USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cezayir BRICS grubunun altıncı üyesi olabilecek mi?

Geçen ay BRICS’e yöntemince üyelik başvurusunda mevcut Cezayir, konvansiyonel ve yenilenebilir erke ile toprak altı kaynakları sebebi ile devasa ortak sosyo-ekonomik potansiyele sahip.

Cezayir BRICS grubunun altıncı üyesi olabilecek mi?
03-12-2022 19:09
Cezayir

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’nın BRICS devletleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna yöntemince üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklamasıyla giriş başa gruba organ olma ihtimali ve getireceği müspet yansımalar yurt gündemine oturdu.

Cezayir, Amerika özellikle iktisap etmek kabil Batılı ülkelerle aşırı çelimli ilişkilere erbap batıdaki komşusu ve ahi ülkesi Fas’ın aksine, yanında yandan Batılı arkadaşlarını kaybetmemeye öbür yandan Rusya ve Çin özellikle iktisap etmek kabil bu minvaldeki yurt ve kuruluşlarla ilişkilerini güçlendirmeye müteveccih muvazeneli yanında siyaset izliyor.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı Büyük Ortaklıklar hususi Temsilcisi Leyla Zarruki, 7 Kasım’da Cezayir Devlet Radyosu’na meydana getirdiği açıklamada, ülkesinin BRICS’e üyelik başvurusu yaptığını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun da güzeşte orak ayı ayında “BRICS grubunun kazançlı ve politik yanında kuvvet bulunduğu düşünüldüğünde Cezayir'in merakını çektiğini” söyleyerek, “bu gruba katılmanın, bloksuzluk ilkesinin öncüsü Cezayir'i dü kutbun tasrif sahasından uzaklaştıracağı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Tebbun, başkaca valilerle meydana getirilen toplantının açılışında meydana getirdiği açıklamada, ülkesinin BRICS grubuna katılmasını sağlayacak biçimde ulusal geliri artırmaya çalıştığını belirtmişti.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra ise 9 Ekim'de düzenlemiş bulunduğu yanında matbuat toplantısında ülkesinin BRICS grubuna eklenmiş bedel terazi gücüne erbap bulunduğunu anlatım etmişti.

Çin’in Cezayir Büyükelçiliği'nden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul görüşmeleri düşüncesince New York’ta bulunan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin Cezayirli mevkidaşı Lamamra ile gerçekleştirdiği görüşmede, Çin’in Cezayir’in BRICS’e katılmasını kıvançla karşıladığını aktarmıştı.

BRICS Grubu

Uluslararası özgür yanında nesiç bulunan BRICS grubu üyeleri öz aralarında siyasi, kazançlı ve kültürel iş birliğini isteklendirme ettiklerini anlatım ediyor.

Kuruluşunda “BRIC” devletleri adına bildik grubun önceki çekirdeği 2001 senesinde Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin kabilinden oluşturuldu ve elan sonradan Güney Afrika’nın da katılımıyla “BRICS” grubu ismini aldı.

Gözlemciler, ismi organ devletlerin İngilizce isimlerinin (Brasil, Russia, India, China, South Africa) giriş harflerinden oluşan grubun kurulmasını, ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7’ye koşut yanında çatı peydahlamak düşüncesince yanında hamle adına değerlendiriyor.

İlk kusursuz şümullü diplomatik buluşması 2009’da Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde meydana gelen BRICS grubunun 5’inci üyesi Güney Afrika da 2011’de katılmıştı.

BRICS organ devletlerinin toplanmış nüfusu 3 bilyon 200 milyonu aşarken, iptidai ülkenin toplanmış gayri temiz yurtiçi hasılası 20 trilyon Amerika dolarını geçiyor, bu da grubu dev yanında kazançlı ve insancasına güce dönüştürüyor.

Grubun üyesi üç yurt Rusya, Çin ve Hindistan çekirdeksel başlıklara sahipken, bire yanında sürede Çin ve Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin de sürekli üyeleri adına nazarıitibar çekiyor.

Cezayir’in dinamikleri

Toplam 2 milyon 381 bin 741 kilometrekare yüzölçümü ve Akdeniz'e bin 600 kilometrelik deniz boyu şeridi ile Afrika'nın en şişman ülkesi bulunan Cezayir, konvansiyonel ve yenilenebilir erke ile toprak altı kaynaklarıyla devasa yanında potansiyele sahip.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Cezayir'in 2021'deki gayri temiz yurtiçi hasılası kestirmece 164 bilyon dolarken, IMF’nin beklentileri 2022 yılı sonu itibarıyla bu ülkenin gayri temiz yurtiçi hasılasının 168.2 bilyon dolara ulaşacağını belirtiyor.

Ekonomisi, ülkenin döviz gelirlerinin kestirmece yüzdelik 90'ını gerçekleştiren hidrokarbon gelirlerine ilişkin bulunan Cezayir’in bulunan döviz rezervleri de şu anda 45 bilyon dolara yakın.

Cezayir ekonomisi, IMF’ye uyarınca Nijerya, Güney Afrika ve Mısır'ın peşi sıra Afrika'nın dördüncü şişman ekonomisi. Ülke ekonomisinde, anadan görme erke kaynaklarından (petrol ve gaz) elde edilmiş gelirlerdeki iyileşmeyle bu sene yüzdelik 3,4'lük yanında nema payı bekleniyor.

Fransa'dan bağımsızlığını kazanılmış bulunduğu 1962’den beri Cezayir tarihinde önceki el 2021 itibarıyla hidrokarbon gelirleri dışındaki üretimde 5 bilyon dolar bandı aşılmıştı, Cezayirli yetkililer bu sene sonu itibarıyla de bunu 7 bilyon dolara ulaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Geniş yanında otoyol, demiryolu ağı, ticari liman ve öbür saha yağı ve doğal gürültü yağı lambası yağı ağına erbap bulunan Cezayir, silah, askeri defans sistemleri satın almaya en yanında tomar gider önleyen Afrika devletleri ortada sayılıyor ve ordusu Kara Kıta'nın en güçlüleri ortada toprak alıyor.

Eşitlik, eşitlik ve adalete alakadar acemi yanında toptan kazançlı sistem

Cezayirli iktisatçı ve izlemci Abdulkadir Süleymani’ye göre, Cezayir, refahın dağıtılmasında ve büyümekte bulunan devletlere fırsatlar sağlanmasında eşitlik, eşitlik ve adalete alakadar acemi yanında toptan kazançlı sistemin kurulmasının gerekliliğini tamlayan acemi yanında yaklaşımdan bahsediyor.

BRICS’in arsıulusal düzlemde en şişman kazançlı ve politik bloklardan birisi olduğuna aksan önleyen Süleymani, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, üyelik noktasında sakıncasız adımlarla ilerleyici Cezayir'in bu bloka eklenmek düşüncesince muktezi koşulları taşıyan bulunduğunu belirtti.

Süleymani, “Cezayir, güvenceli ve sakıncasız ortaklıklara ve yatırımları çekmeye alakadar DOĞRU yanında kazançlı tahavvül aramış bulunduğu düşüncesince BRICS grubunu emellerine ve özlemlerine cevap sağlayan çelimli yanında politik ve kazançlı blok adına görüyor.” dedi.

Dünya nüfusunun yüzdelik 40'ından fazlasına erbap bulunan bu devletlerin ekonomileri dünyanın gayri temiz yurtiçi hasılasının kestirmece dörtte birtanesini oluşturuyor.

Cezayir’in bu gruba organ olmasıyla çelimli yanında yarar sağlayacağını vurgulayan Süleymani, BRICS’in dünyanın en ümranlı devletleri ortada toprak düzlük ve toptan iktisat kütlesinin yüzdelik 17'sini, toptan tecim kütlesinin yüzdelik 23'ünü ve toptan aut yatırımın yüzdelik 25'ini arama fail 5 ekonomiyi içerdiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ