USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cengiz Holding 2022'de erke ve maden yatırımlarını artıracak

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, "Enerjideki yatırımlarımızı tasarruf etmek istiyoruz ve başta yenilenebilir erke dalında envestisman fırsatlarını değerlendiriyoruz." dedi.

Cengiz Holding 2022'de erke ve maden yatırımlarını artıracak
30-12-2021 14:29
İstanbul

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

2021'in, toy yatırımları yaşama geçirdikleri birlikte sene bulunduğunu özetleyen Cengiz, ayrımsız vakitte Türkiye'de 40 yılı epey müddette biriktirdikleri şişman deneyimi dünya dışına taşıdıkları ehemmiyetli yatırımlara imza attıklarını söyledi.

Cengiz, senenin sonuç çeyreğinde Bingöl'de Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en şişman melez erke santralinin açılışını yaptıklarını anımsatarak, "Toplam müesses gücü 580 megavat bulunan santralde 450 bin hanenin salname tüketimini karşılayabilecek cazibe üretiliyor. Yine sonuç çeyrekte Eti Bakır Samsun İşletmesi'ndeki bakır üretimine bütünleşmiş biçimde çalışkanlık gösterecek birlikte basma tesisi yatırımına başladık. 1,5 bilyon liralık envestisman yaptığımız bu ehemmiyetli tesiste yılda 250 bin titrem diamonyum fosfat (DAP) gübresi üreteceğiz. Bu tesis, akan açığın azaltılmasına herhangi birlikte sene 100 milyon dolarlık yardım sağlayacak." niteleyerek konuştu.

Yurt dışı ayağında ise erke ve madencilik sektörlerine önderlik edecek adımlar attıklarını aktaran Cengiz, şunları kaydetti:

"Azerbaycan'da üç bölgede bakır ve değerli metal kontrol faaliyetlerine başladık. Kırgızistan'daki yatırımımız Tereksay Altın Madeni, üretime gelmek üzere. Ayrıca Özbekistan'da toplanmış müesses gücü 460 megavat olacak dü saf patırtı yağı lambası yağı devir santralimizin kurulumları sürüyor. Santraller 2022'de tamamlanacak. Dolayısıyla hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz. Ekonomiye bağlı yaşanmış bulunan hepsi gelişimleri kılıç de yakından strateji ediyoruz. Burada hoppadak getiri ortamını değil, ekonominin bütününü menfez uğrunda bulundurarak yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Tabii ki faizin az olması, yatırımları artırıcı bulaşık sağlamakta ancak öteki yandan kurdaki dalgalanmalar da hem girdi maliyetlerimizi hem de envestisman maliyetlerimize yansıyor. Biz Türkiye'nin sert devamlı ekonomisine güveniyoruz ve yatırımlarımızı buna uyarınca yapıyoruz. Cengiz Holding enerji, madencilik, yapım derece anne sektörlerde 40 bin insana istihdam sağlıyor. Yeni yatırımlarımızla büyürken Türkiye'de ve dünya haricinde çalışkanlık yürüttüğümüz ayrımlı alanlarda sağladığımız istihdamı da artıracağız. Şu anda bitmeme fail ilkin dünya dışındaki yatırımlarımızın ehemmiyetli birlikte bölümü 2022’de tamamlanacak, üretime bulunan katkımızı sürdüreceğiz."

"Eti Alüminyum'da aşırı ehemmiyetli AR-GE çalışmalarımız var"

Ahmet Cengiz, bu sene erke sektöründe toptan birlikte buhran yaşandığını, saf gaz, petrol, kömür fiyatlarındaki aceleci artışın, erke fiyatlarına yansıdığını anlatım etti.

Cengiz Holding adına erke dalında cazibe üretimi, satış, üleştirme ve saf patırtı yağı lambası yağı dağıtımı faaliyetlerini yürüttüklerine ayraç fail Cengiz, ilkin üretimde yenilenebilir erke dalında yatırımlara bitmeme ettiklerini vurguladı.

Cengiz, bu sene yel erke santralleri (RES) yatırımına başladıklarını hatırlatarak, "Sinop, Çankırı ve Kocaeli'de üç aşamada tamamlanacak toplanmış 28 türbinden oluşacak RES'lerimizin üç türbini üretime başladı. Projeyi 2022 böylece tamamlamayı hedefliyoruz. Yine Bingöl'deki HES ve GES'ten oluşan melez erke santralimize RES'i de katmak derece birlikte planımız var. Eğer burada planladığımız derece ilerleyebilirsek toy yılda bu projeyi de devreye alabiliriz." dedi.

Türkiye'nin cevherden alüminyum elde fail ve madenden sonuç ürüne denli istihsal yapabilen yegâne bütünleşmiş alüminyum fabrikası Eti Alüminyum'daki gelişmelerden de bahseden Cengiz, şunları söyledi:

"Eti Alüminyum, Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının karşılanmasında ehemmiyetli birlikte gösteriş oynuyor ve tutum düşüncesince şişman bedel yaratıyor. Eti Alüminyum'un Konya, Seydişehir tesislerinde yılda 82 bin tonluk istihsal yapılmaktadır ve bu üretimle herhangi birlikte sene 275 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiliyor. Burada gene taraf mahsul adına 400 bin tona benzeyen ayrımlı formlarda alüminyum hidroksit ve alüminyum oksit üretiyoruz ve bu ürünleri 75 ülkeye ihraç ediyoruz. 2020'de 21 milyon dolarlık dış satım yaptık, bu sene bu rakamı üç büküm artırdığımızı kestirim ediyoruz. Eti Alüminyum'da aşırı ehemmiyetli Ar-Ge çalışmalarımız var. Önümüzdeki çağda bu emek harcamaları artırarak bitmeme ettireceğiz. Farklı sektörlerde kullanılabilecek toy ürünlerimizle ait icraat sonlandığında açıklayacağız."

"Yenilenebilir erke dalında envestisman fırsatlarını değerlendiriyoruz"

Ahmet Cengiz, Holding'in dünya dışı faaliyetlerine de değinerek, Azerbaycan'da Qaşqaçay ve Elbeydaş'ta bakır, Ağduzdağ'da ise değerli metal kontrol faaliyetlerine başladıklarını dile getirdi.

Yer altı zenginliklerini Azerbaycan ekonomisine kazandırarak lehçe istihdama ehemmiyetli katkıda bulunacaklarını tamlayan Cengiz, Kırgızistan'daki yatırımları Tereksay Altın Madeni'nin de üretime gelmek az daha bulunduğunu bildirdi.

Cengiz, Tereksay Altın Madeni'nin Kırgızistan'ın en şişman 4 maden tesisi ortada toprak aldığına dikkati çekerek, "Önümüzdeki çağda madencilik sektöründe kazandığımız ehemmiyetli deneyimi toy yatırımlarla dünya dışına taşımaya ve ülkemizi bu bölgede gururla özümleme etmeye bitmeme edeceğiz. Faaliyet gösterdiğimiz hepsi iş kollarında en toy teknolojileri kullanarak, en velut üretimi sağlayarak sanayide mürşit şirketlerden bir tanesi olmaya bitmeme edeceğiz. Tüm hayattaki verileri ve alışkanlıkları menfez uğrunda bulundurarak, enerjideki yatırımlarımızı bırakmak istiyoruz ve ilkin yenilenebilir erke dalında envestisman fırsatlarını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Holdingin sürdürülebilirlik emek harcamaları karşı da bilim verici Cengiz, ilkin yenilenebilir enerjiye icra ettikleri yatırımların bu konudaki hedeflerinin tarafını gösterdiğini söyledi.

Cengiz, hidroelektrik santralden cazibe üretiminde hususi sektörde Türkiye önderi olduklarını, bunu RES ve GES üretimine de kullanmak istediklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki hepsi istihsal süreçlerimizde sürdürülebilir uygulamaları yaygınlaştırmaya şişman ehemmiyet veriyoruz. Her sene akan açığın kapanmasına 750 milyon dolarlık katkıda mevcut Eti Bakır'ın 9 işletmesindeki su ve karbon fut izini çıkardık. Dünya bakır üretimi averajlarına baktığımızda 1 titrem bakır üretimi düşüncesince 97 metreküp su kullanıldığını görüyoruz. Bu hacim Eti Bakır tesislerinde 73 metreküp. Yine dünyada bakır işletmelerinin sayı farkı karbon çıkarma payı imal edilen herhangi birlikte birim kilo bakır düşüncesince 3,7 kilo karbondioksit civarında. Eti Bakır'da ise bu nispet 3,2 kilogram.

Gelecek ilkokul sene içre fut izimizi yüzdelik 10 henüz düşürme maksadımız var. Yine Eti Alüminyum'da üretimde henüz önceki akaryakıt kullanılırken envestisman yaparak bunu saf gaza çevirdik. Burada özelleştirme ondan sonra yaptığımız yatırımlarla AB normlarında belirtilenden yüzdelik 50 henüz az patırtı yağı lambası yağı salımı seviyesine ulaştık. Eti Alüminyum'da art transformasyon ve art yarar dair da çalışmalarımız var. Aralık 2020'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Sıfır Atık Belgesi'ni almaya adalet kazandıktan sonradan atılmış yönetimi dalında ehemmiyetli kazanımlar elde ettik. 1 yılda tahminî 80 titrem atığı art dönüştürdük."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ