USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cezayir ordusu: Macron, asıl ile yanılsamayı birbirinden fark edemiyor

Cezayir ordusu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "artık asıl ile yanılsama, akilane ile köksüz ortada başkalık yapamadığını" belirtti.

Cezayir ordusu: Macron, asıl ile yanılsamayı birbirinden fark edemiyor
06-11-2021 22:39
Cezayir

Ordunun neşriyat organı bulunan "Cezayir Ordusu" dergisinde, Macron'un 1830'daki işgalden evvel ortak Cezayir ulusunun bulunmadığı yönündeki açıklamalarına karşılık verildi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Macron, siyasetinin başarısızlığını ve ülkesinin tarihindeki aksaklıkları karıştırıyor, bundan böyle asıl ile yanılsamayı, akla yatkın ile yanlışı, bilim ile cehaleti birbirinden fark edemiyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Cezayir'e hasım olanlara deriz ki, şayet memleketimizdeki dinamit kolonyalist geçmişinizden kurtulamıyorsanız, bu hastalığın ilacı bozukluk arzu etmek yahut en azından susmaktır. Çünkü şayet asılsız ve cahilane laflar haricinde ortak nesne söylemeyeceksek zamanı çarpıtmaktansa az buçuk kesmek hâlâ iyidir."

Fransa'nın Cezayir'de planlarının tutmadığı, Ulusal Kurtuluş Ordusunun, Fransız generallerin ve mareşallerin kibirlerini ayaklar dibine alarak onları ülkeden kovduğu vurgulanan açıklamada "Hepsi kağıttan vazifeli olmadılar mı?" sorusuna arazi verildi.

"Macron hastalık gerçekleri atlayıp, ülkesi, Cezayir'i sömürgeleştirmeden evvel ortak Cezayir ulusu olup olmadığını sorgulayacak denli ati gidiyor?" ifadelerine arazi maruz açıklamada, Macron'un kamuoyuna verdiği lafları namına getiremediği ve bu açıklamalarla seçmenlerin duygularına yönelmeye çalışmış olduğu aktarıldı.

Açıklamada, "Birçok analist, Macron'un, açıklamalarının nereye varacağını hesaplayamadığı tahmininde bulundu." ifadeleri kullanıldı.

Le Monde gazetesinin 2 Ekim'deki haberine layıkıyla Macron, Cezayir tarihinin gerçeklere alakadar olmadığını ve Fransa'ya hasımlık dair mensur edildiğini öne devam etmiş ve Osmanlının ülkedeki hakimiyetini "sömürge" adına tanımlamıştı:

"Cezayir'in ortak kavim adına inşası, izlenmesi müstelzim ortak fenomendir. Fransız sömürgesinden evvel Cezayir ulusu mevcut mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha evvel sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı görevi ve kurduğu hakimiyeti ağız ağıza unutturabilmesi beni büyüledi ve yegâne sömürgecinin kılıç olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor."

Macron'un bu açıklamaları Cezayir'de hem resmi bununla beraber çırçıplak kanattan tepkiyle karşılanmıştı.

Cezayir yönetimi, Macron'un söylemlerine tepkime adına 3 Ekim'de iklim bölgesini Fransız askeri uçaklarına kapatmış ve arkası sıra Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u danışma düşüncesince ivedilikle ülkeye çağırmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ