USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cezayir, Rusya Avrupa'ya doğal taş yağı lambası lambası akışını keserse oluşacak boşluğu imla rolünü üstlenir mi?

Ukrayna krizi ile akıllara mevrut nice sorudan birisi de Rusya’dan Avrupa kıtasına tabii kavara akışının kesintiye uğraması şeklinde Moskova ile ilişkilerini dobra kurda markajcı Cezayir’in oluşacak boşluğu imla rolünü üstlenip üstlenmeyeceği oldu.

Cezayir, Rusya Avrupa'ya doğal taş yağı lambası lambası akışını keserse oluşacak boşluğu imla rolünü üstlenir mi?
08-02-2022 12:26
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri çalışkanlık göstermesi, Amerika ilkin kazanmak kıl oranı günindi ülkelerinin Ukrayna'ya dayanak amacıyla tabanca sevkiyatını çoğaltması zımnında Karadeniz'in şimal bölgesinde gerilim yükseliyor.

Avrupa, doğalgazın kısaca yüzdelik 40'ını Rusya'dan ithal ediyor, bu da 175 bilyon metreküp doğalgaza karşılama ediyor.

Rusya, gazını asal adına Belarus ve Polonya'dan sabık Yamal-Avrupa borazan hattı ve Ukrayna üstünden Baltık Denizi alanına haiz Kuzey Akım borazan çizgileri tarafından kıtaya ihraç ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı engelleme ika olasılığı, Avrupa'nın Rus gazına dirlik yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya doğal taş yağı lambası yağı akışını tevkif ihtimali, bölgenin erke dalında ağır ortak krize tutanak bulunduğu bu zamanda kıtada erke güvenliği dair toy endişeler doğuruyor.

Cezayir ve Moskova arasındaki çelimli ilişkiler

Cezayir-Rusya ilişkilerinin, Cezayir'in 1962'de bağımsızlığını kazanmasından beri hem diplomatik bununla birlikte askeri manada çelimli bulunduğu biliniyor.

Moskova, Cezayir'in evvel tabanca tedarikçisi adına bildirme ediliyor. Gözlemcilere göre, geçtiğimiz yıllarda, "Sukhoi" ve "MiG" uçakları ile asker, helikopter ve tank geçirmek düşüncesince kullanılacak bulunan uçakların birlikte 6 tahtelbahir ve kaslı iklim defans sistemlerinin alımları milyarlarca doları buldu.

Cezayir ve Rusya, 2001 senesinde askeri, ticari ve erke kabil nice bölgede teşrikimesai düşüncesince izlemsel katılma anlaşması imzaladı. Cezayir ulusal arz yağı firması Sonatrach'ın da Gazprom ve Lukoil kabil Rus erke şirketleri ile DOĞRU ilişkileri bulunuyor.

Cezayir çölünden Avrupa'ya doğal taş yağı lambası yağı tedariki

Cezayir, ülkenin güneyindeki iri Hassi R'Mel alanından ve öteki yerlerden doğal taş yağı lambası yağı geçirmek düşüncesince üç borazan hattıyla Avrupa kıtasına bağlanıyor; bunlardan birisi aylar ilkin durduruldu fakat dü borazan hattı halen ihtimam veriyor.

1984 senesinde hizmete oluşturulan evvel hat, Cezayir'i Tunus üstünden İtalya'ya (Sicilya adası) bağlıyor ve salname 30 bilyon metreküp kapasitesi bulunuyor.

İkinci borazan hattı ise Cezayir'in kuzeybatısındaki Beni Saf nahiyesinden İspanya'nın güneyindeki Almeria şehrine ulaşıyor. "Medgaz" adına tanıdık hattın salname kapasitesi 8 bilyon metreküp. Kapasiteyi 10,6 bilyon metreküpe boşaltmak düşüncesince tevsi emekleri bitmeme ediyor.

Geçen Kasım ayının başlangıcında duran üçüncü geçek ise Fas ve Akdeniz'den geçerek Cezayir'i İspanya'ya bağlayan Mağrip-Avrupa doğalgaz borazan hattı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı, 31 Ekim'de akıbet çağda diplomatik ilişkilerini sonlandırdığı Fas'tan sabık bahis konusu borazan hattının sona aziz sözleşmesinin yenilenmeyeceğini açıkladı.

İtalya'ya doğal taş yağı lambası yağı hazırlık ika noktasında bazısı senelerde yüzdelik 30'lara vasıl oranlarla Rusya'yı ikinci tam strateji fail Cezayir, yüzdelik 50'ye DOĞRU alışveriş oranı mevcut İspanya ve Portekiz'e doğal taş yağı lambası yağı tedarikinde ortak numara tam arazi alıyor. Ayrıca Fransa,Yunanistan ve Türkiye'ye de sıvılaştırılmış doğalgaz tedarikinde bulunuyor.

Cezayir sabık sene kısaca 130 bilyon metreküp doğalgaz üretti ve bunun 45 bilyon metreküpten fazlasını ihraç etti.

Cezayir, Rusya'nın muhtemel doğal taş yağı lambası yağı akışı kesintisini karşılamada ehliyetli değil

Sonatrach'ın emektar CEO'larından biri, Cezayir'in dü dünya arasındaki istihsal farkı kabil girintisiz çıkıntısız ortak sebeple Rus gazının yerini alamayacağını anlatım etti.

Cezayir'in en aşkın İtalya'ya 20 ila 30 bilyon metreküp, Portekiz ve İspanya'ya kısaca 12 bilyon metreküp ve Fransa, Türkiye, Yunanistan ve öteki bazısı devletlere elan önemsiz miktarlarda dış satım yaptığını kail emektar yetkili, Cezayir'in Avrupa'ya salname ihraç etmiş bulunduğu doğal taş yağı lambası yağı miktarının 42 bilyon metreküpü aştığını, elden ortak Rus borazan hattının bu miktarları pompalayabileceğini kaydetti.

Eski CEO, "Açıkçası şu anda Rusya'nın doğal taş yağı lambası yağı üretimine dirlik koyabilecek tek dünya yok. Avrupa'nın Cezayir, Katar ve Amerika kabil öteki kaynaklar tarafından Rus gazına bulunan bağımlılığını azaltmaya müteveccih girişimleri var." dedi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Hüseyin Bukara ise Cezayir'in Avrupa'ya doğal taş yağı lambası yağı arzındaki muhtemel ortak boşluğu beslemek düşüncesince Rusya ile ilişkilerini riske atıp atmayacağı sorusuna, ülkesinin değme devir konuşu mevzularda yararcı davrandığını ve politik hesapları ortak kenara koyduğunu belirtti.

Önceden Cezayir Üniversitesi'nde fariza önleyen Bukara, "Üretimi Rus arzını karşılamaya yetmeyeceği düşüncesince Cezayir, Rus doğalgazının yerini alamaz. Avrupa'ya doğal taş yağı lambası yağı sağlayıcı Rus borazan hatları, Cezayir'e nazaran elan aşkın istihsal kapasitesi bulunan Rus doğalgaz alanlarından gönderme yapıyor." dedi.

Batı ve Rusya arasındaki krizin askeri ortak arbede noktasına hulul olasılığını ırak ortak belki adına değerlendiren Bukara, bu nedenle, Avrupa'ya Rus tedarikini kesmenin olanaksız bulunduğunu kaydetti.

Bukara, Avrupa'nın Moskova ile gireceği silahlı ortak çatışmanın gerektirmiş olacağı heyecan sonuçların bilincinde olduğuna ayraç etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ