USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çevreciler AB'nin EastMed projesine desteğini gıcırtı etti

Çevreciler, Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesini (EastMed) desteklemesine için demonstrasyon düzenledi.

Çevreciler AB'nin EastMed projesine desteğini gıcırtı etti
01-03-2023 16:07
Brüksel

Bir takım çevre örgütü Greenpeace aktivisti, Brüksel'deki AB Komisyonu binası uğrunda birlikte araya geldi.

Yeşil montgomer giyen göstericiler, AB Komisyonu anne girişine gazın mücadelesi körüklediğine ayraç fail ve saatli bomba resmi içeren iri birlikte afiş yapıştırdı.

Protestocular, gazın çevre ve arbede riskine sebep olduğuna dikkati çekici pankartlar açtı.

Greenpeace'in protestoya bağlı icra ettiği açıklamada, EastMed borazan hattı projesinin sadece limonluk gazı emisyonlarına ve hava krizine yardım yapmakla kalmadığı ayrımsız sürede Avrupa'da barışı da gözdağı etmiş olduğu belirtildi.

AB'nin EastMed projesini eş yarar sağlamış olduğu nedeni öne sürülerek 10 senedir desteklediği anımsatılan açıklamada, Doğu Akdeniz havzasında arz yağı ve saf gaz çıkarılması ve dünkü borazan hattı nesir edilmesi planının bölgedeki jeopolitik gerilimleri şiddetlendirdiği ve halis muhlis bölgedeki askeri gerginliği artırdığı kaydedildi.

Açıklamada, EastMed borazan hattının yaşama geçirilmesi yerinde harp riskini ve iklimdeki bozulmayı elan da artıracağına ayraç edildi.

Barışın desteklenmesinin AB'nin asliye değerleri ortada toprak almış olduğu anımsatılan açıklamada, buna karşın AB Komisyonu'nun desteklemeyi düşündüğü uç ötesi müstehase enfrastrüktür projelerinin jeopolitik tesirini tek devir değerlendirmediğine özen çekildi.

EastMed projesiyle Doğu Akdeniz'deki gazın Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) ve Girit Adası üstünden Yunanistan'a, ordan da İtalya üstünden Avrupa'nın iç kısımlarına ulaştırılması planlanıyor.

Yaklaşık bin 900 kilometre uzunluğundaki EastMed borazan hattı projesinin, 3 bin m. derinlikte ilerlemesi ve 7 yılda tamamlanması öngörülüyor.

Yılda 10 bilyon metreküp saf gaz nakil kapasitesine erbap olacak projenin maliyetinin 7 bilyon doları aşacağı hesaplanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ