırlarını ve kapılarını ağız ağıza kapatırken Merkel, bir fazla Suriyeli kısaca müşterek milyon sığınmacıya Almanya’nın kapılarını açtı.

Ancak iklim süresince baş döndürücü bozulmamış partinin güç kazanması ve sığınık mevzusunun siyasal materyal durumuna getirilmesinin peşi sıra Merkel müşterek hâlâ hakeza müşterek şeyin tekrarlanmayacağını anons etti.

Merkel'in sığınık krizine bağlı "Wir schaffen das (Başarabiliriz)" hepsi remiz halini aldı ve ilerleyici zamanlarda apayrı mevzularda da kesif pıtrak kullanıldı.

ABD ile münasebat sıkkın devre girdi

Donald Trump'ın Amerika başkanı olmasının peşi sıra aut politikada da fazla taraflılığı ve bununla beraber NATO'yu sorgulayan müşterek çizik izlemesi Merkel'i hayalet kırıklığına uğrattı.

Trump ile yıldızı barışmayan Merkel Amerika ile ilişkilerde davranışlarında ölçülü davrandı.

Merkel Amerika Başkanı Trump'ı kastederek, "Tamamen başkalarına güvenebileceğimiz dönemler az buçuk geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile diyalogdan yana

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyen ve ayrıcalıklı katılma öneri fail Merkel, dü iklim ortada yaşanmış bulunan topu topu gerginliklere karşın Ankara ile diyaloğun en iri destekçisi oldu.

Avrupa düşüncesince Türkiye’nin önemini güzel bilici Merkel, Türkiye ile iletişimini on paralık kesmedi.

Şansölye Merkel Doğu Akdeniz’de, Yunanistan'ın hukuksuz adımları yüzünden yaşanmış bulunan gerilimde Almanya adına açıklık buluculuk görevi üstlendi.

2012'de Türk gazetecileri Başbakanlık ofisinde ağırlayan Merkel o dönem, "İlk kere müşterek ülkenin gazetecileriyle burada müşterek araya geliyorum." diye Türkiye'ye verdiği önemi vurguladı.

Almanya’da 8’i Türk 10 ferdin öldürülmesiyle ilgilendiren ortaya çıkan baş döndürücü sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin 2011 senesinde açığa çıkması da Alman devleti ve Merkel düşüncesince ayrı müşterek imtihan oldu. Merkel, cinayetlerin aydınlatılması düşüncesince dayanaklık etmek lafı verirken bu sözünü tek devir tutamadı.

Federal Meclis Araştırma Komisyonunun müşterek anlatım hazırlamasına karşın kıygın yakınlarının birileri ile birtakım komite üyeleri, Merkel’in bu mevzuya yeteri kadar dayanaklık etmek vermediğini söyledi.

Titreme nöbetleri

Şansölye Merkel'in, 2019'daki titreyiş nöbetleri ise derinliğine müddet kamuoyunu çalışır etti.

Muhalefet Merkel'in sağlığı dair endişelerini dile getirip vazifesini sorgulamaya ayırmak istedi. Merkel titreyiş nöbetinin vazifesini hazırlamaya bariyer olmadığını belirterek tartışmalara yeri koydu. Ancak halkoyu hala Merkel'in rahatsızlığının birlik adına ne bulunduğu bilgisinden mahrum.

Alman Başbakan fariza süresi süresince şu anne denli 92 ülkeye 535 görüşme gerçekleştirdi. Bunlardan hemen 112'sini AB toplantıları düşüncesince Brüksel'e yaptı.

Türkiye'ye ise 11 kere revan Merkel bilhassa AB- Göç Anlaşması dair derin müşterek iş harcadı.

Merkel kendine özgü müşterek meslek oluşturdu

Angela Merkel fariza süresi süresince giysi tarzını on paralık değiştirmedi daim mülevven ceketler giydi. Farklı renklerdeki üç düğmeli, değirmi sahil ceketleriyle müşterek moda ekolü oluşturdu.

Angela Merkel’in evren siyasetine bıraktığı müşterek gayrı iz ise "güç elması" hareketi oldu. Merkel foto çekimlerinde sonsuz dü elinin parmaklarını birleştirerek çalım verdi. Söz konusu el göstergesi siyasal literatüre evvela "Merkel elması" adına girse de peşi sıra "Güç elması" adına tanımlandı.

İyi derecede Rusça bilici Merkel başkaca opera hayranı.

“Forbes” dergisi çeşidinden 9 sene süresince yukarı caba dünyanın en çelimli hanımı seçilen Merkel gene de alçak gönüllü müşterek avlu sürüyor.

Berlin'de müşterek apartman dairesinde tevakkuf fail Merkel alışverişini kendisi yapıyor evde yemeğini kendisi hazırlıyor.

Merkel benzeri Joachim Sauer ile Güney Tirol alanında derinliğine temaşa yapmayı ve Alman Milli Takımı'nın maçlarını izlemeyi seviyor.

Özel hayatının gizliliği mevzusuna baş döndürücü ehemmiyet verici Merkel ailesini, dostlarını ve çalışanlarını gözlerden ırak tutmayı yeğleme ediyor.

Almanya'da halkoyu onun düşüncesince devir kurnaz Mutti (anne) lakabını kullanıyor.

Almanya 26 Eylül'de seçime gidiyor

Pazar günkü seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başvekil talibi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başvekil talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi'nin başvekil talibi ve partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock Merkel'in koltuğuna taşınmak düşüncesince yarışacak.

Almanya'da oy kullanabilecek 18 gözyaşı üstündeki müntehip sayısı 60,4 milyon.

Seçmenlerin kısaca ½ si Kuzey Ren-Vestfalya (12,8 milyon), Bavyera (9,4 milyon ) ve Baden-Württemberg (7,7 milyon) eyaletlerinde yaşıyor.

Türkiye menşeli Alman müntehip sayısının kısaca 900 bin bulunduğu anlatım ediliyor.

Almanya'da tevakkuf fail fakat Alman yurttaşı bulunmadığı düşüncesince oy kullanamayacak insanların sayısı ise 11,4 milyon.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ